Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιούν 2021
Πολιτισμός

Γιώργος Οικονόμου: Νιώθω ότι ζω σε ένα Παράλληλο Σύμπαν

Συνέντευξη στην Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο Γιώργος Οικονόμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στα Αρσάκεια Σχολεία και πήρε το πτυχίο του με άριστα από το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών).

Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και τραγουδοποιός. Δίνει συναυλίες από το 2010 και έχει κυκλοφορήσει τέσσερα προσωπικά άλμπουμ ως ανεξάρτητες παραγωγές. Παράλληλα έχει ανεβάσει δύο ανεξάρτητες μουσικές παραστάσεις στο θέατρο και έχει συνθέσει τη μουσική για το ντοκιμαντέρ Αφανείς ήρωες (14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης).

Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη φωτογραφία.

Το Χωρίς πάγο είναι το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα.

 

Μ.Γ.: Γιώργο έχεις αποφοιτήσει με άριστα από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκες ποτέ με το αντικείμενο των σπουδών σου;

Γ.Ο.: Φυσικά. Δεν έχω σταματήσει να ασχολούμαι με την αρχιτεκτονική. Ούτως ή άλλως είναι ο κύριος πυρήνας του εισοδήματός μου. Μα, συγχρόνως, η αρχιτεκτονική υπάρχει παντού ως μητέρα των Τεχνών. Στη μουσική, στη συγγραφή, στη φωτογραφία, κ.λπ.

 

Μ.Γ.: Είσαι ραδιοφωνικός παραγωγός, τραγουδοποιός, φωτογράφος και συγγραφέας. Πως συνδυάζονται όλα αυτά μαζί στον ίδιο άνθρωπο;

Γ.Ο.: Το ραδιόφωνο είναι κάτι που με μαγεύει και θέλω πολύ αν βρω τον χρόνο να επιστρέψω στα FM. Η φωτογραφία είναι καθαρά μια ενασχόληση από μικρή ηλικία και παραμένει ως χόμπι στην καθημερινότητά μου. Η τραγουδοποιία είναι κάτι που αγαπώ ιδιαιτέρως. Όσο για τη συγγραφή είναι κάτι που προέκυψε αναπάντεχα κάποια στιγμή όταν ένιωσα πως θέλω να δημιουργήσω από το μηδέν. Είμαι ο ίδιος δημιουργός σε όλες μου τις ασχολίες. Νιώθω ότι ζω σε ένα Παράλληλο Σύμπαν.

 

Μ.Γ.: Υπάρχει μια σειρά προτεραιότητας σε αυτά ή έχεις τον χρόνο να τα συνδυάζεις όλα μαζί;

Γ.Ο.: Πάντοτε δίνω τον ανάλογο χρόνο σε καθένα χωριστά. Δεν είναι εύκολο ταυτόχρονα να συνθέτεις ένα τραγούδι και δύο ώρες αργότερα να γράφεις δέκα σελίδες για ένα μυθιστόρημα. Είμαι, όμως, οργανωτικός και βρίσκω τον τρόπο να τα τοποθετώ όλα στο σωστό χρόνο και στη σωστή βάση κάθε φορά.

Μ.Γ.: Λειτουργούν το ένα σε βάρος του άλλου ή το ένα υποστηρίζει το άλλο;

Γ.Ο.: Με βασικό πυρήνα την αρχιτεκτονική, από την οποία έμαθα να επιλύω όλα τα προβλήματα, λειτουργώ με αυτή τη λογική με όσα καταπιάνομαι. Σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί κάτι εις βάρος του άλλου. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένα όλα μεταξύ τους. Σαν συγκοινωνούντα δοχεία.

 

Μ.Γ.: Ως τραγουδοποιός ποια είναι η μέχρι σήμερα πορεία σου;

Γ.Ο.: Έχω κυκλοφορήσει 4 προσωπικούς δίσκους, τους οποίους και παρουσιάζω όταν μου δίνεται η δυνατότητα σε μουσικές σκηνές και χώρους συναυλιών. Οι καιροί είναι δύσκολοι προφανώς. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς την μουσική. Έτσι, λοιπόν, τον Μάιο κυκλοφόρησα τον τέταρτο δίσκο με τίτλο Παράλληλο Σύμπαν σε συνεργασία με την δισκογραφική εταιρεία Final Touch του Μίλτου Καρατζά.

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημά σου με τίτλο «χωρίς πάγο». Αποτελεί ο τίτλος τη λύση στον διαπραχθέντα φόνο που αφηγείσαι;

Γ.Ο.: Ο τίτλος μου βγήκε αυθόρμητα σχεδόν από το πρώτο κεφάλαιο και καθώς έστηνα την πλοκή στο μυαλό μου. Δημιουργεί μια αίσθηση νουάρ. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των ρόλων και των χαρακτήρων που παρουσιάζονται στην πλοκή και είναι εξάλλου και το μόνο αντικείμενο άξιο προς διερεύνηση, που βρέθηκε στον χώρο του εγκλήματος.

 

Μ.Γ.: Πως γεννήθηκε στη σκέψη σου ο ντεντέκτιβ Φάνης Ντούρος;

Γ.Ο.: Πολύ απλά ήθελα ο κεντρικός μου ήρωας να είναι ιδιωτικός ερευνητής άρα ντετέκτιβ. Συγχρόνως, έψαχνα για ένα όνομα το οποίο θα ήταν μικρό και απλό. Πιστεύω πως μένει εύκολα στο μυαλό των ανθρώπων.

 

Μ.Γ.: Με ποια λόγια θα τον περιέγραφες;       

Γ.Ο.: Ψυχαναγκαστικός. Οξυδερκής. Φιλικός. Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Εργασιομανής. Ρομαντικός. Νοσταλγικός.

Μ.Γ.: Υπάρχει κάποια ειδική «συνταγή» για τη συγγραφή ενός αστυνομικού βιβλίου;

Γ.Ο.: Φαντάζομαι πως όχι. Για καμία Τέχνη δεν υπάρχει συνταγή, ούτε καν για τη μαγειρική. Ή το έχεις ή δεν το έχεις. Αν έχεις να πεις κάτι απλώς το εξωτερικεύεις με όποιο εργαλείο θεωρείς ότι ελέγχεις καλύτερα. Απλώς ξυπνάς ένα πρωί και στρώνεσαι στη δουλειά. Αφοσιώνεσαι στην τέχνη σου.

Μ.Γ.: Δεδομένου ότι στη Σκανδιναβία επικρατεί η αστυνομική λογοτεχνία, έχεις επηρεαστεί από Σκανδιναβούς συγγραφείς;

Γ.Ο.: Δεν θα μπορούσα να έχω επηρεαστεί γιατί δεν έχω διαβάσει τόσο πολύ τους Σκανδιναβούς συγγραφείς. Θα το κάνω όμως σύντομα.

Μ.Γ.: Εμπνέεσαι από αληθινές αστυνομικές ιστορίες;

Γ.Ο.: Εμπνέομαι από τα πάντα. Από τον άνθρωπο που θα κοιτάξω στο δρόμο, από μια κίνηση ενός χεριού, από ένα βλέμμα. Ως προς τις αστυνομικές ιστορίες, είμαι από αυτούς που με ενδιαφέρει η επικαιρότητα και η ειδησιογραφία σε αυτό το είδος. Συγχρόνως, όμως, με έλκουν και αντίστοιχες βρετανικές σειρές.

Μ.Γ.: Κατά πόσο ένα αστυνομικό βιβλίο ανταποκρίνεται στα πραγματικά αστυνομικά δεδομένα;

Γ.Ο.: Οφείλει να το κάνει για να είναι αληθοφανές. Είναι μυθοπλασία αλλά ταυτόχρονα οι διαδικασίες που ξεκινούν από την τέλεση ενός εγκλήματος δεν μπορούν να ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας ενός συγγραφέα.

 

Μ.Γ.: Ο ντεντέκτιβ Φάνης Ντούρος θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα στα επόμενα βιβλία σου;

Γ.Ο.: Ναι! Βεβαίως. Ήδη διορθώνω το δεύτερο και έχω καταγράψει την ιδέα για το τρίτο μου αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο Φάνης Ντούρος θα συνεχίσει να σκαλίζει τα εγκλήματα και να τα βάζει με τους επίδοξους δολοφόνους.

 

Μ.Γ.: Έχεις ασχοληθεί συγγραφικά με άλλα είδη λογοτεχνίας;

Γ.Ο.: Όχι ακριβώς. Έχω γράψει, στο παρελθόν, έναν μονόλογο για μια δική μου, μουσικοθεατρική παράσταση και σκοπεύω να γράψω ένα διήγημα προκειμένου να συμμετάσχω σε μια εκδήλωση λογοτεχνίας στη Θεσσαλονίκη.

Μ.Γ.: Ως αναγνώστης τι είδους αναγνώσματα επιλέγεις;

Γ.Ο.: Αστυνομικά! Μερικές φορές αφιερώνω χρόνο και σε βιβλία που αφορούν τη μουσική και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις μουσικές και τα συγκροτήματα.

 

Μ.Γ.: Τι θα ήθελες να πεις ως επίλογο της κουβέντας μας;

Γ.Ο.: Θα ήταν όμορφο να σταματήσει το μίσος μεταξύ των ανθρώπων. Να επικρατήσει η αγάπη. Ας είναι λιγότερα τα εγκλήματα και ας προσπαθούν οι συγγραφείς να αντλούν τις ιστορίες τους αποκλειστικά και μόνο από την φαντασία τους.

*Το μυθιστόρημα «χωρίς πάγο» του Γιώργου Οικονόμου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Το διάστημα Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2018 υπήρξε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style.

Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.       

Related posts