Επιστροφή στην κορυφή
Παρασκεύη, 20 Ιουλ 2018
 
 

Φόβοι για ομάδα χάκερ που παραβίαζε wifi πολυτελών ξενοδοχείων

Σάββατο, 12 Αύγουστος 2017 - 15:21

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

 

 

 

 

 

 

 

Μία ομάδα από κατασκόπους του κυβερνοχώρου , που ενδεχομένως διατηρεί σχέσεις με τις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, πιθανολογείται ότι βρίσκεται πίσω από τη στοχευμένη παραβίαση των wifi ξενοδοχείων πολυτελείας σε επτά ευρωπαϊκές χώρες και σε μία μεσανατολική τον Ιούλιο. Τουλάχιστον αυτό είναι το πόρισμα της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας, FireEye.

Η συγκεκριμένη ομάδα χάκερ, που ονομάζεται ΑΡΤ 28, επιχείρησε να υποκλέψει κωδικούς ασφαλείας (passwords) και άλλα δεδομένα από στελέχη δυτικών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, που ταξίδευαν και έκαναν χρήση των ασύρματων δικτύων των ξενοδοχείων, προκειμένου στη συνέχεια να παραβιάσουν και να «μολύνουν» τα δίκτυα υπολογιστών στους οργανισμούς και στις εταιρείες των «στόχων» στις πατρίδες τους.

Χρησιμοποιώντας το κλασικό κόλπο, αυτό της αποστολής «μολυσμένων» ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με τη μορφή ηλεκτρονικών κρατήσεων δωματίων, είχαν ως στόχο να παρασύρουν τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων-στόχων να τα ανοίξουν και έτσι να εγκαταστήσουν εν αγνοία τους στους υπολογιστές των ξενοδοχείων τους το κακόβουλο λογισμικό Gamefish, που επέτρεπε στην ΑΡΤ 28 να αποκτά πρόσβαση στους υπολογιστές που ήθελε.

Οι κυβερνοεπιθέσεις έλαβαν χώρα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, αλλά, σύμφωνα με τη FireEye, οι χάκερ έγιναν αντιληπτοί και οι προσπάθειές τους μάλλον περιορίσθηκαν στο αρχικό μόνο στάδιο της διείσδυσης, αν και δεν είναι σαφές πόσο εκτεταμένη ήταν η επιχείρηση και πόσες αλυσίδες ξενοδοχείων αφορούσε.

Όπως επεσήμανε και η εταιρεία κυβερνοασφάλειας, τα ξενοδοχεία αποτελούν συχνό στόχο διαφόρων ομάδων χάκερ, πιθανώς συνδεδεμένων και με κυβερνήσεις. Γι’ αυτό, οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν επίγνωση των κυβερνοαπειλών που ελλοχεύουν στα καταλύματα τους, ιδίως όταν βρίσκονται σε ξένες χώρες, και πρέπει να λαμβάνουν παραπάνω μέτρα προστασίας των συσκευών και των δεδομένων τους. Κυρίως τα δημόσια προσβάσιμα δίκτυα wi-fi συνιστούν σημαντικό κίνδυνο και πρέπει να αποφεύγονται, όσο είναι δυνατό.

ΑΠΕ-ΜΠΕΜοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: