Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Φεβ 2024
SLIDER

Φουσκώνει ο Πηνειός και απειλεί τη Λάρισα! Έκλεισαν δρόμοι, εκκενώνονται περιοχές

Ώρες αγωνίας περνούν οι κάτοικοι στη Λάρισα, καθώς η στάθμη των υδάτων στον Πηνειό έχει πλέον ανέβει πολύ επικίνδυνα και απειλεί ολόκληρες γειτονιές της πόλης.

Ήδη έχουν πλημμυρίσει οι παραποτάμιες περιοχές της Λάρισας, όπως ο Αγιος Θωμάς, η Νέα Σμύρνη, οι εργατικές κατοικίες Γιάννουλης.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης, αλλά και της έντονης ανησυχίας, είναι και οι εκκλήσεις είτε για εκκένωση του Αγίου Θωμά, είτε να ανέβουν οι κάτοικοι σε ψηλότερους ορόφους! Στην περιοχή μάλιστα ήχησε και το 112.

Η ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων για την εκκένωση της συνοικίας «Άγιος Θωμάς» αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τη συνοικία του Αγίου Θωμά. Ενημερώνονται οι κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Θωμά, στην οποία παρουσιάζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ότι πρέπει να εκκενώσουν προς Φιλιππούπολη. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από τη συνοικία να το κάνουν άμεσα. Όσοι δεν μπορούν να απομακρυνθούν και βρίσκονται σε χαμηλούς ορόφους πρέπει να πάνε σε υψηλότερους».

Απεγκλωβισμοί από την Πυροσβεστική σε συνοικίες της Λάρισας

Ήδη η Πυροσβεστική έχει λάβει κλήσεις για απεγκλωβισμό πολιτών από ισόγεια διαμερίσματα σε περιοχές όπου τα νερά έχουν ανέβει επικίνδυνα. Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα πλάνα από τον ΣΚΑΪ με τις προσπάθειες οχήματος της Πυροσβεστικής να προσπαθεί να προσεγγίσει διαμέρισμα στις εργατικές κατοικίες για να απεγκλωβίσει τους πολίτες.

Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους στην πόλη της Λάρισας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στα εξής σημεία της πόλης της Λάρισας:

  • Από Κυκλικό Κόμβο Αεροδρομίου έως τον Κυκλικό Κόμβο Αλκαζάρ.
  • Από Κυκλικό Κόμβο Αλκαζάρ έως τον Κυκλικό Κόμβο Δ.Ε.Υ.Α.Λ.
  • Από τον Κυκλικό Κόμβο Δ.Ε.Υ.Α.Λ. έως τον Κυκλικό Κόμβο Τρικάλων (ύψος καταστήματος LIDL).
  • Από Κυκλικό Κόμβο Τρικάλων (ύψος καταστήματος LIDL) έως τη συμβολή της οδού Ιωαννίνων με την οδό Χατζημιχάλη.
  • Από την οδό Σωκράτους έως την Π.Ε.Ο. Λάρισας-Θεσσαλονίκης.
  • Περιφερειακή οδό Τρικάλων, από τον Κυκλικό Κόμβο Τρικάλων (ύψος καταστήματος LIDL) έως τον Κυκλικό Κόμβο γηπέδου AEL FC ARENA.
  • Εθνική Οδός Λάρισας-Κοζάνης, από τη χ.θ. 2+000 (Κυκλικός Κόμβος Αλκαζάρ) έως τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης (ύψος καταστήματος JUMBO).
  • Στην οδό Σάκη Καραγιώργα, από Κυκλικό Κόμβο Αεροδρομίου, έως τη δ/ση της με την Αγία Μαρίνα.

20 χλμ. περιμετρικά της Λάρισας είναι βυθισμένα στο νερό

Περιοχές που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού, στα δυτικά της πόλης, έχουν βυθιστεί σε νερό που φτάνει, αναλόγως του ύψους του εδάφους, από ένα έως και δυόμισι μέτρα.

Από την πρώτη έξοδο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των είκοσι χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ένα μοναδικό πλημμυρικό φαινόμενο που όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει. «Τέτοια πλημμύρα δεν την έχουμε ξαναδεί. Ζήσαμε και τον “Ιανό”, αυτό ήταν κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο…» λένε κάποιοι, στο πάρκο του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα. Πρόκειται για τη συνοικία με τις μεγαλύτερες ζημιές.

Λάρισα πλημμύρες

Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Η κυκλοφορία σε όλους στους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ’ επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.

Αιτία για την εκτεταμένη πλημμύρα στην περιοχή ο Πηνειός. Η υπερχείλισή του δημιούργησε αντίστροφη ροή του νερού, σε φρεάτια μέσα στην πόλη. Δηλαδή το νερό επέστρεψε μέσα από αντιστραγγιστικά έργα, κάποια από τα οποία μάλιστα είχαν δημιουργηθεί μετά τον «Ιανό» για να συλλέγουν τα όμβρια ύδατα και να τα κατευθύνουν στο ποτάμι.

Αυτή τη φορά το φουσκωμένο ποτάμι δεν είχε τη δυνατότητα να δεχτεί όμβρια. Αντίθετα, τροφοδότησε με νερό αγωγούς και το έβγαλε μέσα στην πόλη.

Related posts