Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Απρ 2021
Ελλάδα

Φως και πάλι στη Σαντορίνη

 

 

 

 

 

 

Πέντε μέρες πέρασαν προκειμένου η διοίκηση της ΔΕΗ να βάλει ξανά σε λειτουργία τις γεννήτριες που κάηκαν για να ηλεκτροδοτηθεί και πάλι το 100% του νησιού.

Όμως τα ερωτήματα προς τους ιθύνοντες παραμένουν με τον κίνδυνο ενός νέου μπλακ-άουτ να είναι ανοιχτός αφού ο διαχειριστής του συστήματος δεν έχει φροντίσει να υπάρχουν εφεδρείες στο νησί κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όπου ο πληθυσμός της Σαντορίνης πενταπλασιάζεται και οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια είναι αυξημένες.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης ανέδειξε στη Θήρα ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό της παροχής νερού αφού χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι μονάδες αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες διακοπές στην ομαλή υδροδότηση ξενοδοχειακών μονάδων, κατοικιών και επιχειρήσεων εστίασης στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΔΕΗ η παροχή ρεύματος από τις πρώτες πρωινές ώρες βρίσκεται στο 100% σε όλο το νησί αλλά παραμένει άγνωστο εάν τις ώρες αιχμής, δηλαδή απογευματινές και βραδινές ώρες, θα αντέξει το σύστημα και δεν θα καταρρεύσει.

Για τον λόγο αυτό καταφθάνουν σήμερα από την Ρόδο δύο ειδικές μηχανές προκειμένου να στηριχθεί επιπλέον το σύστημα παροχής ηλεκτροδότησης και να αποκατασταθεί πλήρως η ζημιά, χωρίς να ξανά χρειαστεί να διακοπή το ρεύμα στο όμορφο νησί.

«Συγγνώμη» Μανιάτη-Ζερβού, τέσσερις ημέρες μετά το φιάσκο

Χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης ζήτησαν «συγγνώμη» και ξαναδεσμεύτηκαν ότι «μέχρι σήμερα το βράδυ, το αργότερο αύριο το πρωί», η ηλεκτροδότηση στο νησί θα έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Σε δήλωσή του, το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για το πρωτόγνωρο, όπως το χαρακτήρισε, περιστατικό «που τραυμάτισε την τουριστική καρδιά της Ελλάδας», και επισήμανε ότι η διαδικασία πλήρους επιδιόρθωσης και αποκατάστασης της βλάβης, βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Όπως τονίζεται, η σχετική δήλωση του κ. Μανιάτη έγινε μετά από συνεχή συνεργασία που έχει με τον πρωθυπουργό.

Μιλώντας αργότερα στην τηλεόραση του Σκάι, το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Μανιάτης προανήγγειλε αποζημιώσεις για όσους έχουν πληγεί από τις διακοπές ρεύματος.

Πρόσθεσε δε ότι έχει ανατεθεί έρευνα για τα αίτια του προβλήματος, στην οποία θα συμμετάσχει και ξένος εμπειρογνώμονας, ενώ επισήμανε ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ευθύνη της εταιρείας η οποία έχει εγκαταστήσει τη γεννήτρια, απ’ όπου προήλθε η διακοπή της ηλεκτροδότησης, τότε η ΔΕΗ θα ζητήσει αποζημίωση από την εταιρεία.

Related posts