Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
15 Ιαν 2021
Ελλάδα

Για 237 ευρώ έκοψαν το ρεύμα σε τετραπληγική που στη συνέχεια έχασε τη ζωή της!

Σάλο προκαλεί ο θάνατος τετραπληγικής γυναίκας, της 56χρονης Χανιώτισσας Ευτυχίας Ποποδάκη, που έφυγε από τη ζωή, λίγο μετά την διακοπή ρεύματος στην κατοικία της στη Νέα Χώρα Χανίων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συγγενών της το χρέος της άτυχης γυναίκας για κατανάλωση ρεύματος ήταν μόλις 237 ευρώ…

Την παρέλαβε ασθενοφόρο και την πήγε στο Νοσοκομείο Χανίων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Όταν πήγαμε σπίτι εμείς είδαμε ότι το ρολόι της ΔΕΗ είχε ανοιχθεί, είχε γίνει διακοπή και είχε μπει ένα ενημερωτικό αυτοκόλλητο της ΔΕΗ. Το ρεύμα έκλεισε μια ώρα περίπου πριν τον θάνατο της μητέρας μου» τόνισε ο κ Ποποδάκης. Σημειώνεται ότι η γυναίκα είναι τετραπληγική εδώ και μια 15ετία.

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Κρήτης από την είδηση του θανάτου της τετραπληγικής γυναίκας, που υποστηριζόταν μηχανικά, στα Χανιά όταν η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα.

Ο γιος της τετραπληγικής γυναίκας που ξεψύχησε την Τετάρτη τόνισε ότι η μητέρα του είναι με μηχανική υποστήριξη από το 2004. “Η ΔΕΗ ήξερε από το 2007 ότι η μητέρα μου είναι με μηχανική υποστήριξη και δε μπορεί να ζήσει χωρίς ρεύμα”, σημείωσε και είπε πως “Χάσαμε τη μητέρα μου για 800 ευρώ παρά το διακανονισμό που είχαμε κάνει”.

“Χθες το μεσημέρι κατά τις 15.30 με ενημέρωσε ο αδερφός μου ότι η μητέρα μου βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση”, είπε και προσέθεσε ότι τους είδε στο ασθενοφόρο και πήγαιναν στο νοσοκομείο. “Όταν έφθασα στο νοσοκομείο, οι γιατροί μου είπαν ότι η μητέρα μου έχει πεθάνει”, ανέφερε, λέγοντας πως “η μητέρα του έφυγε σαν να την έχουν πνίξει”.

Παράλληλα, ο γιος της 56χρονης μίλησε και στον ΣΚΑΙ, λέγοντας: “Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο. Για μένα αυτοί είναι δολοφόνοι, αλλά εγώ δεν θα μπω στη λογική να κάνω άσχημες πράξεις, αλλά θα ακολουθήσω την νόμιμη οδό”.

“Αν έχουν φιλότιμο και ανθρωπιά τους καλώ να συνδέσουν σήμερα το ρεύμα παρουσία της αστυνομίας. Έχω κηδεία στο σπίτι μου και οι συγγενείς δεν μπορούν να δουν την νεκρή” πρόσθεσε.

“Ήξεραν! Όταν γινόταν διακοπή ρεύματος μας έφερναν γεννήτρια. Θέλω να μάθω ποιος έδωσε την εντολή”, είπε, καταγγέλλοντας ακόμα μία φορά ότι η ΔΕΗ το ήξερε από το 2007.

Μάλιστα, απηύθυνε στη ΔΕΗ την ερώτηση αν η ζωή της μητέρας του άξιζε 237 ευρώ. Όπως είπε, η ληξιπρόθεσμη οφειλή ήταν 801 ευρώ και το ποσό που έπρεπε να καταβληθεί προκειμένου να μην κοπεί η παροχή ήταν 237 ευρώ, δηλαδή η αξία του ρεύματος μόνο, χωρίς το “χαράτσι”.

 

Η ΔΕΗ νωρίς το πρωί της Πέμπτης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν είχε δηλωθεί η νεκρή στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών.

“Η Επιχείρηση δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιχείρηση, αναφορικά με τον θάνατο 56χρονης τετραπληγικής που έχασε τη ζωή της στο σπίτι της στα Χανιά όταν η ΔΕΗ, λόγω χρέους, της έκοψε το ρεύμα. Παράλληλα, η επιχείρηση επισημαίνει πως η συγκεκριμένη καταναλώτρια ουδέποτε δηλώθηκε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών.

Στην ανακοίνωση της ΔΕΗ υπενθυμίζεται ότι για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών απαιτείται μια απλή αίτηση η οποία μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, 11770.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ:

“Σχετικά με τις σημερινές αναφορές σε διαδικτυακές σελίδες για διακοπή ηλεκτροδότησης οικίας καταναλωτή στα Χανιά Κρήτης λόγω οφειλής, κατόπιν σχετικής εντολής της ΔΕΗ ΑΕ, οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

Ύστερα από σχετικό έλεγχο των στοιχείων του καταναλωτή που είναι καταχωρημένα στο μηχανογραφικό μας σύστημα, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ενταγμένος στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση, δεν προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας.

Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλώτης ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

 

Υπενθυμίζουμε  ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση  των ευπαθών καταναλωτών, για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών απαιτείται μια απλή αίτηση, η οποία μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, 11770”.

 

«Ήξερε η ΔΕΗ», λένε οι συγγενείς

Ωστόσο οι συγγενείς της άτυχης γυναίκας δηλώνουν ότι το τοπικό γραφείο της ΔΕΗ γνώριζε την κατάσταση και ότι οι κινήσεις που είχαν γίνει για να ενταχθεί η γυναίκα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο καθυστερούσαν λόγω του ότι έπρεπε να υπάρξουν βεβαιώσεις απ’ το νοσοκομείο για την κατάσταση της υγείας της τετραπληγικής.

 

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Γιώργου Σταθάκη

 

Το ζήτημα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, αφού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, αφού εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για την οικογένεια της 56χρονης, δήλωσε σε έντονο ύφος πως θεωρεί “αυτονόητη την εισαγγελική παρέμβαση”.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωσή του αναφέρει: “Σήμερα στα Χανιά θρηνούμε το χαμό μιας συμπολίτισσας μας, που παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και με τη στήριξη της οικογένειάς της για να τα ξεπεράσει. “Αδικαιολόγητη, απαράδεκτη κι απάνθρωπη η απόφαση της ιδιωτικοποιούμενης ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα” Απέναντί της είχε να αντιπαλέψει όχι μόνο την αδιαφορία και τη γραφειοκρατία φορέων όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΓΑ, αλλά κυρίως την ανάλγητη αντίληψη ότι οι ζωές όλων μας είναι ασήμαντες και αναλώσιμες μπροστά στους στόχους ενός παράλογου, αναποτελεσματικού και τελικά καταστροφικού οικονομικού προγράμματος.

Δυστυχώς, με μια αδικαιολόγητη κι εντελώς απαράδεκτη και απάνθρωπη απόφαση η ιδιωτικοποιούμενη ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση του σπιτιού της και συνακόλουθα τη μηχανική υποστήριξη που την κρατούσε στη ζωή.

Θεωρώντας την εισαγγελική παρέμβαση αυτονόητη, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της θανούσας.”

 

Ως την Telegraph η τριτοκοσμική Ελλάδα

Πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα αδυνατούν εξ αιτίας της κρίσης να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους με αποτέλεσμα να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, γράφει η βρετανική Telegraph με αφορμή τον θάνατο της τετραπληγικής από τα Χανιά.

Η εφημερίδα επικαλούμενη το αθηναϊκό, αλλά και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρεται στο περιστατικό με τον τίτλο «Ελληνίδα τετραπληγική που ζούσε με μηχανική υποστήριξη πεθαίνει εξ αιτίας ανεξόφλητων λογαριασμών» και συνεχίζει: «Αναφορές στα τοπικά μέσα ισχυρίζονται πως μια 56χρονη πέθανε μία ώρα αφότου η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα εξ αιτίας των χρεών της, ενώ οι συγγενείς της κατέθεσαν μήνυση για τον θάνατό της».

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι τα ακριβή αίτια του θανάτου της 56χρονης θα αποσαφηνιστούν έπειτα από νεκροψία -νεκροτομή, ενώ αναφέρεται και στις δύο πλευρές του περιστατικού, δημοσιοποιώντας τα συλλυπητήρια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού προς τους συγγενείς της αποθανούσας, αλλά και τη διευκρίνιση πως ο λογαριασμός δεν ήταν στο όνομά της, ενώ σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, δεν της είχε γνωστοποιηθεί ποτέ η κατάσταση της 56χρονης.

Επιπλέον, η Telegraph επισημαίνει ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα αυξήσεις που αγγίζουν το 11%, αρχής γενομένης από τις 25 Ιουλίου. Ωστόσο, αναφέρεται ότι η εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα μειωμένου τιμολογίου σε ειδικές κατηγορίες καταναλωτών, όπως άτομα που ζουν με μηχανική υποστήριξη ή ανέργους.

Τέλος, καταλήγει τονίζοντας ότι «τα χτυπημένα από την κρίση ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να αποπληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Σύμφωνα με τα δεδομένα data της ΔΕΗ, το συνολικό χρέος από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς αγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αυξάνεται με μέσο ρυθμό περί τα 4 εκατ. ευρώ την ημέρα».

Πηγή: protothema.gr/cretalive.gr

Related posts