Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Ιούν 2023
SLIDER

«Φωτιά» παίρνουν τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια

Το κόστος απόκτησης κατοικίας μέσω τραπεζικού δανεισμού όχι μόνο δεν καλυτερεύει αλλά μετατρέπεται σε εφιάλτη για τους ενδιαφερόμενους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 3,36% έναντι 3,14% τον αμέσως προηγούμενο μήνα και 3,01% τον Ιούλιο του 2022. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο στην Ευρώπη μετά τις Λιθουανία και Λετονία (3,46% αμφότερες), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Εσθονία και Γερμανία, με 3,2% και 3,01% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα επιτόκια στην ευρωπαϊκή αγορά προσφέρουν οι Ισπανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Γαλλία, με την τελευταία, μάλιστα, να δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα απόκτησης στέγης έναντι μόλις 1,68%!

Στο εξωτερικό οι τράπεζες επιδοτούσαν πάντα το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο. Ήταν ένα προϊόν που, ουσιαστικά, λειτουργούσε ως «κράχτης», προκειμένου οι τράπεζες να πουλήσουν και άλλα προϊόντα τους.

Όσον αφορά στις καταθέσεις, μπορεί το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο να παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04%, υπήρξε, ωστόσο, μία μικρή αύξηση αυτού στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Με βάση τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας το επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις ενός έτους «άγγιξε» τον περασμένο Σεπτέμβριο το 0,14% έναντι 0,11% τον Αύγουστο και 0,13% τον Ιούλιο. Η Ελλάδα, δηλαδή, καταγράφει την τρίτη χαμηλότερη επίδοση σε σύνολο 19 ευρωπαϊκών χωρών, μετά τις Πορτογαλία (0,05%), Κύπρο και Σλοβενία (0,11% αμφότερες).

Η Ολλανδία επιβραβεύει τους αποταμιευτές της με επιτόκιο 1,84%. Αξίζει να επισημανθεί πως οι τράπεζες αναγκάζονται να περάσουν μέρος – έστω και μικρό – των αυξήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις καταθέσεις, κατόπιν πιέσεων, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των ίδιων των καταθετών, οι οποίοι συνέχισαν να αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, όπως ήταν η υγειονομική κρίση, αλλά και ο πόλεμος.

 

Related posts