Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Σεπ 2023
SLIDER

Γερμανία: Μαζική κλοπή μετάλλων στον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού της Ευρώπης

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού της Ευρώπης Aurubis ερευνά μια ύποπτη συνωμοσία μεταξύ προμηθευτών και εργαζομένων, αφού αποκάλυψε ότι από τα αποθέματά της έλειπαν μέταλλα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η Aurubis διερευνά εάν αυτό το περιστατικό συνδέεται με υποθέσεις εγκληματικής δραστηριότητας που είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο, είπε ένας εκπρόσωπος.

Η εταιρεία είπε τότε ότι οι γερμανικές αρχές ερευνούσαν ένα ύποπτο κύκλωμα κλοπής που στόχευε τα προϊόντα πολύτιμων μετάλλων της εταιρείας.

Ο κλάδος προσφάτως παλεύει με μια σειρά από υποτιθέμενες απάτες. Ο εμπορικός γίγαντας Trafigura Group νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι θα μπορούσε να χάσει 577 εκατομμύρια δολάρια λόγω ψεύτικων αποστολών νικελίου, ενώ το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου είπε ότι βρήκε σακούλες με πέτρες αντί για νικέλιο σε ένα ξεχωριστό περιστατικό.

Οι μετοχές της Aurubis υποχώρησαν 15% στις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής. Η εταιρεία είπε ότι έχει εμπλέξει το Κρατικό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών στην έρευνα της.

Αν και η εταιρεία δεν έχει καθορίσει το ακριβές ποσό των ζημιών, είπε ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να ανέλθουν σε τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ και είπε ότι δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις οικονομικές της προβλέψεις για το 2023.

Ένας εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία εντόπισε αποκλίσεις στα στοιχεία που πλήρωσε στους προμηθευτές σε σύγκριση με τα μέταλλα που αντιστοιχούσαν στο απόθεμά της. Η απάτη θα μπορούσε να είχε διαπραχθεί από άτομα εντός και εκτός της εταιρείας, όπως προμηθευτές, είπε ο εκπρόσωπος.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποια μέταλλα επηρεάζονται, ο εκπρόσωπος είπε ότι πιθανώς να έχουν εμπλακεί τόσο ο χαλκός όσο και πολύτιμα μέταλλα, όπως πιθανώς χρυσός και ασήμι. Η εταιρεία αναμένει να ολοκληρώσει την έρευνά της μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η εταιρεία με έδρα το Αμβούργο, η οποία πραγματοποίησε έσοδα 18,5 δισ. ευρώ πέρυσι, είναι ο μεγαλύτερος όμιλος τήξης και ανακύκλωσης χαλκού στην Ευρώπη με εγκαταστάσεις επεξεργασίας σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου συγκροτήματος στα νότια της πόλης της.

Η Aurubis δεν εξορύσσει η ίδια το μετάλλευμα, αλλά έχει δημιουργήσει μια επιχείρηση από την τήξη συμπυκνωμάτων μετάλλων, παλιοσίδερων και μετάλλων, και από ανακυκλώσιμα υλικά από εταιρείες εξόρυξης και ηλεκτρονικών ειδών. Ο ιστότοπός της αναφέρει ότι προμηθεύεται συμπυκνώματα μετάλλων από «περισσότερους από 30 συνεργάτες εξόρυξης και εμπόρους».

Η αστυνομία έκανε έφοδο στην εταιρεία τον Ιούνιο στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με εξαφανισμένα εμπορεύματα αξίας 20 εκατ. ευρώ που οδήγησε στη σύλληψη έξι ατόμων, μερικοί από τους οποίους απασχολούνταν στην εταιρεία.

Η Aurubis είπε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν πιστεύεται ότι σχετίζονται. Ο δημόσιος εισαγγελέας στο Αμβούργο είπε ότι προχωρά στην υπόθεση κατά 12 κατηγορουμένων που σχετίζονται με τις «εκτεταμένες έρευνες» που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο.

Το σκάνδαλο είναι το τελευταίο που συγκλονίζει τη βιομηχανία μετάλλων, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την τήρηση των πρωτοκόλλων συμμόρφωσης, επίβλεψης και ασφάλειας για τον περιορισμό της απάτης και της κλοπής.

Ο παγκόσμιος όμιλος εμπορικών εμπορευμάτων Trafigura κατηγόρησε φέτος έναν έμπορο ως εγκέφαλο μιας απάτης με νικέλιο 590 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ξεχωριστό σκάνδαλο: Οι σακούλες με νικέλιο στις αποθήκες του London Metal Exchange βρέθηκαν να ήταν γεμάτες πέτρες. Η φήμη του κλάδου έχει επίσης λερωθεί από μια σειρά απάτες και κλοπές στην Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Η εταιρεία είπε ότι από την επιδρομή του Ιουνίου είχε αρχίσει να εφαρμόζει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων τυχαίων ελέγχων και αυστηρότερους ελέγχους στις πύλες όπου εισέρχονται και εξέρχονται φορτηγά με μέταλλα.

Η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα χάσει το προηγούμενο guidance της από 450 έως 550 εκατ. ευρώ σε κέρδη προ φόρων για το οικονομικό έτος 2023 λόγω της υποτιθέμενης κλοπής. Πρόσθεσε ότι θα είναι σε θέση να απορροφήσει τις απώλειες, που δεν θα επηρέαζαν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ή τα σχέδια ανάπτυξής της.

Η γερμανική χαλυβουργία Salzgitter, η οποία κατέχει το 30 τοις εκατό της Aurubis, ανέστειλε επίσης το guidance της για ολόκληρο το έτος, λέγοντας ότι θα δώσει στους μετόχους περαιτέρω πληροφορίες μόλις ο παραγωγός χαλκού ολοκληρώσει την έρευνά της και δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το μέγεθος της κλοπής.

Πηγή: zougla.gr

Related posts