Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
SLIDER

Γιατί δεν χάνω βάρος;

Από τον διαιτολόγο – διατροφολόγο Κωνσταντίνο Προυντζόπουλο (*)

Πόσες φορές έχετε πει ‘αφού προσέχω και βρίσκομαι σε περιορισμό, πως γίνεται να μη χάνω βάρος;’

Οι ακατάλληλες διατροφικές συμπεριφορές και δίαιτες, αποτελούν συχνό λάθος που μπορεί να αποτρέψουν την απώλεια και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους.

Ποιοι παράγοντες αποτρέπουν την απώλεια βάρους;

  1. Στηριζόμαστε αποκλειστικά στη φυσική δραστηριότητα και δεν αλλάζουμε διατροφικές συνήθειες.

Η άσκηση μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσουμε την κατανάλωση ενέργειας, αλλά χρειάζεται ο συνδυασμός αυτής με την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων μέσω της διατροφής, για άτομα που επιθυμούν σημαντική απώλεια βάρους (Swift, 2014).

Επιπλέον, τα άτομα που ασκούνται τακτικά τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό, κάτι που μπορεί να επιβραδύνει και να αποτρέψει την απώλεια.

  1. Διάσημες δίαιτες

Μιλάμε για τις δίαιτες που είναι στη μόδα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και συνήθως υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία μας.

Οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες, δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και επιβάλλουν αυστηρό περιορισμό θερμιδικής πρόσληψης και πολλές φορές αποκλεισμό ομάδων τροφίμων (Atallah, 2014).

Επιπλέον, είναι δύσκολο να τηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και οι περισσότεροι που τις εφαρμόζουν τείνουν να παίρνουν βάρος, όταν τις διακόπτουν.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση σκεφτούμε να ακολουθήσουμε κάποια δίαιτα, απευθυνόμαστε σε επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο, έτσι ώστε να αξιολογηθεί η καταλληλόλητα και να προταθεί το κατάλληλο διατροφικό σχήμα για εμάς.

  1. Κατανάλωση χυμών και αναψυκτικών με ζάχαρη

Η συχνή κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων, μπορεί να αποτρέψει την απώλεια βάρους.

Πολύς κόσμος τείνει να παραβλέπει την κατανάλωση ροφημάτων ως μέρος της ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης.

Σε αντίθεση με τα τρόφιμα, οι χυμοί και τα αναψυκτικά δεν ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωσή τους. Περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης και θερμίδων αντίστοιχα.

Ο περιορισμός αυτών των ροφημάτων μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους.

  1. Ύπνος

Σύμφωνα με έρευνες, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη. Επιπλέον η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την πείνα και την όρεξη (Knutson, 2008).

Καλό είναι να στοχεύουμε σε 7-9 ώρες ύπνου την ημέρα. Κλείνουμε τις οθόνες (τηλεόραση, κινητό κ.λπ) για τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν τον προγραμματισμένο ύπνο.

  1. Αλκοόλ

Η συχνή και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, εμποδίζει την απώλεια βάρους πέρα από τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην υγεία μας.

1 γραμμάριο αλκοόλ παρέχει 7 θερμίδες, οπότε καταλαβαίνουμε πως αυτό μπορεί να παρέμβει στην προσπάθειά μας για απώλεια βάρους.

Εάν επιθυμήσουμε και επιτρέπεται να καταναλώσουμε αλκοόλ, καλύτερα να επιλέξουμε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα όπως το κρασί ή η μπύρα σε μέτριες ποσότητες.

  1. Χάνουμε τον προσανατολισμό μας και το κίνητρο

Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών και κατ’ επέκταση η απώλεια βάρους είναι διαδικασίες που χρειάζονται χρόνο και υπομονή. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσκολίες και εμπόδια, όπως η κούραση, η αμφιθυμία και η έλλειψη νοήματος. Οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα όταν βρισκόμαστε μπροστά σε αλλαγές και πόσο μάλλον όταν μπορεί τα πράγματα να μην πηγαίνουν προς την κατεύθυνση που θέλαμε ή προς την κατεύθυνση που είχαμε φανταστεί. Σε αυτό το σημείο μπορεί να χρειαζόμαστε λίγο χρόνο, να πάρουμε μια ανάσα και να σκεφτούμε τους λόγους που επιλέξαμε να βρεθούμε σε αυτή τη διαδικασία, να βρούμε στήριξη και πιθανά να επαναδιαπραγματευθούμε τους στόχους και τις επιθυμίες μας. Σε αυτή τη διαδικασία χρειαζόμαστε εξειδικευμένους επαγγελματίες που έχουν τις γνώσεις και τον τρόπο να είναι δίπλα μας και να αντέχουν τη δυσκολία μας.

(*)

Κωνσταντίνος Προυντζόπουλος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

MSc Συμβουλευτική στην υγεία, εργασία και εκπαίδευση, ΕΚΠΑ

Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων

mail : clinidiet@gmail.com

Βιβλιογραφία

Atallah, R. F. (2014). Long-term effects of 4 popular diets on weight loss and cardiovascular risk factors: a systematic review of randomized controlled trials. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, 7(6), pp. 815-827.

Knutson, K. L. (2008). Associations between sleep loss and increased risk of obesity and diabetes. Annals of the New York Academy of Sciences, 1129(1), pp. 287-304.

Swift, D. L. (2014). The role of exercise and physical activity in weight loss and maintenance. Progress in cardiovascular diseases, 56(4), pp. 441-447.

 

 

Related posts