Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Δεκ 2024
Κόσμος

Γιατί έπεσε το ρώσικο αεροπλάνο βυθίζοντας στο πένθος 92 οικογένειες

 

penthos-rwsia-12-400x227Είναι δύο στοιχεία που μπερδεύουν. Δύο στοιχεία που καταρρίπτουν την εκδοχή του ανθρώπινου λάθους και ενισχύουν την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας.

epa05687862 Rescuers unload fragments and remains from a boat, found at the site of the Tu-154 plane crash near Sochi, Russia, 25 December 2016. According to media reports, a Tupolev-154 Russian airplane carrying at least 92 people disappeared from radar and crashed into the Black Sea after taking off from an airport in Sochi on 25 December. The plane which was flying to Latakia, Syria, was reportedly carrying 65 members of the Alexandrov Ensemble, eight crew members, nine Russian journalists as well as Russian civil activist, Doctor Yelizaveta Glinka (Doctor Liza). EPA/YEVGENY REUTOV

Το γεγονός ότι το αεροπλάνο απογειώθηκε από στρατιωτικό αεροδρόμιο και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια δεν αποκλείει σε καμιά περίπτωση  τη δολιοφθορά.

Το γεγονός ότι το πλήρωμα του μοιραίου αεροπλάνου δεν πρόλαβε να στείλει την ένδειξη ΣΟΣ  στον Πύργο Ελέγχου ενισχύει το γεγονός του αιφνιδιασμού.

aeroporikitragodiaΩστόσο το ερώτημα παραμένει. Γιατί και πως έπεσε το ρώσικο αεροπλάνο βυθίζοντας στο πένθος 92 οικογένειες;

Οι στρατιωτικοί είπαν αρχικά ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. Απέκλεισαν το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας. Το είπαν χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο, καμιά απολύτως απόδειξη. Αργά χθες βράδυ ο  υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της  τρομοκρατίας.

Δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το Σότσι το ρωσικό Τουπόλεφ – ανήμερα Χριστουγέννων- έπεσε  στην Μαύρη Θάλασσα. Χωρίς μια λέξη από το πιλοτήριο. Χωρίς καμιά απολύτως ένδειξη. Και αν υποθέσουμε ότι έπαθε βλάβη ο κινητήρας θα υπήρχε αναφορά από τον κυβερνήτη.

Για την ώρα μόνο υποθέσεις γίνονται για τα αίτια του δυστυχήματος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η πολεμική αεροπορία χρησιμοποιούσε το αεροσκάφος τα τελευταία 33 χρόνια και είχε κάνει 6.689 ώρες πτήσεις από το 1983. Τελευταία φορά πέρασε από μεγάλο τεχνικό έλεγχο το Δεκέμβριο του 2014 και τον περασμένο Σεπτέμβριο.

tupolev_tu-154-sintriviΣύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι με βάση τις πρώτες ενδείξεις, το δυστύχημα ενδέχεται να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή σε λάθος του κυβερνήτη.

Αξιωματούχος των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας που έχει αναλάβει την ενημέρωση των Μέσων Ενημέρωσης κάνει προσπάθειες να ρίξει τις ευθύνες στον έμπειρο πιλότο. Ωστόσο είχε ήδη γίνει γνωστό ότι ο πιλότος Ρομάν Βολκόφ ήταν πολύ έμπειρος και είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης.

Η πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης είναι μία εκδοχή. Μια εκδοχή από τις πιο σοβαρές. Εμπειρογνώμονες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να σημειώθηκε έκρηξη στον αέρα για δύο λόγους:

rosia-aerodromioΠρώτον λόγω της μεγάλης ακτίνας διασποράς των συντριμμιών του Τουπόλεφ

Δεύτερον λόγω του γεγονότος ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα μόλις δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι.

Το Tu-154 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσκαλόφσκι, όπου οι επιβάτες και οι αποσκευές ερευνήθηκαν και ελέγχθηκαν με προσοχή. Ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Μοζντόκ, όμως εξαιτίας του καιρού μεταφέρθηκε στο Άντλερ, κι επομένως, η πληροφορία ότι το αεροσκάφος θα ανεφοδιαζόταν στο αεροδρόμιο του Σότσι δεν ήταν εκ των προτέρων διαθέσιμη.

Αυτό όμως δεν αποκλείει σε τίποτα τη δολιοφθορά. Και αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε οι Ρώσοι πρέπει να ψαχτούν αρκετά στο θέμα της εσωτερικής τους ασφάλειας.

Μπορεί να μην υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια όμως όλες οι έρευνες προς τα εκεί στρέφονται.

Τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναλάβει το χτένισμα 10 τετραγωνικών  χιλιομέτρων μέσα στα οποία έχουν διασκορπιστεί τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους. Οι έρευνες είναι επί 24ώρου βάσεως για την ανεύρεση σορών αφού η περιοχή φωτίζεται από ισχυρούς προβολείς από στεριά και αέρα.