‘Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, έχει λάβει σοβαρές αποφάσεις και θα εξέλθει από το πρόγραμμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει τα προβλήματα, δεν σημαίνει ότι η πορεία θα είναι εύκολη. Η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα”, τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Άνχελ Γκουρία.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να υπάρξει γενναιόδωρη ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει: “Το ερώτημα αφορά ποιο είναι στην πραγματικότητα το επίπεδο χρέους που μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα, να εξυπηρετήσει σε λογικά πλαίσια, χωρίς αυτό να γίνει εμπόδιο στη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είναι δυνατή η επίτευξη τελικής λύσης, οπότε πρέπει να υπάρχει προσπάθεια προσέγγισης της τελικής λύσης για ένα πιο θετικό μέλλον”.
Όσον αφορά την ενδεχόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και αν θα δυσκολέψει την κατάσταση για την Ελλάδα, ο Γκουρία εκτιμά πως η αλλαγή αυτή συμβαίνει ήδη και η ομαλοποίηση είναι θετική εξέλιξη. “Δεν εννοώ ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε χαμηλά τα επιτόκια για αρκετό καιρό. Αυτό που λέω είναι να γίνει η ομαλοποίηση γρήγορα διότι για να σταθεροποιηθεί η οικονομία χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση. Και συμπληρώνει: “Η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη πολιτική, έχει ήδη μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από 60 σε 30 δισ. ευρώ, αλλά εξακολουθεί να εφαρμόζει χαλαρή νομισματική πολιτική και διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά για να υποστηρίξει την ανάπτυξη”
Διονύσης Σαπουνάκης
Οικονομολόγος Msc
Related posts
Λεφτά τέλος στους αγρότες φαντάσματα
Κακοκαιρία σάρωσε περιοχές του νομού Τρικάλων
Αναζήτηση
Τελευταία νέα
Μάκης Δημάκης: Έφτιαξε πασχαλινές λαμπάδες για το «Χαμόγελο του Παιδιού»- Η δημόσια έκκλησή του (βίντεο)
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος, σε θέματα που αφορούν τα παιδιά και σύμμαχος του μεγάλου αγώνα που δίνει εδώ και 25 χρόνια, το…