Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Δεκ 2024
Πολιτισμός

Γύθειο… το δημιούργημα των θεών!

 

 

 

Γράφει η Δήμητρα Τράκα

 

Το Γύθειο είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Μάνης και σύμφωνα με διάφορους μύθους ιδρύθηκε από τον Ηρακλή, το θεό Απόλλωνα ή τους Διόσκουρους. Ο τελευταίος μύθος αποτελεί απόδειξη ότι οι κάτοικοι της περιοχής από τις αρχές της δημιουργίας της πόλης εμπορεύονταν προϊόντα με Φοίνικες εμπόρους από την Τύρο.
Το Γύθειο απλώνεται σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον. Ο περίπατος στην παραλιακή ζώνη προσφέρει τη γεύση της θάλασσας και τη μαγευτική θέα προς τον ορίζοντα του Λακωνικού κόλπου.
Στο Γύθειο ξεκίνησαν οι ανασκαφές πολύ νωρίς, από το 1891 οπότε και ανακαλύφθηκε το αρχαίο θέατρο στο βόρειο άκρο της πόλης και η ακρόπολη δυτικά του θεάτρου. Σύμφωνα με αρχαία κείμενα το Γύθειο ήταν μία πλούσια πόλη γεμάτη μέγαρα με κολώνες, ιερά και ναούς θεών. Σήμερα σώζονται ερείπια από τη ρωμαϊκή εποχή της πόλης, ο ναός του Διονύσου και το αρχαίο θέατρο.
Ένα κτίριο που κουβαλά κι αυτό τη δική του σημαντική ιστορία είναι το Παρθεναγωγείο του Γυθείου. Πρόκειται για ένα κτίριο από τα πολλά που είχε χτίσει ο γνωστός αρχιτέκτονας μηχανικός Τσίλλερ, ο οποίος έχει χτίσει πολλά γνωστά κτίρια στην Αθήνα και έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές. Χτίστηκε το 1896 και είναι ισόγειο κτίριο, με πολλές συμμετρίες και διπλά ανοίγματα. Μάλιστα, λειτουργούσε ως σχολείο μέχρι και το 1990.
Σήμα κατατεθέν του Γυθείου είναι το νησάκι Κρανάη ή αλλιώς Μαραθονήσι. Το νησάκι Κρανάη συνδέεται με το Γύθειο με ένα λιμενοβραχίονα και πάνω του θα βρείτε ένα φάρο του 1873, από τους λίγους που έχουν διασωθεί. Το νησί θεωρείται ότι υπήρξε η πρώτη ερωτική φωλιά του Πάρη και της Ελένης, αμέσως μετά την αρπαγή της από το Μενέλαο και πριν φτάσουν στην Τροία. Από το νησάκι μπορείτε να απολαύσετε τη θέα προς την πόλη του Γυθείου.
Ο φάρος στο νησάκι Κραναή χτίστηκε το 1873. Είναι άσπρος, οκταγωνικός, έχει ύψος 23 μέτρα και εστιακό ύψος 78 μέτρα. Αρχικά λειτουργούσε με πετρέλαιο και η ακτίνα της δέσμης φωτός του έφτανε τα 15 ναυτικά μίλια. Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έμεινε σβηστός έως και το 1945, όταν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον επισκεύασε. Άρχισε να λειτουργεί με ασετιλίνη και δεσμίδα φωτός που φαίνεται σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων. Στο ισόγειο και τον περιβάλλοντα χώρο λειτουργούν χώροι αναψυχής.
Δεν είναι όμως το μόνο κτίσμα πάνω στο νησάκι. Ένας πύργος στέκει αγέρωχος και περιμένει τους επισκέπτες του. Ο πέτρινος πύργος του Τζανετάκη – Γρηγοράκη είναι ένα οίκημα της οικογένειας Τζανετάκη – Γρηγοράκη. Χτίστηκε 1829 στο Μαραθονήσι, ή νησάκι Κρανάη, και σήμερα στεγάζεται στον πύργο το Ιστορικό και Εθνολογικό μουσείο Μάνης, με εκθέματα από τα χωριά της περιοχής.
Απολαυστική είναι η βόλτα στο λιμάνι και τον παραλιακό δρόμο, κέντρο της ζωής. Στη σειρά ψαροταβέρνες, εστιατόρια και ουζερί με χταποδάκι ψητό στα κάρβουνα και θαλασσινές ποικιλίες. Το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους. Υπάρχουν επίσης καφετέριες, μπαράκια και καταστήματα για γρήγορο φαγητό. Τα δρομάκια από τον παραλιακό δρόμο οδηγούν στο εσωτερικό της πόλης, σε γωνιές από τα παλιά χρόνια και καταστήματα για αγορές.
Μια πόλη για ρομαντικούς, που απολαμβάνουν περιπάτους ανάμεσα στα νεοκλασικά κτίρια, που κάθονται αγκαλιά στην άκρη του λιμανιού με μόνο φως εκείνο που έρχεται από το βάθος της θάλασσας και το φέρνουν οι βάρκες, κουβαλώντας τη βραδινή ψαριά. Οι ερωτευμένοι περιμένουν το ξημέρωμα για έναν καινούργιο μύθο που θα ξεπηδήσει από τις κίτρινες σελίδες της μυθολογίας, με μουσική υπόκρουση τον παφλασμό της θάλασσας και σκηνικό φωτισμένο από τον Φάρο στο νησάκι…