Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Αυγ 2022
Κόσμος

Guardian: Τα “άπλυτα” του Άσαντ στη φόρα!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μία αποκαλυπτική ματιά στο εσωτερικό της συριακής ηγεσίας και ειδικότερα τον πυρήνα της, τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ ρίχνουν πάνω από 3.000 email του ίδιου και της συζύγου του, Άσμα, που υποκλάπηκαν από ακτιβιστές και δημοσιεύονται στον βρετανικό Guardian στην πρώτη επέτειο της έναρξης της εξέγερσης στη Συρία που μετεξελίχτηκε σε εμφύλιο.
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Άσαντ και της συζύγου του δείχνουν ότι ο σύρος Πρόεδρος λαμβάνει τακτική ενημέρωση από την Τεχεράνη για τους αντικαθεστωτικούς ενώ η Πρώτη Κυρία της Συρίας παραγγέλνει πανάκριβα και επώνυμα έπιπλα μέσω του διαδικτύου.
Ο Άσαντ φαίνεται να έχει επαρκή γνώση για όσα συμβαίνουν στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα του από δίκτυο έμπιστων που τον ενημερώνει παρακάμπτοντας τα επίσημα κανάλια της εξουσίας.
Σε αυτό το δίκτυο δεσπόζουσα θέση έχουν οι Ιρανοί.
Ζητά ακόμη να ληφθούν μέτρα κυρίως για την καταστολή εξεγερμένων πόλεων όπως η Χομς που έχει πλέον καταληφθεί και κάθε αντίσταση σε αυτή έχει σχεδόν εξαλειφτεί.
Γνωρίζει πάντως ότι στην πόλη υπάρχουν ξένοι δημοσιογράφοι.
Φέρεται ακόμη να έχει συγκεντρώσει μία άτυπη ομάδα που τον βοηθά στη επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης· η ομάδα του έχει επιστήσει την προσοχή στη μεγάλη σημασία των κοινωνικών δικτύων του κυβερνοχώρου.
Ο Άσαντ δεν μοιάζει να πιστεύει καθόλου τις μεταρρυθμίσεις και τις ενέργειες εκδημοκρατισμού που ο ίδιος πρότεινε και που θα οδηγήσουν σε εκλογές στις 7 Μαΐου σε μία χώρα όμως που βυθίζεται στο διχασμό.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία (αλλά μάλλον αναμενόμενο) είναι ότι ο Άσαντ ζήτησε βοήθεια από το Ιράν για την καταστολή της εξέγερσης – τουλάχιστον σε επίπεδο προτάσεων και ιδεών.
Μία από τις προτάσεις των συμβούλων του ήταν άλλωστε να χρησιμοποιήσει πειστική ρητορική για να δείξει ότι το καθεστώς του μπορεί να αντέξει μία πρόκληση σε στρατιωτικό επίπεδο.
Αλλά την ίδια ώρα αυτός και η σύζυγος του μοιάζουν ανεπηρέαστοι από όσα συμβαίνουν λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Δαμασκό.
Εξακολουθούν να ζουν με χλιδή και ανεμελιά.
Ο Άσαντ αγοράζει τραγούδια από το Ίντερνετ (μέσω τρίτου-ο ίδιος δεν μπορεί λόγω των αμερικανικών κυρώσεων), χρησιμοποιεί iPad, στέλνει στους συνεργάτες του αστεία βίντεο.
Η σύζυγος του αγόρασε πανάκριβα κηροπήγια από το Παρίσι και επικοινωνεί τακτικά με την κόρη του εμίρη του Κατάρ μέχρι που η τελευταία πρότεινε να παραιτηθεί ο Άσαντ και να ζητήσει άσυλο στην Ντόχα.
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της εξέγερσης μέσα στο κύμα που έφερε στην ευρύτερη περιοχή η Αραβική Άνοιξη, η Συρία έχει εμπλακεί στη μεγαλύτερη δίνη από όλες τις χώρες.
Περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην εμφύλια σύγκρουση, πολλές χιλιάδες είναι οι τραυματίες (που συχνά δεν έχουν σχεδόν καμία βοήθεια αν δεν υφίστανται και βασανιστήρια), οι απαχθέντες και οι βασανισθέντες,·πολλές  χιλιάδες και οι πρόσφυγες.
Η εικόνα του κάπως παράλογου ανθρώπου που περιγράφουν τα email, όπως επισημαίνει ο Guardian, είναι και η μοναδική μέσα σε αυτό το διάστημα λόγω και της απομόνωσης του καθεστώτος και της λογοκρισίας στο εσωτερικό.

Related posts