Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Οκτ 2022
SLIDER

Γιάννης Στουρνάρας-Ένας διοικητής Κεντρικής τράπεζας που κάνει τη δουλειά του;

Του Ευάγγελου Θεοδώρου

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στις 12 Ιουλίου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ευρισκόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από περίπου τρία χρόνια. Έπειτα από δύο μέρες εκδόθηκε το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας “Καθημερινή” το οποίο φιλοξενούσε συνέντευξη του κ. Στουρνάρα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών (2012-2014) δήλωσε στην εν λόγω συνέντευξη πως: “Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες, ηθικής εξόντωσης και «δολοφονίας χαρακτήρα» εμού, της συζύγου μου και των θυγατέρων μας, προκειμένου να εμποδιστώ να εκτελέσω τα καθήκοντά μου”. Ακόμη, ανέφερε πως άντεξε και προστάτευσε την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αποτέλεσμα εικόνας για ττε
Φωτογραφία του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος

Στην πραγματικότητα όμως, η έννοια “ανεξαρτησία” στην προκειμένη περίπτωση συνάδει με τη χειραφέτηση της Τράπεζας όσον αφορά την σχέση της με την ελληνική κυβέρνηση από το 2014, όπου ο κ. Στουρνάρας διατελεί διευθυντής της ΤτΕ. Επ’ ουδενί δεν ερμηνεύεται ως κάποιου είδους “ανεξαρτησία” απέναντι στις οικονομικές πολιτικές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άλλωστε, η Τράπεζα της Ελλάδος “λειτουργεί ως αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών τόσο κατά την επιδίωξη του πρωταρχικού της σκοπού όσο και ως προς σειρά βασικών αρμοδιοτήτων της, ενεργώντας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως ο “πρωταρχικός σκοπός” της ΤτΕ αποτελεί σύμφωνα με το Άρθρο 4 του καταστατικού της “η διασφάλιση της σταθερότητας του γενικού επιπέδου των τιµών. Με την επιφύλαξη του πρωταρχικού σκοπού η Τράπεζα στηρίζει τη γενική οικονοµική πολιτική της Κυβέρνησης.” Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό πως το Δημόσιο και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις δεν μπορούν να κατέχουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ποσοστό μετοχών πάνω από το 35 %  του εκδιδόμενου ονομαστικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Με λίγα λόγια δηλαδή, ο κύριος μέτοχος της ΤτΕ δεν είναι το Κράτος της Ελλάδας.

Σχετική εικόνα

Στην προ τεσσάρων ημερών συνάντηση λοιπόν με τον κύριο Μητσοτάκη ο κ. Στουρνάρας δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Αν δεν αλλάξει κάτι και δεν ενταθούν οι προσπάθειες, θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό κενό φέτος. Θα είμαστε σε πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ αντί για 3,5%. Είναι όμως θέμα του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης όχι της Τράπεζας της Ελλάδος».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το ζήτημα της επίτευξης πλεονάσματος ύψους 3.5 % επί του ελληνικού ΑΕΠ είναι “θέμα του υπουργείου Οικονομικών” . Όπως προαναφέρθηκε, η ΤτΕ δεν είναι υποχρεωμένη να στηρίζει την οικονομική πολιτική της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη, ενεργεί πάντα με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το πρώτο εξάμηνο του 2015, έπειτα δηλαδή από τη νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του ίδιου έτους, η κατευθυντήρια γραμμή του κυβερνώντος κόμματος παρουσιάστηκε διαφορετική από την αντίστοιχη κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή  για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, είχε δηλώσει πως προειδοποιούσε μέσω επιστολών και τηλεφώνων την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τις επερχόμενες συνέπειες αν η διαπραγμάτευση συνεχιζόταν με τον ίδιον τρόπο, παροτρύνοντας παράλληλα τα στελέχη του κόμματος να “μαζέψουν” τον Βαρουφάκη. Επιπλέον, προέβη στην αποκάλυψη πως σε συνομιλία του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, είχε πει στο συνομιλητή του “να μην τον λαμβάνουν υπ’όψιν (σ.σ. τον Γ. Βαρουφάκη), με τον Ιταλό να του απαντά πως “Αυτό δεν γίνεται. Είναι υπουργός της χώρας σας. Η χώρα δεσμεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών.

Αποτέλεσμα εικόνας για βαρουφακης
Ο πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας για το α’ εξάμηνο του 2015 και νυν γραμματέας της πολιτικής παράταξης “ΜέΡΑ 25”, Γιάνης Βαρουφάκης

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας είχε επίσης δηλώσει σε συνέντευξη του στο δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά πως εξαιτίας πληροφοριών που είχε για ένα ενδεχόμενο σχέδιο “εφόδου” στο Νομισματοκοπείο αλλά και για τη δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος, συγκάλεσε “τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημόσιου βίου, που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί”, μιλώντας παράλληλα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο να δημιουργηθεί ένα αποτρεπτικό “τείχος” για τέτοιου είδους εξελίξεις. Επικριτικός όμως απέναντι στις ενέργειες του κ. Στουρνάρα ήταν ο Νόρμπερτ Χέρινγκ. Ο κ. Χέρινγκ είναι οικονομικός συντάκτης ο οποίος αρθρογραφεί στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt της Γερμανίας ενώ είναι επίσης συγγραφέας οικονομικών συγγραμμάτων. Το βιβλίο του με τίτλο “Okonomie 2.0” βραβεύτηκε ως το καλύτερο οικονομικό βιβλίο για το 2007. Επιπροσθέτως, διατελεί επίτιμος πρόεδρος του σκιώδους συμβουλίου της ΕΚΤ, δηλαδή ενός δεκαπενταμελούς συμβουλίου συμβούλιο το οποίο δεν έχει επίσημο χαρακτήρα, αποτελείται από 15 επιφανείς Ευρωπαίους οικονομολόγους, οι οποίοι μια εβδομάδα πριν από τα επίσημα συμβούλια της ΕΚΤ, συζητούν σχετικά με τον τρόπο με τις κατευθυντήριες γραμμές που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο προσεχές μέλλον. Στο ντοκιμαντέρ λοιπόν “This is a Coup” (44:18-45.32) του Άρη Χατζηστεφάνου και της δημοσιογραφικής ομάδας του, ο κ. Χέρινγκ δηλώνει πως: “O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπερηφανευόταν ότι παρασκηνιακά υπέσκαπτε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και μπλόκαρε τα σχέδια για παράλληλο νόμισμα αν η ΕΚΤ έκλεινε τις  Τράπεζες. Το βρίσκω σκανδαλώδες ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ομολογήσει κάτι τέτοιο και να μην μπαίνει φυλακή. Είναι ένα ανοικτό πραξικόπημα. Γιατί είναι ένας κεντρικός τραπεζίτης με συγκεκριμένες εντολές και περηφανεύεται ότι κάνει πολιτική”.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΚΤ
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη σε νυχτερινή λήψη

Περίπου ενάμιση μήνα πριν την εκλογή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, στις 15 Δεκεμβρίου 2014, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε προβεί σε μια δήλωση η οποία αν και ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως (είτε ως καλοπροαίρετη προειδοποίηση είτε ως έμμεσος εκβιασμός) , είναι σαφές πως αποτελούσε έκκληση προς τους Έλληνες βουλευτές έτσι ώστε δύο μέρες αργότερα να τερματίσουν την πολιτική αστάθεια της περιόδου ψηφίζοντας τον Στάυρο Δήμα ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πιο χαρακτηριστικά, ο κ. Στουρνάρας είχε δηλώσει σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΤτΕ: “H κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις, η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό και ο κίνδυνος ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά και ο κίνδυνος μίας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος” και πρόσθεσε πως “γνωρίζω πολύ καλά το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Ελληνες βουλευτές. Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν το μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο“. Με λίγα λόγια, ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας με την ιδιότητα του διοικητή της ΤτΕ έδειχνε την πρόθεση του να αποφευχθούν ενδεχόμενες εκλογές, οι οποίες θα ήταν πιθανό να αποτελέσουν “άμεσο κίνδυνο” και να εντείνουν ακόμα περισσότερο την πολιτική αστάθεια αλλά και τη δυσπιστία ενός μέρος του πληθυσμού προς τις οικονομικές πολιτικές της Ε.Ε. (σύμφωνα πάντα με τη δική του οπτική γωνιά), ιδιαίτερα από την στιγμή που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αυτοπαρουσιαζόταν με αυτόν τον τρόπο:

Το χρονικό του του 2014 από το Μάιο και έπειτα :

  • Στις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2014 το ΣΥ.ΡΙΖ.Α αυξάνει το ποσοστό του σχεδόν κατά 10 % σε σχέση με τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012. Λαμβάνει το 26.56 % των ψήφων ενώ το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας ανέρχεται σε 22.72 % .
  • Ο Αντώνης Σαμαράς υπό το βάρος της εκλογικής ήττας δεν προχωρά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις τις οποίες του ζητούν οι δανειστές, με στόχο να “κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση” της προόδου που έχει καταφέρει η ελληνική οικονομία το β’ εξάμηνο του 2014. Το επιτυχές “κλείσιμο της αξιολόγησης” θα είχε ως αποτέλεσμα να εκταμιευθεί η τελική δόση των 1,8 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ΕΤΧΣ (EFSF) σε συνδυασμό με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) έχουν δανείσει 204 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Λίγο περισσότερο δηλαδή από το 50 % του δημόσιου χρέους της χώρας.
  • Στις 7 Νοεμβρίου η Τρόικα (οι εκπρόσωποι δηλαδή των δανειστών οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας) στέλνει στον τότε υπουργό Οικονομίας Γκίκα Χαρδούβελη, τελεσίγραφο με 19 δράσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να “κλείσει η αξιολόγηση” μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου
  • Στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου η Ελλάδα λαμβάνει δίμηνη παράταση για την εκταμίευση της τελικής δόσης με βασική προϋπόθεση την ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από το τρέχον πρόγραμμα. Η ολοκλήρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση
  • Διεξάγονται τρεις ψηφοφορίες σχετικά με την εκλογή του Σταύρου Δήμα ως Προέδρου της Δημοκρατίας στις 17, 23 και 29 Δεκεμβρίου. Στις πρώτες δύο δεν επετεύχθη το απαραίτητο όριο της θετικής ψήφους εκ μέρους των 2/3 της Βουλής , ενώ στην τρίτη ψηφοφορία παρά το γεγονός πως απαιτούνταν 180 ψήφοι, 168 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εκλογής του κ. Δήμα. Το αποτέλεσμα ήταν στις 25 Ιανουαρίου να διεξαχθούν εκλογές.
Αποτέλεσμα εικόνας για συριζα 25 ιανουαριου
Ο Αλέξης Τσίπρας πανηγυρίζει μετά την εκλογική του νίκη στις 25 Ιανουαρίου 2015

Ολοκληρώνοντας, όπως γίνεται ορατό από το βιβλίο που εκδόθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με τίτλο «Περιφρουρώντας το ευρώ σε καιρούς κρίσης – Η ιστορία του ESM από μέσα», ο κ. Στουρνάρας σχολίαζε την αποτυχία σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης ως “μεγάλο λάθος” ενώ υποστήριζε πως “Οι Ευρωπαίοι ζητούσαν συνέχεια περισσότερα”. Λίγους μήνες μετά προσπαθούσε να πείσει τον κ. Ντράγκι να μη λαμβάνει υπόψιν τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.

Αποτέλεσμα εικόνας για στουρναρας
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts