Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Αυγ 2022
Απόψεις

Grexit: Η Ελλάδα έχει σχέδιο για μια τέτοια περίπτωση;

 

Γράφει η Αλεξάνδρα Καμαργιάννη
Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει στις καθημερινές συζητήσεις μας το θέμα του Grexit… πολλές μελέτες και πολλές υποθέσεις και πολλές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδος γράφτηκαν, ειπώθηκαν, τοποθετήθηκαν. Είναι προφανές πως όσες χώρες συναλλάσσονται με την Ελλάδα ή την έχουν δανείσει, έχουν μελετήσει με κάθε ακρίβεια το ενδεχόμενο μιας χρεωκοπίας της χώρας μας «εντός του ευρώ» με μερική ή ολική χρεωκοπία ή και «εκτός του ευρώ» με ολική χρεωκοπία και επιστροφή στο τοπικό νόμισμα. Έχουν μετρήσει κάθε ευρώ που θα χάσουν, ακόμη και τι θα μπορούσαν να κατασχέσουν προκειμένου να μειώσουν το έλλειμμα π.χ. τα ελληνικά προξενεία!!!
Κάθε ένα από τα τρία παραπάνω σενάρια, το ένα πιο επώδυνο από το άλλο, οι κάθε είδους συναλλασσόμενοι με την Ελλάδα το έχουν υπολογίσει με ακρίβεια και αριθμούς αφού στις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup με θέμα την χώρα μας, φάνηκε καθαρά πως δεν υπήρχε πλέον η πολιτική βούληση να συνεχίσουν να μας στηρίζουν. Μάθαμε μάλιστα εκ των υστέρων το σενάριο για τον «ξαφνικό θάνατο» της οικονομίας μας σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία. Υπάρχει όμως πιθανότητα να συμβεί στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο; Ας εξετάσουμε προσεκτικά κάποιες σημαντικές παραμέτρους:
Το άρθρο 240 παρ. 3 στο ευρωπαϊκό δίκαιο που θεωρεί την είσοδο μιας χώρας στο ευρώ αμετάκλητη. Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί η ΟΝΕ έσπευσε να προβλέψει την πιθανότητα υπαναχώρησης, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, όπου θα δούμε πως σε 130 παρόμοιες περιπτώσεις νομισματικών ενώσεων (ή συνδέσεων) ανά τον κόσμο, κατέρρευσαν αμέσως μετά την αποχώρηση του πρώτου κράτους που αποχώρησε. Αυτός είναι ένας καλός λόγος να μας θέλουν στην Ε.Ε. όμως…
Η μόνη επίσημη νομική μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεκπεραίωσε το 2009 η ΕΚΤ, σχετικά με το ερώτημα αν είναι επιτρεπτή η μονομερής αποχώρηση μίας χώρας απ’ την ευρωζώνη ή την Ε.Ε. ή αν είναι δυνατή η αποβολή της, έδωσε τα εξής  πορίσματα: 1) Η μονομερής έξοδος είναι αδύνατη και αν ένα κράτος θέλει να πράξει μονομερώς έχει μόνο τη νομική δυνατότητα να αποχωρήσει εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε. και ως εκ τούτου και από την ευρωζώνη. 2) Η αποβολή ενός κράτους από την ευρωζώνη ή την Ε.Ε. χωρίς τη θέληση του «βρίσκεται νομικά δίπλα στο αδύνατο».
Είναι σχεδόν βέβαιο πως κανένας έλληνας πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να συνδεθεί ιστορικά το όνομά του με την οικονομική καταστροφή της χώρας που μάλιστα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Έτσι υπάρχει κατ’ αρχήν μια ισχυρή πεποίθηση πως κανένας έλληνας ηγέτης, τώρα και στο μέλλον δεν θα το επιδιώξει.
Όμως, πρόσφατα ο Λικ Κεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε πως «Αν μια χώρα αποφάσιζε να φύγει, γιατί να μην επιτραπεί να γίνει αυτό; Δεν μπορώ να φανταστώ ποια χώρα θα ήταν, αλλά θεωρητικά θα μπορούσε πάντοτε να συμβεί». Ενώ πρόσθεσε πως ο τρόπος που προσεγγίστηκε αρχικά η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, ήταν ερασιτεχνικός.
Συνοψίζοντας λοιπόν, είναι -μάλλον- δυνατόν εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση να συμβεί το Grexit…
Στην χώρα μας έχουν γίνει κάποιες γενικευμένες προβλέψεις. Ας ξεκινήσουμε από το πιο «χαριτωμένο» σενάριο, αυτό του κ. Θ. Κατσανέβα, ο οποίος στο site ΔΡΑΧΜΗ αναφέρει: «Με τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ, θα εκδοθεί εθνικό νόμισμα και θα δηλωθεί προσωρινή στάση πληρωμών με προοπτική διαπραγμάτευσης για την αποπληρωμή 25% του χρέους, με περίοδο χάριτος 2-3 ετών. Με στόχο την άμεση ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί μέχρι 50% έναντι του ευρώ, ώστε η νέα αναλογία ευρώ/δραχμή να γίνει 1:2. Ένα ευρώ θα ισούται με δύο δραχμές και εκατό ευρώ με διακόσιες δραχμές». Και για να το καταλάβετε καλύτερα, πουλώντας δύο σπίτια θα μπορούσατε να αγοράσετε μία εισαγόμενη τηλεόραση… το αυτοκίνητο ξεχάστε το.
Υπάρχει όμως και η πιο συγκρατημένη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας το 2012, όπου εκτιμά ότι το Grexit θα οδηγούσε σε πτώση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα πολίτη κατά 55%, λόγω υποτίμησης κατά 65% και αύξησης της ανεργίας στο 34%. Προβλέπει πληθωρισμό άνω του 30%, αρχικά, και με νέο κύμα ανόδου στη συνέχεια.
Ενώ την ίδια χρονιά ο Γ. Στουρνάρας ως επικεφαλής του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) έδινε μία πολύ ζοφερή εικόνα των επώδυνων συνεπειών, κάνοντας λόγο για απώλεια του 50% του ΑΕΠ, «άτακτη, γενικευμένη χρεοκοπία και συναλλαγματική κρίση. Το τραπεζικό σύστημα θα χρεοκοπούσε αμέσως… μαύρη αγορά και οργανωμένες μαφίες θα ήταν στην ημερήσια διάταξη»… δηλαδή μια μέρα θα διαπιστώναμε πως οι τράπεζες και τα super market είναι κλειστά… χρήματα, τρόφιμα, φάρμακα δεν υπάρχουν.
Τις τελευταίες μέρες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, φάνηκε καθαρά ότι οι Γερμανοί ηγούνται, ενώ όλοι μαζί –και οι 18– δεν θέλουν «αριστερούς στο τραπέζι». Όμως η ελληνική πλευρά, που άλλοτε απειλεί και άλλοτε απειλείτε από το ενδεχόμενο του Grexit, έχει μελετήσει μια τέτοια περίπτωση; Το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος έχει στρατηγικό σχέδιο για κάθε μία από τις τρεις περιπτώσεις χρεωκοπίας; Αν κάποιον αφορά περισσότερο η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ ή η παραμονή της ως διαρκώς χρεωκοπημένης, δηλαδή μονίμως στο σημείο μηδέν, χωρίς ελπίδες ανάκαμψης, είμαστε σίγουρα εμείς οι ίδιοι.
Η νέα κυβέρνηση προτιμάει να μιλάει για οικονομικά θέματα με φιλοσοφική προσέγγιση και όχι με αριθμούς ίσως γιατί οι αριθμοί είναι πλέον δύσκολο να προφέρονται. Πώς να εξηγήσει το Υπ. Οικονομικών ότι το πραγματικό χρέος της χώρας ανέρχεται ή και ξεπερνά τα 480 δις ευρώ, ενώ προβλέπεται πως πρέπει να «ζούμε λιτά» μέχρι το 2030;
Η ελληνική πλευρά όμως έχει την υποχρέωση να προβλέψει, να μελετήσει με κάθε λεπτομέρεια κάθε παράμετρο, θετική (φτηνό νόμισμα) και αρνητική (μεγάλος πληθωρισμός), που μπορεί να επιφέρει η μετάβαση στο τοπικό νόμισμα και να βρει τρόπους ώστε να δοθεί ο χρόνος για να συμβεί ομαλά και υπέρ μας ένα Grexit. Είναι απαράδεκτο να μην γνωρίζουν οι έλληνες εάν θα υπάρχει μεταβατικό στάδιο, εάν θα υπάρξει κυκλοφορία και των δύο νομισμάτων για ένα διάστημα, τι θα γίνει με τις καταθέσεις τους. Είναι απαράδεκτο να επικρατεί πανικός ακόμη και για τα είδη πρώτης ανάγκης με την πιθανότητα να βγούμε από το ευρώ, φοβούμενοι πως για μήνες δεν θα έχουμε καθόλου χρήματα ίσως ακόμη και καθόλου τρόφιμα.
Εφόσον όλα δείχνουν πως το Grexit είναι μια πολιτική απόφαση, που η σημερινή κυβέρνηση (ή μέρος αυτής) την θεωρεί πιθανή, είναι καλύτερα να γράψουμε μόνοι μας το σενάριο από το να παρακολουθούμε απλά όσα θα συμβαίνουν χωρίς να μπορούμε να επηρεάσουμε τις καταστάσεις.

Related posts