Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιούν 2021
Πολιτισμός

Γιώτα Σούσουλα: Το για πάντα είναι μια μυθιστορηματική φράση

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

H Γιώτα Σούσουλα γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται από το 1992 ως συντονίστρια σε ομάδες αυτογνωσίας και λίγο αργότερα ως εισηγήτρια σεμιναρίων. Το 2005 ίδρυσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Ανθρώπινων Δυνατοτήτων «MyOrama», με στόχο να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο να αξιοποιήσει τις απεριόριστες δυνατότητές του και να ζήσει τη ζωή που ονειρεύεται. Οι γνώσεις, η εμπειρία, η μέθοδος προσέγγισης των λύσεων, η αγάπη της για τον άνθρωπο, η πίστη της στις ανθρώπινες δυνατότητες και το πάθος της για συνεχή εξέλιξη έχουν βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να κάνουν κορυφαίες αλλαγές στη ζωή τους. Υποστηρίζει αθλητές, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, στελέχη επιχειρήσεων, μαθητές, οικογένειες και τους βοηθάει αποτελεσματικά στην προσωπική και επαγγελματική τους πορεία.

Το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο της με τίτλο «Ας δημιουργήσουμε καταπληκτικές ζωές», από τις Εκδόσεις Ίαμβος. Το «Αγάπα αν τολμάς» είναι το δεύτερο συγγραφικό της έργο και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Γιώτα από το 1992 εργάζεσαι ως συντονίστρια σε ομάδες αυτογνωσίας. Τι ακριβώς συμβαίνει σ’ αυτές τις ομάδες;

ΓΙΩΤΑ ΣΟΥΣΟΥΛΑ: Συμβαίνουν εξαιρετικά πράγματα και πολύ μεγάλες αλλαγές μέσα σ ένα κλίμα αγάπης, αποδοχής  και καθρεφτίσματος.

Μ.Γ.: Το 2005 ίδρυσες το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Ανθρώπινων Δυνατοτήτων “myOrama”. Ποιος είναι ο σκοπός του Ινστιτούτου;

Γ.Σ.: Σκοπός  είναι να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο να ξαναθυμηθεί τις απεριόριστες δυνατότητες του και να τις βάλει στη δράση προκειμένου να εκπληρώσει το σκοπό και τα οράματα του.

 

Μ.Γ.: Εκτός από τα παραπάνω ασχολείσαι και με τη συγγραφή. Το πρώτο βιβλίο σου είχε τον τίτλο «Ας δημιουργήσουμε καταπληκτικές ζωές». Για τι είδους βιβλίο πρόκειται;

Γ.Σ.: Είναι ένα βιβλίο το οποίο έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ένα τόξο θετικής ενέργειας. Έχω πάρει συνθήματα από τοίχους και τα έχω τοποθετήσει ως τίτλους διαφόρων θεμάτων. Περπατώντας στην πόλη διαπίστωσα ότι πολλά από τα συνθήματα ταίριαζαν απόλυτα με θέματα με τα οποία είχα καταπιαστεί. Άλλα συνθήματα μου έδωσαν την έμπνευση να γράψω πάνω σε θέματα που ομολογώ ότι δεν είχα σκεφτεί. Έτσι αισθάνθηκα ότι υπήρχε ένα είδος θείας συνεργασίας. Για παράδειγμα είχα γράψει για το νου και τις αναμνήσεις και μετά από λίγο καιρό εμφανίζεται μπροστά μου το σύνθημα: Πόσα gigabyte αναμνήσεων έχεις; Ήταν σαν μια Θεία συνεργασία, ένα παιχνίδι συγχρονικότητας με τη δύναμη που διέπει αυτόν τον κόσμο.

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πνοή το δεύτερο βιβλίο σου «Αγάπα αν… τολμάς». Πώς προέκυψε η συγγραφή του;

Γ.Σ.: Είναι συνέχεια του πρώτου βιβλίου. Δηλαδή από τη στιγμή που τελείωσα το πρώτο βιβλίο είχα σκεφτεί τα  δυο επόμενα.  Το «Αγάπα Αν Τολμάς» αναφέρεται στις σχέσεις με κυρίαρχη τη σχέση με τον εαυτό μας η οποία αντανακλάται σε όλες τις άλλες.

 

Μ.Γ.: Απαιτεί τόλμη η αγάπη και γιατί;

Γ.Σ.: Ναι μεγάλη τόλμη γιατί χρειάζεται να φύγουμε από τα στενά όρια του εαυτού μας και να πετάξουμε με εμπιστοσύνη στην περιοχή του αγνώστου.

 

Μ.Γ.: Συνθήματα στους τοίχους έγιναν έμπνευση για σένα. Τι είναι αυτό που διακρίνεις πίσω από κάθε σύνθημα και σε κάνει να το ξεχωρίζεις;

Γ.Σ.: Ότι με λίγα λόγια λέει πολλά.

Μ.Γ.: Γράφεις ότι η παρατήρηση των φωτογραφιών ζευγαριών σου έγινε συνήθεια.Τι είναι αυτό που σου προκαλούν; 

Γ.Σ.: Ιερή περιέργεια και καμιά φορά αφόρητη πλήξη.

Μ.Γ.: «Ποιος είσαι;». Ποια είναι η πιο σύντομη απάντηση που μπορείς να δώσεις σ’ αυτήν την ερώτηση;

Γ.Σ.: Είμαι…

Μ.Γ.: «Πολλές φορές στη ζωή μας τα πάντα είναι καλυμμένα μ’ ένα πέπλο σκόνης που μας κρύβει την αλήθεια…». Τι είδους είναι αυτή η σκόνη κι από πού προέρχεται;

Γ.Σ.: Μπορεί να είναι η άρνηση της δύναμης μας, ο φόβος μας, η παραίτηση από τα όνειρά μας, το βόλεμα. Αυτά προέρχονται από τη σπίλωση της αληθινής μας ουσίας.

Μ.Γ.: «Κράτα μου το χέρι και πάμε, βρήκα το αστέρι που μας οδηγεί». Τι κρύβεται πίσω από αυτό το σύνθημα;

Γ.Σ.: Η ανάγκη μας για ένωση και  σύνδεση.

Μ.Γ.: Η αγάπη συγκρούεται με την ελευθερία;

Γ.Σ.: Μέσα στο νοητικό μου χάρτη, στον πυρήνα της αγάπης υπάρχει η ελευθερία και στον πυρήνα της ελευθερίας η αγάπη.

Μ.Γ.: Πόση χρονική διάρκεια έχει το «για πάντα»;

Γ.Σ.: Μέχρι τη φθορά.  Το για πάντα είναι μια μυθιστορηματική φράση που  βγαίνει από το στόμα ενός φθαρτού πλάσματος και του δίνει μια αίσθηση σχεδόν παντοδυναμίας. Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς το «για πάντα» σχεδόν γυμνή από γοητείες και από θέλγητρα.

 

Μ.Γ.: «Αφού υπάρχουν τόσοι μόνοι, γιατί υπάρχουν τόσοι μόνοι;» ρωτάς. Πόσα είδη μοναξιάς υπάρχουν;

Γ.Σ.: Υπάρχουν πολλά είδη μοναξιάς αλλά το χειρότερο απ όλα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης.

 

Μ.Γ.: «Η αγάπη είναι δρόμος». Πού οδηγεί αυτός ο δρόμος;

Γ.Σ.: Στην ειρήνη, στη χαρά και στην εκπλήρωση.

Μ.Γ.: Γατί οι άνθρωποι επιλέγουν να διατηρούν νεκρές σχέσεις;

Γ.Σ.: Γιατί η απάθεια έχει εξαπλωθεί μέσα τους σαν ασθένεια.

Μ.Γ.: Τι κρατάει μια γυναίκα σε μια βίαιη σχέση;

Γ.Σ.: Η οικειότητα της με τη βία, ο φόβος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Μ.Γ.: Ποια ανάγκη ωθεί κάποιους ανθρώπους να δημιουργούν παράλληλες σχέσεις;

Γ.Σ.: Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεφαλαίο. Είναι πολλοί και διαφορετικοί οι λόγοι. Όμως πάντα η αρχική σχέση κατά τη γνώμη μου καθορίζει τον τύπο της παράλληλης σχέσης που κατά μία έννοια λειτουργεί σαν συμπληρωματική.

Μ.Γ.: Πού οφείλεται ότι η σχέση πεθεράς-νύφης βρίσκεται σχεδόν πάντα στην κόψη του ξυραφιού;

Γ.Σ.: Στην προβληματική σχέση της μάνας με το γιο. Πολλές γυναίκες περιμένουν να πάρουν από το γιο τους ότι δεν πήραν από τον πατέρα τους και από τον άντρα. Ο γιος τους γίνεται για εκείνες το τελευταίο τους καταφύγιο για να καταξιωθούν στα μάτια των ανδρών.

 

Μ.Γ.: «Όλα τα ωραία κάποτε αρχίζουν» είναι ένα ακόμα εμπνευσμένο μήνυμα. Τι υπάρχει πριν από εκείνη τη στιγμή που αρχίζουν τα ωραία;

Γ.Σ.: Μπορεί να υπάρχει ασχήμια η απογοήτευση αλλά από τη στιγμή που παίρνουμε μέσα μας την απόφαση να πούμε; Φτάνει Πια!!! Ξαφνικά τα πάντα αλλάζουν σχεδόν μαγικά.

Μ.Γ.: «Η εξυπνάδα επιτίθεται στη χαρά» όπως γράφεις σε κάποιο σημείο;

Γ.Σ.: Ναι είναι αλήθεια πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα μεγάλο κομμάτι της ευφυΐας τους για να γίνουν δυστυχισμένοι με το πρόσχημα ότι η χαρά είναι  ταυτόσημη της κουταμάρας και της αφέλειας.

 

Μ.Γ.: Μπορεί ένα δυνατό ΘΕΛΩ να σκεπάσει όλα τα πρέπει;

Γ.Σ.: Ναι μπορεί!!!

 

Μ.Γ.: Γιατί «πολλές φορές οι άνθρωποι καταπίνουν λαίμαργα τα ψέματα»;

Γ.Σ.: Γιατί τους βολεύουν.

 

Μ.Γ.: Πότε η Ιθάκη μετατρέπεται σε Τροία;

Γ.Σ. Όταν ο πόλεμος συνεχίζεται μέσα μας και δεν μπορούμε να κάνουμε ειρήνη με τον εαυτό μας. 

Μ.Γ.: Πώς κάποιοι άνθρωποι μετατρέπονται σε φυλακισμένα πουλιά;

Γ.Σ.: Την καλύτερη απάντηση τη δίνει ο ποιητής Κώστας Ουράνης: Για ασφάλεια κυκλωθήκαμε με τείχη και γίνανε τα τείχη φυλακή μας.

Μ.Γ.: Πού οφείλονται τα συναισθήματα κατωτερότητας ενός ατόμου;

Γ.Σ.: Στον τρόπο που μεγαλώσαμε, στα πρόσεχε που ακούγαμε και στην κριτική που έχουμε υποστεί.

Μ.Γ.: Πού οφείλεται ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων με κατάθλιψη;

Γ.Σ.: Επηρεαζόμαστε συναισθηματικά και νοητικά από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Με τη γρίπη το καταλαβαίνουμε καλύτερα αυτό. Θεωρούμε ότι είναι φυσικό να κολλήσουμε εφ’ όσον κάποιος από το περιβάλλον μας ήταν άρρωστος και εμείς ευάλωτοι λόγω κούρασης η άλλων παραγόντων… Πιστεύω ότι και με την κατάθλιψη γίνεται το ίδιο. Είναι μια νοητική και κατ’ επέκταση συναισθηματική ίωση που πλήττει όλους εκείνους που είναι ευάλωτοι και δεν έχουν χτίσει ένα γερό νοητικό και συναισθηματικό σώμα.

Μ.Γ.: «Ο ρόλος του έρωτα, είναι να επινοεί την ανοικειότητα». Πώς προσδιορίζεις τον έρωτα;

Γ.Σ.: Σαν ένα πύρινο καύσιμο που κάνει τους ανθρώπους να φεύγουν πέρα από τα όρια του μέτριου και του συνηθισμένου.

Μ.Γ.: «Πες μου στη γλώσσα σου πώς λένε την αγάπη» είναι ένα ακόμα σύνθημα που σε ενέπνευσε και σε ρωτάω, στη δική σου γλώσσα πώς προσδιορίζεις την αγάπη;

Γ.Σ.: Σαν μια ενέργεια που ρέει ελεύθερα από τη μια καρδιά στην άλλη.

Μ.Γ.: «Η ευτυχία είναι τρόπος να ταξιδεύεις, όχι προορισμός». Τι είναι ευτυχία για σένα;

Γ.Σ.: Ευτυχία για μένα είναι να κάνεις το καλύτερο που μπορείς μ’ αυτό που έχεις εκεί που βρίσκεσαι. Να αγαπάς τη ζωή και να συνδέεσαι μαζί της με πολλές και βαθιές ρίζες. Να τιμάς την ύπαρξη και να νιώθεις ευγνωμοσύνη.

Μ.Γ.: «Όλοι πάσχουμε από έλλειψη αγάπης προς τον εαυτό μας» είναι ένα συμπερασματικό σύνθημα. Πού οφείλεται αυτή η «πάθηση»;

Γ.Σ.: Παρόλο που στη θρησκεία μας υπάρχει η φράση αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν το νόημα της είναι φθαρμένο και για πολλούς συνώνυμο του εγωισμού και της μικροψυχίας. Στην παιδική μου ηλικία δεν υπήρχε αυτό σαν έννοια, δεν ήταν κομμάτι της ανατροφής μου, όχι μόνο της δικής μου αλλά και των περισσοτέρων ανθρώπων της γενιάς μου. Το να αγαπάμε τον εαυτό μας ήταν κάτι που δεν το διδαχθήκαμε. Αντίθετα διδαχτήκαμε τη θυσία μέσα στις σχέσεις, και το ρόλο του καλού παιδιού. Στην ενήλικη ζωή μου διαπίστωσα ότι κανείς δεν είναι πιο γενναιόδωρος μέσα στις σχέσεις από εκείνον που τρέφει τον εαυτό του με αγάπη, αποδοχή και στοργή.

Μ.Γ.: «Ρε μαμά, γιατί δε μου μίλησες ποτέ για ελευθερία;» μεταφέρω το σύνθημα όπως υπάρχει στο βιβλίο σου. Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις;

Γ.Σ.: Η διαπαιδαγώγηση στρέφεται πολλές φορές ενάντια στην ελευθερία.

Μ.Γ.: «Αγάπα αν… τολμάς». Αν γεννηθήκαμε για να τολμάμε την αγάπη, γιατί ξεστρατίζουμε;

Γ.Σ.: Γεννηθήκαμε ανήκοντας στην αγάπη αλλά οι απογοητεύσεις, τα χτυπήματα, οι αποτυχίες  μας έκαναν να ξεστρατίσουμε.

 

Μ.Γ.: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σου εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σου.

Γ.Σ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για μένα.

*Το βιβλίο «Αγάπα αν… τολμάς» της Γιώτας Σούσουλα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.   

 

Related posts