Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
02 Ιούν 2020
Blender

Γιατί τα 13χρονα τσεκάρουν 100 φορές τη μέρα το κινητό τους;

Μεγάλη έρευνα του CNN αποκαλύπτει την τρομακτική πολλές φορές αλήθεια για τη σχέση των εφήβων με τα social media.
«Θα προτιμούσα να μη φάω για μια βδομάδα παρά να μου πάρουν το κινητό» λέει η 13χρονη Gia. «Κυριολεκτικά, νιώθω πως θα πεθάνω».
«Όταν μου παίρνουν οι γονείς μου το κινητό, νιώθω γυμνή» λέει η 13χρονη Kyla. «Νιώθω κενή χωρίς το κινητό μου».
Αυτά τα δυο κορίτσια συμμετείχαν στο «#Being13: Inside the Secret World of Teens», την πρωτοποριακή έρευνα του CNN σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα και τους εφήβους. Περισσότερα από 200 13χρονα παιδιά επέτρεψαν στους ερευνητές που συνεργάστηκαν με το CNN να παρακολουθήσουν τους λογαριασμούς τους στα social media. Πρόκειται για την πρώτη ευρείας κλίμακας έρευνα που ανέλυσε τα όσα λένε τα παιδιά μεταξύ τους στα social media και το γιατί είναι τόσο σημαντικά γι’ αυτά.
Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που δείχνουν έντονη εξάρτηση από τα κοινωνικά δίκτυα, αν όχι απόλυτο εθισμό. Τα παιδιά αγχώνονται πολύ για το τι συμβαίνει online όταν τα ίδια δεν είναι συνδεδεμένα, γεγονός που τα οδηγεί να τσεκάρουν τα δίκτυα διαρκώς.
Γιατί όμως οι έφηβοι ανησυχούν τόσο πολύ για το τι γίνεται στα social media; Η έρευνα έδειξε ότι το άγχος τους οφείλεται κυρίως στην ανάγκη τους να παρακολουθούν τη δημοτικότητά τους και να αμυνθούν ενάντια σε όσους την αμφισβητούν.
Το 61% των εφήβων είπε ότι ήθελαν να δουν αν τα post τους έχουν πάρει likes και σχόλια.
Το 36% των εφήβων είπε ότι ήθελαν να δουν αν οι φίλοι τους κάνουν πράγματα χωρίς αυτούς.
Το 21% των εφήβων είπε ότι ήθελαν να βεβαιωθούν ότι δεν κάνει κανείς άσχημα σχόλια για αυτούς.
Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν άγχος για το αν γίνονται αποδεκτά και για το πού τους κατατάσσουν κοινωνικά οι συμμαθητές τους. Η έκθεση στα social media συνοδεύεται πάντα από φόβο. Ελπίζουν να έχουν πολλά like και καλά σχόλια, αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιος να πει κάτι άσχημο.
Η έρευνα έδειξε ότι όσο περισσότερο μπαίνουν οι έφηβοι στα κοινωνικά δίκτυα, τόσο περισσότερο αγχώνονται. Οι πιο «βαριοί» χρήστες των κοινωνικών δικτύων παραδέχτηκαν ότι τσεκάρουν το κινητό τους περισσότερες από 100 φορές τη μέρα, και μάλιστα πολλές φορές και την ώρα του μαθήματος.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι έφηβοι δεν βρίσκουν πλέον καμία διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό και τον διαδικτυακό κόσμο. Ωστόσο, παραδέχονται ότι στα κοινωνικά δίκτυα ποστάρουν πράγματα που δεν θα έλεγαν ποτέ σε κάποιον κατά πρόσωπο.
«Ψόφα. Σταμάτα επιτέλους να κάνεις τα πάντα για να είσαι δημοφιλής. Είσαι κακάσχημη».
«Σοβαρά τώρα, είσαι μια γ***η π***να, άντε γ***σου».
«Στο δ*λο, βρώμα, σκύλα, βρώμα, σκύλα, βρώμα, σκύλα».
Όλα αυτά είναι πραγματικά σχόλια που στάλθηκαν σε κάποια από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα. Το επίπεδο της χυδαιότητας, οι άσεμνες σεξουαλικές αναφορές και οι αναφορές σε ναρκωτικά εξέπληξαν τους ερευνητές, οι οποίοι δεν περίμεναν να δουν από 13χρονα παιδιά συμπεριφορές που ταιριάζουν περισσότερο σε ενήλικες ή έστω σε παιδιά λυκείου.
Το ότι τα 13χρονα παιδιά έδειξαν συμπεριφορές ενηλίκων δεν έχει να κάνει μόνο με τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν, αλλά και με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά. Το 15% των παιδιών της έρευνας έλαβαν ακατάλληλες φωτογραφίες και αυτά τα παιδιά ήταν κατά 50% πιο αγχωμένα από τα υπόλοιπα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν λαμβάνεις τέτοιες φωτογραφίες και ειδικά σε μια τόσο νεαρή ηλικία, ταράζεσαι γιατί δεν είναι κάτι που ζήτησες να δεις, είναι κάτι που εύχεσαι να μην είχες δει, αλλά που δεν μπορείς και να το διαγράψεις από το μνήμη σου. Είναι παράνομο, είναι ανησυχητικό, είναι τρομακτικό, είναι επικίνδυνο και φέρνει τους έφηβους σε πολύ δύσκολη θέση.
Εκτός από τη λήψη ακατάλληλων φωτογραφιών, πολλοί έφηβοι μιλούσαν και για την επικράτηση του revenge porn (το πορνό της εκδίκησης).
«Τους αρέσει να το λένε “έκθεση”. Πρόκειται για μια πρώην κοπέλα ή ένα πρώην αγόρι τις περισσότερες φορές που ανεβάζει γυμνές φωτογραφίες σου» λέει η Morgan που συμμετείχε στην έρευνα. «Κάνουν share φωτογραφίες που υποτίθεται ότι ήταν ιδιωτικές και θα έμεναν μεταξύ τους, πράγμα που ούτως ή άλλως δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί αλλά συνέβη, και τώρα τις δείχνουν παντού».
Ένα παιδί 13 χρονών μπορεί να είναι στεναχωρημένο μετά από ένα χωρισμό, αλλά όταν εκτός από τη στεναχώρια έχει να διαχειριστεί και μια σκληρή εκδίκηση, τότε μπορεί να διαλυθεί.  Όταν το παιδί φοβάται ότι όλος ο κόσμος μπορεί να δει αυτές τις ενοχοποιητικές, τις τόσο προσωπικές φωτογραφίες νιώθει ακόμη μεγαλύτερη ντροπή και ταπείνωση.
Πηγή: familyinaction.gr

Related posts