Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Ιαν 2021
Πολιτισμός

Φθινόπωρο δεν μου έτυχε να βρω ίσαμε σήμερα στις λέξεις:Δοκίμιο του Κων. Μεϊντάνη

Η Μαίρη Γκαζιάνη διαβάζει και προτείνει βιβλία 

Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται κείμενα, διαφόρων μορφών και τρόπων, διαφόρων καιρών και τόπων, πεζά-αφηγηματικά με σαφή ή έμμεσο αυτοβιογραφικό τόνο, με ποιητική υφή και στόχευση, και κριτικές προσεγγίσεις έργων λόγου και τέχνης. 

Σχετικά με το βιβλίο

Οι διαδρομές της πένας έχουν μια δική τους άρρητη λογική και ενέχουν πάντοτε το στοιχείο της πρόκλησης, τόσο όσον αφορά τη σκέψη, το βίωμα, την αίσθηση, όσο και την ίδια την απαράμιλλη δυναμική εν προκειμένω της ελληνικής γλώσσας. Πηγάζουν από, και εκφράζουν, μια προσωπική ανάγκη αναζήτησης. Είτε γίνονται δολιχοδρομίες που απολήγουν σε αδιέξοδο είτε δίνονται σαν αναβαθμοί και στάδια μιας προσωπικής πορείας που κάποτε ανοίγεται σε κάποια ξέφωτα. Η αμφιβολία και η περισυλλογή είναι σύμφυτες με την προσπάθεια για την γραπτή έκφραση. Με τη διττή αυτή σημασία δίνεται εδώ η λέξη «(περι)συλλογή»: συλλογή των κειμένων τούτων σε βιβλίο και αναστοχασμός για τις αφορμές τους και την τελική τους μορφή.

Και το «φθινόπωρο» του τίτλου; Στις λέξεις κατέφυγα, με επιμονή και υπομονή, για να περιγράψω το φθινόπωρο ως εποχή, ως ανάμνηση στιγμών, ως θέμα έργων, και ως ψυχική προδιάθεση μπρος στη συγκαιρινή μας πραγματικότητα με τις τόσες δύσμορφες όψεις και οδυνηρές κόψεις της. 

Ο συγγραφέας

Ο Κωνσταντίνος Μεϊντάνης γεννήθηκε τον Μάιο του 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και Κλασική Φιλολογία, και Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία στο King’s College και το Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Παράλληλα, έχει σπουδάσει πιάνο με την καθηγήτρια και σολίστ Νίλυαν Πέρεζ-Ιωαννίδου και Ανώτερα Θεωρητικά με τον συνθέτη και παιδαγωγό Γιάννη Ιωαννίδη, ενώ έχει συμμετάσχει και στα θερινά σεμινάρια πιάνου στην Ακαδημία Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης κοντά στη σολίστ Sontraud Speidel.

Είναι απόφοιτος του Hellenic American University, στο ειδικό μεταπτυχιακό Τμήμα Μετάφρασης, και ως μεταφραστής συνεισέφερε στην Έκθεση «The Hour of Greece» που διοργανώθηκε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με θέμα την ανταπόκριση του αμερικανού Τύπου και της αμερικανικής Κοινής Γνώμης στο ελληνικό Έπος του ’40.

Έχει ζήσει επί 18 σχεδόν χρόνια στο Λονδίνο, και πλέον μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και τη βρετανική πρωτεύουσα.

Κύρια θέματα της επιστημονικής-ερευνητικής του ενασχόλησης είναι η Προσωκρατική Σκέψη (Ξενοφάνης, Δημόκριτος) και η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία (ιδίως τα έργα του Σοφοκλή).

Συνεργάζεται τακτικά με τα ηλεκτρονικά περιοδικά «i Porta» και «Άνεμος magazine», καθώς και με το έντυπο περιοδικό «Το Κοράλλι», δημοσιεύοντας λογοτεχνικά και δοκιμιακά κείμενά του. Μιλά τρεις ξένες γλώσσες και ασχολείται με τη μετάφραση ποίησης και δοκιμίου.

Το πρώτο του βιβλίο με κείμενα ποίησης και πρόζας, και τίτλο «Δειλινές αποχρώσεις σ’ ένα δάκρυ» κυκλοφόρησε το 2012 (εκδ. Μπαρτζουλιάνος).

Εκδόσεις Άνεμος, ISBN: 978-960-642-010-8, σελ.: 418, Ημ. Έκδοσης: 12/2019, Τιμή: 16€

 

Related posts