Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Απρ 2024
Ελλάδα

Για υπεξαίρεση κειμηλίων καταδικάστηκε ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου

Ωραίος ο παππάς. Ήταν και Μητροπολίτης. Από τη μια ευλογούσε τους πιστούς και από την άλλη με τις ευλογίες του φυσικά «βούταγε» και τα κειμήλια.

Φαίνεται ότι η λαϊκή παροιμία «Μια του κλέφτη δύο του κλέφτη τρείς και η κακή του μέρα» δεν κάνει εξαιρέσεις ούτε στους ευσεβείς που μας ευλογούν.

Στις Σέρρες οι πιστοί σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι ο τοπικός μητροπολίτης Ιερόθεος  Τσολιάκος και ο πρωτοσύγκελος  καταδικάστηκαν για υπεξαίρεση κειμηλίων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για «υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας» και για «ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη περίπτωση κλοπής πραγμάτων αφιερωμένων στη θρησκευτική λατρεία από τόπο προορισμένο γι’ αυτήν», κατά περίπτωση.

Την υπόθεση υπεξαίρεσης μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας με επίκεντρο τον Ιερό Ναό Τίμιου Προδρόμου στην Αγγίστα Σερρών, εκδίκασε  το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, που καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών τον Μητροπολίτη Ζίχνης και Νευροκοπίου κι έναν Πρωτοσύγκελο. Ο κατηγορούμενος μητροπολίτης δεν παρέστη στη δίκη και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, ενώ αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς 5 ευρώ, ημερησίως κι ανέστειλε την εκτέλεσή της ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης στο Εφετείο.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία. Στις απολογίες τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες λέγοντας ότι πήραν τα αντικείμενα για συντήρηση και ότι τα επέστρεψαν.

Μαζί τους παραπέμφθηκε να δικαστεί κι ένας ιερέας ο οποίος αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Πρόκειται για ένα δισκοπότηρο, σταυρό και άλλα κειμήλια που χρονολογούνται από την εποχή της τουρκοκρατίας- πριν το 1830 και βρίσκονταν στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στο χωριό Αγγίστα Σερρών .

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από έναν καθηγητή ο οποίος, στο πλαίσιο έρευνας για την καταγραφή αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής, φωτογράφησε τα επίδικα θρησκευτικά αντικείμενα.

Το 2009, ο ίδιος διαπίστωσε ότι τα κειμήλια δεν ήταν τα ίδια με αυτά που απαθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό καθώς είχαν αντικατασταθεί από άλλα αντικείμενα νεότερης εποχής.

Το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση των καταδικασθέντων να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση των ποινών.

 

Related posts