Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Ιαν 2021
Πολιτισμός

Φολέγανδρος… γη από πέτρα!!!

 
01
 
Traka-Ioun-16Γράφει η Δήμητρα Τράκα
Σε τούτο το ταξίδι αγαπητοί μου αναγνώστες λέω να γίνω κι εγώ συνοδοιπόρος σας. Στη Φολέγανδρο δεν έχω καταφέρει να πάω ακόμα, όμως ελπίζω να γίνει σύντομα, γιατί είναι ένας προορισμός που ήθελα από παιδί να επισκεφθώ. Δεν ξέρω το γιατί. Γνώρισα το νησί μόνο από φωτογραφίες και από αφηγήσεις ταξιδιωτών που τους έκλεινα κάποτε τα εισιτήρια για να περάσουν τις διακοπές τους εκεί και μου έχει μείνει κρυφό απωθημένο, να ταξιδέψω κι εγώ κάποτε στο νησί αυτό.
Για να δούμε λοιπόν, τι θα μάθουμε από τις πληροφορίες που συγκέντρωσα αυτή τη φορά, που δυστυχώς δεν είναι από προσωπικές εμπειρίες αλλά από διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο κι ας φτιάξουμε μαζί τη λίστα με τα σημαντικότερα αξιοθέατα.
1-1Καταρχήν, θα πρέπει να σας πω ότι Φολέγανδρος σημαίνει ‘πετρώδης γη’ και είναι μια από τις πιθανές προελεύσεις του ονόματος της Φολεγάνδρου. Άλλη μια εκδοχή είναι το νησί να πήρε το όνομα του πρώτου κατοίκου του, του Φολεγάνδρου, γιου του Μίνωα, βασιλιά της Κρήτης. Κατά την Ενετοκρατία το επίσημο όνομά της είναι “Πολύκανδρος”.
Η Φολέγανδρος είναι το νησί του μέτρου. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη των δυο τελευταίων δεκαετιών επέτρεψε στο νησί να διατηρήσει το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του αναπτύσσοντας παράλληλα σύγχρονες υποδομές και οργανωμένες τουριστικές υπηρεσίες.
Οικισμοί της Φολεγάνδρου είναι: H Χώρα, η Άνω Μεριά, ο Καραβοστάσης, το λιμάνι του νησιού και η Αγκάλη, παραθεριστικός οικισμός. Δευτερεύοντες οικισμοί είναι το Λιβάδι και ο Πετούσης και διοικητικά ανήκει στην Επαρχία Θήρας του νομού Κυκλάδων.
aksiotheataΜετά την άφιξη στο λιμάνι του Καραβοστάση αρχίζει η περιπλάνηση στα πλακόστρωτα της Χώρας και στα στενά του Κάστρου και η ανάβαση στο βράχο της Παναγίας με την πανοραμική θέα στο Αιγαίο.
Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων από τη θάλασσα, σε απόσταση  3,4 χιλιομέτρων  από τον Καραβοστάση. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι και τα σοκάκια, οι πλατείες, το Κάστρο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Χώρας. Η θέα της βόρειας, απόκρημνης πλευράς του Κάστρου στην πλατεία της Πούντας, η μεσημεριανή ανάπαυλα στις σκιές της πλατείας των Ντουνάβηδων και η βραδινή ζωντάνια της Πιάτσας είναι τα πρώτα πράγματα με τα οποία έρχεται σε επαφή ο επισκέπτης της Χώρας.
6Ας μάθουμε όμως και τα αξιοθέατα του νησιού ένα προς ένα για να μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα με τη διάθεσή μας.
Η Παναγία: Είναι η σπουδαιότερη εκκλησία της Φολέγανδρου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο βράχο πάνω από τη Χώρα και είναι χτισμένη στη θέση αρχαίου Ιερού. Στον αυλόγυρο και στο εσωτερικό του Ναού υπάρχουν εντοιχισμένες αρχαίες επιγραφές και βάσεις αγαλμάτων. Πρόκειται για μονόκλιτη πολύτρουλη βασιλική με ψηλό καμπαναριό. Υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή του 1687 που αναφέρεται στην ανακαίνιση του ναού ο οποίος πήρε τη σημερινή του μορφή με επισκευές που ξεκίνησαν το 1816 και τελείωσαν το 1821. Το μαρμάρινο τέμπλο, ο αρχιεπισκοπικός θρόνος και ο άμβωνας είναι έργα του Τηνιακού μαρμαρογλύπτη Καπαριά. Η θαυματουργή βυζαντινή εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στην εκκλησία, συνδέεται με πειρατικές ιστορίες και θρύλους της Φολεγάνδρου. Για να φτάσετε στην Παναγία, ακολουθείστε το λιθόστρωτο που ξεκινάει από την πλατεία της Πούντας (διαδρομή 15′).
1406721486DSC01300Κάστρο: Το Κάστρο είναι Μεσαιωνικός οικισμός, το παλιό κομμάτι της Χώρας. Η βορινή του πλευρά είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού σε ύψος 210 μέτρων. Τα σπίτια, αρκετά από τα οποία μετρούν πάνω από δέκα αιώνες ζωής, είναι όλα κατοικημένα και σε πολύ καλή κατάσταση. Το Κάστρο είναι το διατηρητέο τμήμα του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας και προστατεύεται από την ΚΑ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Λαογραφικό Μουσείο: Πρόκειται για μία παραδοσιακή αγροτική οικιστική μονάδα («θεμωνιά») του 19ου αιώνα, στην Άνω Μεριά. Στους χώρους του θα δείτε την αναπαράσταση ενός τυπικού αγροτικιύ νοικοκυριού, όπως αυτό λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Το Μουσείο ίδρυσε και διαχειρίζεται ο πολιτιστικός σύλλογος “Η Φολέγανδρος”.
ceb1ceb3ceb9cebfcf82-cebdceb9cebacf8ccebbceb1cebfcf82Χρυσοσπηλιά: Η Χρυσοσπηλιά είναι ένα θεαματικό φυσικό μνημείο. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, δέκα μέτρα πάνω από τη θάλασσα και είναι ανεξερεύνητο. Στο εσωτερικό του σπηλαίου βρέθηκαν λείψανα ανθρώπινων σκελετών, σπασμένα αγγεία και μια ρωμαϊκή δεξαμενή νερού. Τον 4ο αιώνα π.χ. αιώνα υπήρξε λατρευτικός χώρος και τόπος τέλεσης τελετών ενηλικίωσης. Ασφαλής πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται από τη θάλασσα μόνο με καλοκαιρία.
Ο Φάρος της Ασπρόπουντας: Ο Φάρος χτίστηκε το 1919 σε ύψος 58 μ. πάνω από τη θάλασσα και το φανάρι του έχει ύψος 11 μ. Το φως του είναι ορατό σε απόσταση 17 ν.μ. Στην αρχή της λειτουργίας του ο φάρος άναβε με φυτίλι, στη συνέχεια με μηχανισμό πετρέλαιο – ατμού, ενώ από το 1986  λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Στο φάρο θα φθάσετε με τα πόδια είτε από το Λιβαδάκι (15′), είτε από την Πάνω Μεριά.
Φολέγανδρος-Κάτεργο-14Τι άλλο θα βρούμε κατά την εξερεύνησή μας στο νησί όμως;
Διάφανα νερά, βυθοί με τη χαρακτηριστική πράσινη πέτρα της Φολεγάνδρου, ερημικές αμμουδιές κάτω από τις σκιές των αλμυρικιών, ταβέρνες με φρέσκο ψάρι πάνω στην άμμο. Στις παραλίες φτάνει κανείς με τουριστικά καραβάκια, αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Για τις πιο απομονωμένες αμμουδιές προτιμήστε το περπάτημα. Η Φολέγανδρος είναι ιδανικός τόπος για πεζοπορία: τα μονοπάτια ανάμεσα στις ξερολιθιές περνούν από παλιούς μύλους, εγκαταλελειμμένες θημωνιές, φαράγγια, ερημικά ξωκλήσια και διασχίζουν όλο το νησί.
entert_1Όσο για τις παραλίες που θα απολαύσουμε τις βουτιές μας, είναι οι εξής:
Χοχλίδια – Βάρδια – Κάτεργο – Λιβάδι – Αγκάλη – Άγιος Νικόλαος – Λιβαδάκι – Αμπέλι – Άγιος Γεώργιος – Βορεινά – Σερφιώτικο
Folegandros kafeΚι αφού θα βρεθούμε που θα βρεθούμε καλοκαιριάτικα στη Φολέγανδρο, να μην απολαύσουμε και μερικές πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και δραστηριότητες  που παίρνουν μέρος στο νησί;
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Φολέγανδρος” κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής, κεραμικής και φωτογραφίας. Τα βράδια με πανσέληνο ο σύλλογος διοργανώνει μουσικές και ποιητικές βραδιές στο Λαογραφικό Μουσείο, στην Άνω Μεριά.
folegandrosΟ Ναυτικός Όμιλος διοργανώνει κάθε Αύγουστο αγώνες κολύμβησης και ιστιοπλοΐας στον Καραβοστάση και στην Αγκάλη.
Κάθε Ιούλιο στις Γιορτές Φολεγάνδρου, το καλοκαιρινό φεστιβάλ του νησιού, ζωντανεύουν τα στενά του Κάστρου, το λιμάνι του Καραβοστάση και την Άνω Μεριά με παραστάσεις, προβολές, συναυλίες κλασικής και ελληνικής μουσικής. Στο νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου της Χώρας φιλοξενούνται θεματικές εκθέσεις που διαρκούν όλο το καλοκαίρι.
 
Τελικά, μπορεί να είναι ένα μικρό και ήρεμο νησί η Φολέγανδρος, αλλά πλούσιο σε ιστορία, θρησκεία, πολιτισμό και φυσικό κάλλος. Όπως άλλωστε και κάθε γωνιά της χώρας μας…
Καλό μας ταξίδι φίλοι μου…

Related posts