Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Ιαν 2022
SLIDER

Γέμισαν τα εμβολιαστικά κέντρα από 60άρηδες που τρέχουν να προλάβουν τα πρόστιμα

Μετά την απόφαση για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συνδυασμό με την επιβολή προστίμου, ο ρυθμός των νέων ραντεβού από πολίτες άνω των 60 ετών επιταχύνθηκε.

Την Τρίτη και μετά τη σχετική ανακοίνωση προγραμματίστηκαν πάνω από 9.000 ραντεβού πρώτης δόσης, όταν κατά μέσον όρο το προηγούμενο διάστημα προγραμματίζονταν περίπου 2.000-3.000 ημερησίως. Μέσα σε 24 ώρες προγραμματίσθηκαν 13.000 ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ένας στους δύο πολίτες άνω των 60 ετών που ήταν αρνητές στον εμβολιασμό έκλεισαν ραντεβού προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα αλλά και για να μπορούν να κινούνται πιο άνετα.

Από τη στιγμή που σε κανένα εστιατόριο η μπαρ δεν θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι υπήρξε μονόδρομος για τους αρνητές.

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Εφόσον γίνει η πρώτη δόση έως και τη δεκάτη πέμπτη ημέρα του Ιανουαρίου και ολοκληρωθεί ο εμβολιαστικός κύκλος σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για αυτόν τον μήνα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Σήμερα (Πέμπτη) στις  10:30 το πρωί  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα εξειδικεύσει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλή Ζαούτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας θα δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις για την εφαρμογή του νέου και κοστοβόρου μέτρου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού μηνύματος και «χτυπά» όλους τους μη εμβολιασμένους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Οι διευκρινήσεις έρχονται, μετά τη υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, που άναψε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του μέτρου. Υπέρ τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ την σχετική τροπολογία καταψήφισαν οι βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Κατά την τροπολογία, οι ανεμβολίαστοι  θα πρέπει  να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Από την υποχρεωτικότητα εξαιρούνται: (α) Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και (β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ελέγχονται οι καταγγελίες των φαρμακοποιών

Σύμφωνα με καταγγελίες φαρμακοποιών πολίτες που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο τους εξεβίασαν προκειμένου να τους δώσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.,

Εως τώρα το πιστοποιητικό μπορούσε να εκδοθεί και έπειτα από ένα θετικό rapid test, το οποίο μπορεί να διενεργείται σε διαγνωστικά κέντρα αλλά και σε ιδιωτικά φαρμακεία.

Οι ειδικοί αποφάσισαν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης μόνο κατόπιν μοριακού ελέγχου PCR ενώ προτείνουν στην Κυβέρνηση όλοι οι εργαζόμενοι στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα να είναι εμβολιασμένοι.

Οι δείκτες εξέλιξης της πανδημίας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 6.196 νέα κρούσματα της COVID-19 –σε σύνολο 350.685 μοριακών και rapid τεστ– και 75 θανάτους ασθενών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 690 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν και 507 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, έναντι 479 εξιτηρίων λόγω ίασης.

Το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών COVID είναι στο 66,8% και των κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 98%.

 

 

 

 

Related posts