Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Ιούν 2022
Οικονομία

Γερμανία: Αποκλείει και ο Σόιμπλε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Μετά από την γερμανίδα καγκελάριο και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκλείει εκ νέου το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Σε συνέντευξή του στην Badische Νeueste Nachrichten, ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτό δεν θα υπάρξει» και αναγνωρίζοντας ότι «στην οικονομική εξέλιξη η Ελλάδα είναι καλύτερα από το αναμενόμενο».

Σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, αλλά αποσπάματά της είδαν την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την έκπληξή της για «την επιπολαιότητα με την οποία συζητείται αυτό» το θέμα και προειδοποίησε ότι «ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να προκαλέσει ανασφάλεια σε άλλα μέρη της Ευρώπης».

«Θα τηρήσουμε πιστά το χρονοδιάγραμμα αντί να κάνουμε εικασίες», υπογράμμισε η καγκελάριος αναφερόμενη στην απόφαση των αρμοδίων χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης να αξιολογήσουν εκ νέου την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015.

Η κ.Μέρκελ δηλώνει πάντως δικαιωμένη από την πολιτική που ακολούθησε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. «Βλέπουμε σήμερα πόσο σωστή ήταν και είναι η προσέγγισή μας, σε ό,τι αφορά την ευθύνη του καθενός και την αλληλεγγύη. Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα», δηλώνει και τονίζει ότι μέρος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αποτελεί και η προσπάθεια του καθενός ο οποίος δέχεται βοήθεια.

«Απλώς να διαθέτεις χρήματα χωρίς να υπάρχει η προθυμία για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, το θεωρώ λάθος από την αρχή της κρίσης. Γι’ αυτό είμαι ευτυχής που καταφέραμε να επιβάλουμε έναν άλλο δρόμο. Έτσι, έπρεπε η Ελλάδα και οι άλλες χώρες να κάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, για μένα ήταν πάντα σημαντικό ότι τις συμφωνίες τις κλείνει η τρόικα- και αυτό έπρεπε να γίνει πρώτα αποδεκτό. Και αποδείχθηκε σωστό», επισήμανε.

Ερωτηθείσα σχετικά με το γεγονός ότι κρίση δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά και μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία, εκτιμά ότι «η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη» και επαναλαμβάνει ότι «το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα- είναι σύμβολο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ένα πρότζεκτ του μέλλοντος σε εποχή παγκοσμιοποίησης», τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι, «ειδικά μια χώρα εξαγωγών όπως η Γερμανία, το χρειάζεται».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική διατήρησης του ίδιου κυβερνητικού σχήματος, με συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών και Φιλελευθέρων, η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αμφίρροπο και, παρά το γεγονός ότι εκτιμά ως «καλύτερο για τους Γερμανούς» το σημερινό σχήμα, διευκρινίζει ότι δεν θα ήταν αξιόπιστη εάν απέκλειε την εκδοχή του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς, όπως λέει, έχει ηγηθεί τέτοιας κυβέρνησης και κατά το παρελθόν.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ εμφανίζεται επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την προοπτική νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέου.

«Η συνέπεια θα ήταν μια πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα για επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου- Βρανδεμβούργου rbb-info και πρόσθεσε ότι «αυτήν τη φορά θα έπρεπε και δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή τα άλλα κράτη του ευρώ και η ΕΚΤ, να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους. «Αυτό σημαίνει ότι θα μιλούσαμε για μια έμμεση αλλά ταχεία επιβάρυνση των φορολογούμενων στη Γερμανία αλλά και αλλού. Γι αυτό συνιστώ προσοχή στο διάκενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ.

Related posts