Επιστροφή στην κορυφή
Πέμπτη, 19 Ιουλ 2018
 
 

Guardian για Κύπρο: Ευρωπαϊκή υπηκοότητα σε κροίσους με αντάλλαγμα επενδύσεις

Δευτέρα, 18 Σεπτέμβριος 2017 - 16:27

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε μια αποκάλυψη-«βόμβα» για τις «χρυσές βίζες» της Κύπρου, προχώρησε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Συνεπώς, με βάσει το δημοσίευμα της, δισεκατομμυριούχοι και μέλη της ουκρανικής ελίτ, που βρίσκονται εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα εκατοντάδες άτομα που έχουν αποκτήσει διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων προγραμμάτων «χρυσής βίζας» της κυπριακής κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, η Κύπρος έχει εξοικονομήσει παραπάνω από 4 δισ. ευρώ τουλάχιστον από το 2013, παρέχοντας υπηκοότητα στους ξένους μεγιστάνες και δίνοντάς τους το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη. Το μόνο αντάλλαγμα που φέρεται να αιτεί για τις παροχές αυτές, είναι η δραστηριότητα τους σε επενδύσεις στη χώρα.  Όπως υπολογίζεται και μόνο για το περσινό έτος, περισσότερα από 400 διαβατήρια έχουν εκδοθεί μέσω αυτού του προγράμματος.

Δεν πρόκειται για μια πρωτόγνωρη πρακτική, από την πλευρά της κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο πριν το κομβικό έτος 2013, αυτή εφαρμοζόταν από τους εκάστοτε πολιτικούς και υπουργούς σε πιο διακριτικό και στενό κλοιό. Ουσιαστικά, τότε η κυπριακή υπηκοότητα δινόταν μόνο επιλεκτικά από υπουργούς, σε μία πιο «ανεπίσημη» εκδοχή του σημερινού προγράμματος.

Τα στοιχεία της βρετανικής εφημερίδας βασίζονται σε μια λίστα με ονόματα που διέρρευσε, όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ, και στην οποία συμπεριλαμβάνονται εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια λίστα ονομάτων ατόμων που έχουν αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα βλέπει το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων προσωπικότητες-«κλειδιά», όπως ενός πρώην μέλους του ρωσικού Κοινοβουλίου, ιδρυτή της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας, αλλά και δισεκατομμυριούχου ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των τυχερών παιγνίων.

Ενδεικτικά, αναφέρεται το πολύ γνωστό, από την σχέση του και με την Ελλάδα, όνομα του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, καθώς και αυτό του Ραμί Μακλούφ. Πρόκειται για τον ξάδελφο του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας, ο οποίος υπέστη για πρώτη φορά αμερικανικές κυρώσεις το 2008, για διαφθορά. Η Κύπρος του έδωσε την υπηκοότητα το 2010, χωρίς να είναι σαφής ο τρόπος και το αν ο έλεγχος ήταν πλήρης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κατάλογος των ονομάτων αναδεικνύει αυτή την ελάχιστα γνωστή, αλλά εξαιρετικά επικερδή πτυχή και εγείρει ερωτήματα για τους ελέγχους ασφαλείας που διενεργούνται από τις κυπριακές αρχές, κάνοντας τους Ευρωπαίους πολιτικούς να παρακολουθούν το θέμα με μεγάλη ανησυχία. Ορισμένοι απ’ αυτούς φτάνουν να διερωτώνται αν η αλόγιστη χορήγηση ευρωπαϊκών διαβατηρίων μέσω της «χρυσής βίζας» υπονομεύει την έννοια της υπηκοότητας στο σύνολο της.

 

 

 Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: