Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Ιούλ 2024
Ελλάδα

Φωτιά Μάτι – Νέο βίντεο επιβεβαιώνει την καθυστερημένη πυροσβεστική επέμβαση

Εως και 50 λεπτά μεσολάβησαν από την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης μέχρι την άφιξη πυροσβεστικών αυτοκινήτων στην περιοχή. Υπάρχουν μάλιστα ισχυρές ενδείξεις ότι τα οχήματα που έσπευσαν πρώτα για την κατάσβεση της φωτιάς δεν ανήκουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά σε εθελοντικές ομάδες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό προκύπτει από νέο βίντεο που κατέγραψε ιδιωτική κάμερα ασφαλείας και φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Ενώ η φωτιά ξέσπασε στις 4.41 μ.μ. της 23ης Ιουλίου, το πρώτο πυροσβεστικό όχημα, κι αυτό εθελοντών, εμφανίζεται στο βίντεο στις 5.34 μ.μ., δηλαδή πάνω από 50 λεπτά αργότερα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 199 της Πυροσβεστικής, τα οποία επικαλείται μεταξύ άλλων στο πόρισμά του ο τεχνικός σύμβουλος Ανδριανός Γκουρμπάτσης, τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα κατέφθασαν στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς στις 5.11 μ.μ. Ωστόσο, ο ίδιος ο πραγματογνώμονας αμφισβητεί την ακρίβεια των στοιχείων αυτών αφού υπάρχουν υπόνοιες ότι οι καταγεγραμμένοι χρόνοι αποκλίνουν από τους πραγματικούς και επομένως, περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα θα προκύψουν από τα ψηφιακά ίχνη που αφήνουν οι υδροφόρες στο σύστημα Engage της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα λοιπόν με το πρώτο βίντεο από ιδιωτική κάμερα ασφαλείας, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Κ», η φωτιά εκδηλώθηκε στις 4.41 μ.μ. της 23ης Ιουλίου. Το 199 της Πυροσβεστικής δεν ειδοποιήθηκε άμεσα παρά 8 λεπτά αργότερα, στις 4.49 μ.μ. από εθελοντικό πυροφυλάκιο στην περιοχή της Ραφήνας. Η φωτιά, μέσα σε δύο τρία λεπτά πήρε μεγάλες διαστάσεις κατακαίγοντας διάσπαρτα πεύκα αλλά και σπίτια στην περιοχή του Νταού Πεντέλης, πριν κινηθεί ανατολικά, στη μονή Παντοκράτορος και στη συνέχεια στο Λύρειο Ιδρυμα.

Από νέο βίντεο και φωτογραφίες ιδιωτικής κάμερας ασφαλείας που αποκαλύπτει η «Κ» προκύπτει ότι το πρώτο εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα, ένα κόκκινο φορτηγάκι με προσαρμοσμένη στην καρότσα του μια δεξαμενή νερού περιορισμένης χωρητικότητας, εμφανίστηκε στο σημείο στις 5.34 μ.μ. και η πυρκαγιά είχε ήδη «απλώσει» προς τη μονή Παντοκράτορος. Μερικά λεπτά νωρίτερα, στις 5.21 μ.μ. η κάμερα «έπιασε» ένα περιπολικό της Αμεσης Δράσης ή της Τροχαίας να διέρχεται από το σημείο. Επειτα από λίγο, το όχημα της ΕΛ.ΑΣ. επέστρεψε ακολουθούμενο από τέσσερα πέντε Ι.Χ., και ένα από τα πιθανά σενάρια θέλει το πλήρωμα του περιπολικού να βοήθησε τους οδηγούς των αυτοκινήτων να απομακρυνθούν με ασφάλεια από την περιοχή. Στις 5.35 μ.μ. και στις 5.40 μ.μ., στον δρόμο μπροστά από το σπίτι με την κάμερα ασφαλείας εμφανίστηκαν δύο υδροφόρες χωρίς διακριτικά της Πυροσβεστικής και θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να πρόκειται για οχήματα μεταφοράς νερού εθελοντών ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εξάλλου, τόσο πηγές από την Πυροσβεστική όσο και από τον Δήμο Πεντέλης είχαν επισημάνει στην «Κ» ότι οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στη φωτιά ήταν εθελοντές από τον Σύλλογο Προστασίας Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Τα παραπάνω μοιάζει να επιβεβαιώνονται από το αρχείο του 199 στο οποίο υπάρχουν καταχωρισμένες οι ώρες που τα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων και των εθελοντών ενημερώθηκαν για το συμβάν καθώς και οι ώρες άφιξής τους στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Από τους σχετικούς πίνακες προκύπτει ότι το πρώτο όχημα με κωδικό 12-30 του 12ου πυροσβεστικού σταθμού ενημερώθηκε για τη φωτιά στις 4.57 μ.μ., ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ειδοποιήθηκαν τρία εθελοντικά οχήματα με κωδικούς 12-91, «Ραφήνα 1» και «Ραφήνα 2». Αντίστοιχα, η πρώτη καταγεγραμμένη άφιξη υδροφόρας στο μέτωπο είναι στις 5.23 μ.μ. Πρόκειται και σ’ αυτή την περίπτωση για όχημα εθελοντών με κωδικό «Καισαριανή 2».

Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

Το υλικό που κατέγραψε ιδιωτική κάμερα ασφαλείας στο Νταού Πεντέλης παρουσιάζει η «Κ». Προκύπτει ότι στο σημείο, πρώτο φθάνει στις 5.21 μ.μ. ένα περιπολικό (1), ακολουθεί στις 5.34 μ.μ. ένα κόκκινο φορτηγάκι φέρον μικρή δεξαμενή νερού (2) και στη συνέχεια δύο υδροφόρες, στις 5.35 μ.μ. (3) και στις 5.40 μ.μ. (4).