Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Ιούν 2019
Ελλάδα

Γιώργος Μάλλιαρης: Η Ελληνική γεύση μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα έλξης των τουριστών

 

 

 

 

 

 Από την Μαίρη Γκαζιάνη

Ο Γιώργος Μάλλιαρης είναι Ειδικός σε Θέματα Ποιότητας και Εμπορίου των Τροφίμων, Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Τομέα της Γεωργίας, Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για θέματα καριέρας.

Το βιβλίο του «Γαστρονομία και προϊόντα» αποτελεί μια σημαντική πηγή πληροφοριών για επαγγελματίες του είδους αλλά και για οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον για τη γαστρονομία. 

ΕΡ. Κύριε Μάλλιαρη, «Γαστρονομία και Προϊόντα» είναι ο τίτλος του βιβλίου σας που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ενάλιος. Σε ποιους απευθύνεται;

 ΑΠ. To βιβλίο απευθύνεται στους ανθρώπους της Γεωργίας, του εμπορίου τροφίμων και στο γενικό κοινό με ενδιαφέρον στην γαστρονομία. Το βιβλίο είναι εύκολης ανάγνωσης και  περιέχει θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους καταναλωτές τροφίμων. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι του χώρου της αγροτικής παραγωγής και των τροφίμων θα βρουν στο βιβλίο συμβουλές και χρήσιμες ιδέες για την προώθηση των προϊόντων τους αλλά και θα ενημερωθούν για μία σειρά από θέματα που απασχολούν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές δεδομένου ότι υπάρχει μία ιστορική κάλυψη της κατανάλωσης και παραγωγής των τροφίμων στην χώρα μας.

ΕΡ. Που εστιάζεται, κυρίως, «Η δυναμική της ελληνικής γεωργίας» όπως αναφέρεται στον υπότιτλο; 

ΑΠ. Η δυναμική της Ελληνικής Γεωργίας με βάση το βιβλίο είναι τα προϊόντα και η χρήση τους μέσα από την Ελληνική γαστρονομία για την διατροφή μας. Οι εκπρόσωποι ή καλύτερα οι πρεσβευτές της Ελληνικής Γεωργίας είναι τα προϊόντα μας και οι χρήσεις τους.

 

Ο Γιώργος Μάλλιαρης με τον επίτροπο της Γεωργίας Phill Hogan ο οποίος έχει προλογίσει το βιβλίο

ΕΡ. «Η ελληνική γεύση δεν έχει ακόμα αποκτήσει τον ορισμό της» γράφετε σ΄ ένα κεφάλαιο. Που οφείλεται αυτό;

 

ΑΠ. Ο ορισμός της Ελληνικής Γεύσης είναι κάτι δυναμικό το οποίο όμως πρέπει να είναι ευρέως αποδεκτό και καταγεγραμμένο τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Υπάρχει μία σύγχυση σε ότι αφορά την Ελληνική γεύση όπου σε κάθε μέρος του πλανήτη η Ελληνική γεύση έχει ένα διαφορετικό ορισμό όπως σε διαφορετικές μεριές της χώρας μας. Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες και κάποια στιγμή θα πρέπει να ορισθεί ποια είναι η Ελληνική Γεύση και τι εννοούμε χρησιμοποιώντας τον όρο αυτό.

 

ΕΡ. Ποια προϊόντα αποτελούν την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα;

 

ΑΠ. Η Ελλάδα παράγει μία σειρά από αξιόλογα προϊόντα πού είναι ευρέως γνωστά με κύριο προϊόν τη φέτα και το ελαιόλαδο. Η φέτα είναι παγκοσμίως γνωστή ενώ το ελαιόλαδο έχει χάσει την αναγνωσιμότητά του διότι πωλείται στο εξωτερικό με άλλο όνομα. Αυτό στερεί από την Ελληνική παραγωγή τεράστιο εισόδημα και αδυνατίζει τις προσπάθειες των παραγωγών για κάτι καλύτερο. Υπάρχουν και άλλα προϊόντα πολύ καλά τα οποία σιγά σιγά αρχίζουν να ανεβαίνουν την σκάλα στις προτιμήσεις των καταναλωτών ελπίζοντας ότι η τεράστια προσπάθεια που γίνεται σήμερα δεν θα έχει επιστροφή όπως στο παρελθόν τόσο λόγω της κρίσης όσο και της εμπειρίας που έχει αποκτήσει ο κλάδος της Ελληνικής παραγωγής, Η Ελλάδα σήμερα παράγει εξαιρετικά κρασιά και άλλα ποτά όπως και μίας σειρά από άλλα προϊόντα όπως η μαστίχα Χίου ο κρόκος Κοζάνης ροδάκινα και άλλα.

 

ΕΡ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρέχεται τριγύρω από θάλασσα. Πόσα σημαντικά είναι τα προϊόντα που προέρχονται από τη θάλασσα, ως διατροφή αλλά και ως επένδυση;

 

ΑΠ. Η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και διαμόρφωσης του εδάφους της που αγκαλιάζει στην κυριολεξία την θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην χώρα μας παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα καλλιεργήσιμων ψαριών πανευρωπαϊκά. Θεωρώ και παρουσιάζω στο βιβλίο αυτή την δυναμική και εξηγώ γιατί πραγματικά η Ελληνική θάλασσα αποτελεί ένα τεράστιο πλούτο για την Αγροτική παραγωγή σε ότι παράγεται στην θάλασσα ή σχετίζεται με αυτή.

 

ΕΡ. Ποια είναι σήμερα η ελληνική παρουσία των γεωργικών-κτηνοτροφικών παραγωγών στις διεθνείς αγορές;

 

ΑΠ. Η παρουσία των Ελληνικών γεωργικών προϊόντων είναι μηδαμινή σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να είναι. Για παράδειγμα η Ελληνική φέτα παράγεται και καταναλώνεται κατά 70% στην Ελλάδα ενώ η δυνατότητα της φέτας ως προϊόν μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 200,000 τόνους παγκοσμίως. Δυστυχώς δεν υπάρχει γάλα που περιορίζει την δυνατότητα της παραγωγής, Η στέρηση από το εισόδημα του συγκεκριμένου προϊόντος θα βοηθούσε σημαντικά την Ελληνική οικονομία αφού το συνάλλαγμα που αντιστοιχεί σε αυτή ισοδυναμεί σε μερικά δισεκατομμύρια ετησίως. Ας σκεφτεί κανείς ότι ένα δισεκατομμύριο ευρώ εισοδήματος στο ΑΕΠ της χώρας ισοδυναμεί σε περίπου 0,5% οικονομική ανάπτυξη, Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.

 

ΕΡ. Υπάρχουν ελληνικά προϊόντα που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης και ποια είναι αυτά;

 

ΑΠ. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τέτοια προϊόντα, θα μπορούσαμε όμως να έχουμε τέτοια προϊόντα.

 

ΕΡ. Οι τοπικοί συνεταιρισμοί κατά πόσο έχουν βοηθήσει την προώθηση και διάθεση των προϊόντων;

 

ΑΠ. Θα διαχώριζα τους Ελληνικούς συνεταιρισμούς σε δύο κατηγορίες. Στη πρώτη κατηγορία θα τοποθετούσα τους συνεταιρισμούς που αποκηρύσσοντας το παρελθόν και τις αρνητικές πρακτικές προχώρησαν με τόλμη σε κινήσεις που καθιέρωσαν τα προϊόντα τους ενώ παραμέρισαν τις προσωπικές πολιτικές και ανώριμες επιλογές προς όφελος των μελών τους και της κοινωνίας που αντιπροσωπεύουν όπως είναι ο συνεταιρισμός της μαστίχας Χίου, του Κρόκου Κοζάνης, των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας και άλλοι. Οι υπόλοιποι συνεταιρισμοί που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το παρελθόν τους και να προχωρήσουν σε νέες πρακτικές και τολμηρές κινήσεις αναδιοργάνωσης στις αγορές κλείνουν ό ένας μετά τον άλλο και αφήνουν ένα κενό στις τοπικές κοινωνίες που αντιπροσωπεύουν και δραστηριοποιούνται.

 

ΕΡ. Ποιες είναι οι ασφαλείς προδιαγραφές ενός γαστρονομικού προϊόντος;

 

ΑΠ. Όλα τα προϊόντα είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην γαστρονομία αφού προϊόν που δεν έχει χρήση δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει. Οι ασφαλείς προδιαγραφές ενός προϊόντος όσον αφορά την γαστρονομική του χρήση είναι να είναι όσο το δυνατό χρηστικό από τον καταναλωτή και απαραίτητο για να νιώθει ο καταναλωτής ικανοποιημένος στην προετοιμασία ενός γεύματος. Καλή συσκευασία, ποιότητα, καλή σχέση ποιότητας τιμής κλπ.

 

ΕΡ. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας, σε τι στάδια βρίσκεται η ελληνική παραγωγή γαστρονομικών προϊόντων και με ποιο τρόπο μπορεί ν αναπτυχθεί;

 

ΑΠ. Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν στραφεί στην παραγωγή ποιοτικών και καλών προϊόντων που έχουν σαφή χρήση στην  γαστρονομία αφού αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για πολλούς από αυτούς στην οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας. Χρειάζονται όμως η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία ιδίως από το διεθνοποιημένο περιβάλλον του σήμερα, πράγμα που σήμερα στην χώρα είναι ανύπαρκτο τόσο σε ανθρώπους γνώστες όσο και στις επιχειρήσεις.

 

ΕΡ. Η ελληνική γεύση μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξη τουριστών στην πατρίδα μας;

 

ΑΠ. Η Ελληνική γεύση μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα έλξης των τουριστών αλλά προς το παρόν αποτελεί συμπληρωματικό λόγο και αιτία για να επισκεφτεί κάποιος την χώρα μας. Υπάρχει πολύς δρόμος για να φτάσει η χώρα σε αυτό το είδος του τουρισμού πράγμα που αναλύεται στο βιβλίο.

 

ΕΡ. Με τα σημερινά δεδομένα, ποια είναι η παρακαταθήκη που αφήνουμε στις επόμενες γενιές όσον αφορά τον κόσμο της ελληνικής γαστρονομίας

 

ΑΠ. Η παρακαταθήκη που πρέπει να αφήσουμε στις επόμενες γενιές πρέπει να είναι η υποδομή και η σοβαρότητα αντιμετώπισης των θεμάτων που σχετίζονται με την Ελληνικά προϊόντα την Ελληνική Γεωργία και τον τομέα αυτό της Ελληνικής παραγωγής. Η δημιουργούμενη εμπειρία πρέπει να περάσει σταδιακά στις επόμενες γενιές και να χτιστεί ένα άλλο μέλλον για τα προϊόντα μας που θα συνεχιστεί ακόμα περαιτέρω χωρίς παρεκκλίσεις αφού το εισόδημα από ένα τέτοιο τομέα είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας ως λαός.

 

*Το βιβλίο «Γαστρονομία και προϊόντα» του Γιώργου Μάλλιαρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος

 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Από τον Ιούλιο 2017 είναι διευθύντρια σύνταξης του πολιτιστικού on line magazine Books and Syle.

Γράφει στίχους για τραγούδια ενώ μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.

Related posts