Επιστροφή στην κορυφή
Παρασκεύη, 24 Νοε 2017
 
 

Γιάννενα… ένας μεγάλος καθρέφτης, η λίμνη

Παρασκευή, 13 Μάρτιος 2015 - 22:18

-a Μέγεθος κειμένου +A


Γράφει η Δήμητρα Τράκα

«Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα Γιάννενα και ποια η ιστορία τους;»


Η πόλη των Ιωαννίνων είναι η μεγαλύτερη πόλη του γεωγραφικού διαμερίσματος της Ηπείρου και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Ο πληθυσμός της ξεπερνά τις 70.000 κατοίκους και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής και ολόκληρης της Ελλάδας. Τα Γιάννενα ιδρύονται τον 6ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας και η ονομασία τους προκύπτει από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρίσκεται στο χώρο του κάστρου ήδη από το 510 μ.Χ.. Κατά τους επόμενους αιώνες δέχτηκαν πλήθος επιδρομών και κατελήφθησαν από Ρώσους, Σλάβους και Νορμανδούς. Τον 13ο αιώνα μετά την απελευθέρωσή τους από τον Αλέξιο Κομνηνό, φιλοξένησε την έδρα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και μέχρι την κατάκτησή τους από τους Τούρκους το 1430, οπότε γνώρισαν σημαντική οικονομική και πνευματική άνθιση. Αρχικά οι Τούρκοι με τον Σινάν Πασά παραχώρησαν αρκετά δικαιώματα στους κατοίκους της πόλης, στη συνέχεια μετά τη σημείωση αναταραχών και εξεγέρσεων σκλήρυναν τη στάση τους χωρίς να επηρεάσουν όμως ουσιαστικά την οικονομική εξέλιξη αφού οι Έλληνες έμποροι ανέπτυσσαν σχέσεις με σημαντικά εμπορικά κέντρα της Ευρώπης (Βενετία Λιβόρνο) με αποτέλεσμα να ανέρχονται οικονομικά και ορισμένοι από αυτούς σήμερα, εξαιτίας της προσφοράς τους προς τον τόπο τους και την Ελλάδα, να θεωρούνται εθνικοί ευεργέτες. Η συμβολή τους στα γράμματα και τις τέχνες είναι αδιαμφισβήτητη καθώς ανέδειξαν μεγάλες πνευματικές μορφές με πανελλήνια και παγκόσμια εμβέλεια. Σήμερα η πόλη περηφανεύεται για το ιδιαίτερα επιτυχημένο πανεπιστήμιο, τα δύο διεθνώς αναγνωρισμένα νοσοκομεία, το ναυταθλητικό κέντρο αλλά και τη συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση που συνοδεύεται από αξιόλογη βελτίωση των υποδομών. Μπορείτε να προσεγγίσετε λοιπόν την πόλη των Ιωαννίνων είτε μέσω του κρατικού αερολιμένα της πόλης είτε χρησιμοποιώντας τον καινούριο οδικό άξονα της Εγνατίας οδού που ρίχνει την απόσταση με την Αθήνα στα 438 χιλιόμετρα και την απόσταση με τη Θεσσαλονίκη στα 370 χιλιόμετρα.
«Τι θα συναντήσεις αν περπατήσεις στα λιθόστρωτα δρομάκια της; Μα, φυσικά, το κάστρο των Ιωαννίνων.»
Ένα από τα παλαιότερα κάστρα στην Ελλάδα. Αρκετά επιβλητικό κι εντυπωσιακό. Φυλαγμένα καλά μέσα στα τείχη του, η παλιά πόλη, σημαντικά μουσεία-τζαμιά, μπουντρούμια και ανάμεσά τους, μύθοι που ζωντανεύουν εμπρός στα μάτια του επισκέπτη και παραδόσεις αιώνων.
« Ένα καθρέφτισμα της πόλης στα νερά της λίμνης κι ένα μυστήριο κρυμμένο κάτω από τα ήρεμα σκοτεινά νερά της. Κι από εκεί, ένα πλεούμενο ταξί για να βαδίσεις στο θρυλικό Νησί…»
Μια μικρή όαση πρασινάδας και γαλήνης καταμεσής της Παμβώτιδας, αντίκρυ στα Γιάννενα, είναι το Νησί. Δεν έχει άλλο όνομα και πιθανότατα δεν το χρειάζεται κιόλας, αφού όλοι το γνωρίζουν. Η αρχική του κατοίκηση δεν έχει σταθεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί από τις πηγές, ωστόσο τα οκτώ μοναστήρια του, που ακόμα στέκουν όρθια, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες του βυζαντινού και μεταβυζαντινού του παρελθόντος.
Σύμφωνα με την παράδοση, αν εξαιρέσουμε τους μοναχούς, οι πρώτοι κάτοικοι του Νησιού των Ιωαννίνων, πάτησαν το χώμα του το 17ο αι. προερχόμενοι από τη Μάνη, γεγονός που το φέρουν τιμητικά ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι του. Μολονότι η κατοίκηση νησιών μέσα σε λίμνη είναι ένα σπάνιο φαινόμενο παγκοσμίως, περίπου 100 οικογένειες, έχουν επιλέξει να παραμένουν στο Νησί της Παμβώτιδας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 10 λεπτών από τα Γιάννενα.
Εκτός από πολύ γνωστό ως περίφημο μοναστικό κέντρο του παρελθόντος το νησάκι έχει μείνει στην Ιστορία ως το μέρος, όπου δολοφονήθηκε ο κραταιός Αλή Πασάς ο Τεπελενλής. Πασάς στα Γιάννενα από τα τέλη του 18ου αι. έως το 1820 έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των στρατιωτών του πανίσχυρου Χουρσίτ Πασά, που είχε εξαπολύσει εναντίον του αυτονομημένου πασά ο Σουλτάνος.
Ο Αλή Πασάς είχε βρει καταφύγιο στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Νησί, όπου περίμενε φιρμάνι από την Υψηλή Πύλη, με την αναστολή του, όπως με δόλο τον είχε κάνει να πιστέψει ο Χουρσίτ Πασάς, προκειμένου να τον πείσει να εγκαταλείψει το Κάστρο των Ιωαννίνων, το οποίο απειλούσε να ανατινάξει μαζί με όλους τους θησαυρούς του.
«Ένας περίπατος γύρω από τη λίμνη…»
Οι περίπατοι γύρω από τη λίμνη είναι μια ευκαιρία για να αφεθείτε στη δύναμη του νερού∙ να χαρείτε την δροσιά και την ηρεμία που προσφέρουν οι συστάδες με τα τεράστια πλατάνια. Όλη η παραλίμνια περιοχή αποτελεί μια ιδανική βόλτα, γεμάτη μικρά μαγαζιά και σπουδαία εστιατόρια, στα οποία συνδυάζονται οι εκλεκτές γεύσεις με το καταπράσινο τοπίο.
«Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις!»
Τα παραδοσιακά γλυκά των Ιωαννίνων είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα. Το περίφημο σκερ μπουρέκ, που σημαίνει ζαχαρένια πίτα, ο εξαιρετικός μπακλαβάς και τα υπόλοιπα γλυκά του ταψιού είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες.
Ένα εντελώς πρωτότυπο προϊόν, που δεν μπορείτε να το βρείτε πουθενά αλλού παρά μόνον στα Ιωάννινα, είναι τα ηδύποτα χωρίς αλκοόλ. Πρόκειται για εντελώς ξεχωριστά λικέρ, που προκύπτουν από την ανάμειξη βιολογικού όξου με νέκταρ, βότανα και αρώματα φρούτων. Απολαύστε τα με τριμμένο πάγο.
Στα παραδοσιακά καφενεία της πόλης μπορείτε να δοκιμάσετε τα μοναδικά «σερμπέτια», γλυκά κρασιά με αρώματα φρούτων και λουλουδιών.
Η γαστρονομική πανδαισία των Ιωαννίνων είναι υψηλών απαιτήσεων. Τα ηπειρώτικα βουνά προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα βοτάνων και μυρωδικών, που απαρτίζουν τις εκλεκτές πρώτες ύλες. Τα ψάρια της λίμνης, όπως τα χέλια και οι πέστροφες, αποτελούν, μαζί με τα ιδιαίτερα βατραχοπόδαρα, το σήμα κατατεθέν της γιαννιώτικης κουζίνας.
«Και φυσικά μην παραλείψεις να θαυμάσεις τα περίτεχνα ασήμια!»
Η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας των Ιωαννίνων είναι από τις σπουδαιότερες εκφάνσεις του ντόπιου πολιτισμού. Τα συρμάτινα ή χυτά κοσμήματα της Ηπείρου, τα περίφημα «τζοβαΐρια», ήταν ξακουστά και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Η έκφραση «Η Άρτα με τα Γιάννενα» σήμαινε – και σημαίνει – «όλος ο πλούτος της γης».
Τα πανέμορφα γιαννιώτικα κοσμήματα, σε παραδοσιακά ή πρωτότυπα σχέδια, εξακολουθούν να αποτελούν συνώνυμο της διακριτικής κομψότητας. Λεπτοδουλεμένα σκουλαρίκια, περίτεχνες καδένες, βαρύτιμες πόρπες, αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα από ασήμι, είναι κάποια μόνον από τα χειροτεχνήματα που μπορεί να θαυμάσετε στην αγορά των Ιωαννίνων.
«Αν θες να κάνεις και μια βόλτα τριγύρω…»
Προς τη βόρεια έξοδο των Ιωαννίνων, στον άξονα του Μετσόβου, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Κοπάνων, ονομασία που οφείλεται στο κοπάνισμα των ρούχων που έκαναν οι γυναίκες στις παραδοσιακές νεροτριβές της λίμνης. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση εδώ φυλακίστηκε η Κυρά – Φροσύνη, η μοιραία γυναίκα των Ιωαννίνων.
Ο δρόμος, καθώς συνεχίζει, οδηγεί σε ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ευρώπης, το Πέραμα. Το σπήλαιο, το οποίο είναι προϊόν καρστικών φαινομένων, έχει ιστορία 1,5 εκατομμυρίων ετών. Η ωραιότητα των θαλάμων του είναι απερίγραπτη. Η αίθουσα του Σταυρού, με τους ασβεστολιθικούς προσκυνητές, φαντάζει σχεδόν αδύνατον να έχει διαμορφωθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και όμως, πρόκειται για φυσικό γλυπτό, το οποίο κυριολεκτικά μαγνητίζει τον θεατή.

Η αίθουσα των Μυθικών Ανακτόρων μοιάζει να αποτελεί κατοικία νεράιδων. Οι κρυσταλλοποιήσεις της οροφής δημιουργούν «πολυελαίους», που ξαφνιάζουν με την περίπλοκη δομή τους και την αρμονία των σχημάτων. Η περιοχή γύρω από το σπήλαιο είναι ιδανική για να ατενίσετε τη λίμνη και να νιώσετε τη μαγεία της φύσης. Το τρενάκι του Περάματος ενώνει τα Ιωάννινα με τον γραφικό οικισμό και αποτελεί μία νοσταλγική επιλογή.
Τέλος, λίγο ακόμα πιο έξω από την πόλη, σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, είναι και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη. Το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στην Ελλάδα. Ένα εντυπωσιακό δημιούργημα. Φιλοξενεί εκθέματα αξεπέραστης ομορφιάς που κυριολεκτικά «μιλάνε» για την ιστορία της Ηπείρου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
«Εικόνες, αρώματα, γεύσεις, ήχοι, ιστορία κι αναμνήσεις… Όλα αυτά, ένα καθρέφτισμα πάνω στη λίμνη των Ιωαννίνων».Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: