Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
11 Απρ 2021
Ελλάδα

Γερμανοί αναλυτές: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» για Ελλάδα και Ε.Ε


Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, βρίσκει την Ελλάδα αντιμέτωπιση σε μία κρίσιμη εβδομάδα, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλος της χώρας στην Ευρωζώνη.
Πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης θα προηγηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup και της ΕΚΤ, θα ακολουθήσει συνάντηση του EWG στις Βρυξέλλες, συνεδρίαση της ΕΚΤ με αίτημα την αύξηση της έκτακτης ρευστότητας και συνάντηση απόψε στο Παρίσι της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης αύριο το βράδυ.
Κούφιες υποσχέσεις
 
Οι αρθρογράφοι αρκετών γερμανικών εφημερίδων συμφωνούν ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε ψέματα στον ελληνικό λαό, ζητώντας του να πει ένα ηχηρό «όχι» για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική της ικανότητα.
«Ποιος αρχηγός κράτους και κυβέρνησης έχει την πολιτική βούληση μετά από αυτό το “όχι” στις μεταρρυθμίσεις και στη λιτότητα να υποστηρίξει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και μάλιστα στα στενά χρονικά περιθώρια που υποσχέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός;» αναρωτιέται ο σχολιαστής του Spiegel Οnline.
Κατά την άποψή του οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα αντέξουν (σ.σ. τις επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδας), αλλά για την ίδια την Ελλάδα ξεκινούν «πικρές» εβδομάδες. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η Süddeutsche Zeitung, που με αναλυτικό άρθρο περιγράφει επακριβώς τις δυσκολίες που εμφανίζονται από σήμερα, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο όριο αντοχής τους και την ελληνική κυβέρνηση να είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Διαφωνίες εντός Ε.Ε.
Η εφημερίδα Die Welt προβλέπει διαφωνίες στους κόλπους της Ε.Ε. για το ελληνικό ζήτημα και τις περιγράφει. Ενώ ορισμένοι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, άλλοι ζητούν ανοιχτά πλέον την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Πρόκειται για θέματα που θα απασχολήσουν την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Ανοιχτό παραμένει ποια θα είναι η στάση τους μετά την τόσο καθαρή έκβαση του δημοψηφίσματος. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των θεσμών εξήγγειλαν πριν από μια εβδομάδα ότι το δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Πολιτικοί, όμως, συνεχώς επαναλάμβαναν ότι ακόμη και με ένα «όχι» οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοιχτές. Αρκετοί ευρωβουλευτές συζητούν πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο ενός Grexit. «Ένα Grexit θα ενίσχυε την Ευρωζώνη και θα έκανε παράλληλα σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει με τόσο πρωτοφανή τρόπο το κλίμα συναίνεσης που έχει συμβάλει επί δεκαετίες στην επιτυχία της Ε.Ε.», δήλωσε στην εφημερίδα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.
 
Deutsche Welle

Related posts