Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Μαρ 2024
Υγεία

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ακμής

                          

Της Vanya Stoyanova   

Αισθητικός-ρεφλεξολόγος(vanyastoyanova@hotmail.com)

Η ακμή μπορεί να μη βλάπτει την υγεία μας, ωστόσο πλήττει την εξωτερική  εμφάνιση και επηρεάζει την ψυχική μας διάθεση. Είναι η συχνότερη δερματολογική πάθηση. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες τελευταίων χρόνων ανακαλύψαμε πως αυξάνεται σε περιόδους άγχους. Ακολουθεί χρόνια διαδρομή, με υφέσεις και εξάρσεις. Προσβάλλει περίπου το 85% των εφήβων. Βέβαια, απασχολεί και όλο και περισσότερους ενηλίκους, που είτε δεν απαλλάχτηκαν ποτέ από τα σπυράκια της εφηβείας τους είτε τα εμφάνισαν ξαφνικά στα 30 τους. Το ευχάριστο, όμως, είναι ότι αντιμετωπίζεται.

Πώς δημιουργείται η ακμή ;                                                                                                       Οι  πιο σημαντικοί παράγοντες εμφάνισης της σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι οι παρακάτω:
Η κληρονομικότητα: Άνθρωποι που κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους υπέφερε ή υποφέρει από την πάθηση της ακμής έχουν αυξημένη πιθανότητα να την εμφανίσουν και οι ίδιοι.
Η διαταραχή της κερατινοποίησης :Στους τριχοσμηγματογόνους θύλακες, από όπου βγαίνουν οι τρίχες, δημιουργούνται τα κερατινοκύτταρα. Όταν, όμως, παράγονται πολλά κερατινοκύτταρα, φράζουν τους θύλακες, με αποτέλεσμα το σμήγμα να εγκλωβίζεται και να δημιουργούνται σπυράκια.
 Η ορμονική δραστηριότητα: Η ακμή στην εφηβεία εμφανίζεται λόγω των πολλών ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στον οργανισμό μας και οι οποίες δρουν στους σμηγματογόνους αδένες και στους θύλακες των τριχών. Όταν οι αδένες υπερλειτουργούν, τότε αρχίζουν να παράγουν περισσότερο σμήγμα από το φυσιολογικό, που φράσσει τους πόρους και δημιουργούνται τα σπυράκια.
 Τα καλλυντικά: Η ακμή μπορεί να προκληθεί από καλλυντικά προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός μας. Αν, για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε κάποια πολύ λιπαρή κρέμα, είναι δυνατό να φράξουν οι πόροι του δέρματος και το σμήγμα να μην έχει διέξοδο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ακμή.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακμή με φυσικούς τρόπους ;                                             Το σημαντικότερο είναι η σχολαστική περιποίηση του προσώπου. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε φυσικό σαπούνι για τον καθαρισμό και φυσικές ενυδατικές κρέμες κατάλληλες για ακνεικά δέρματα.  Επίσης βοηθάει πολύ η επίσκεψη σ’ έναν ειδικό αισθητικό ή δερματολόγο για βαθύ καθαρισμό κάθε εξάμηνο – σε βαριές περιπτώσεις  μπορεί να συνίσταται και κάθε μήνα. Με τον συχνό καθαρισμό αποφεύγουμε την συγκέντρωση σμήγματος που επιδεινώνει την ακμή.

Για όσους δεν επιθυμούν να καταφύγουν σε κρέμες του εμπορίου και φαρμακευτική αγωγή υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που κρατάνε στάσιμη την ακμή ή και την ελαττώνουν.

Ασπιρίνη: Παίρνουμε δύο ασπιρίνες και τις αραιώνουμε με νερό ώστε να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα- πάστα. Την απλώνουμε στο πρόσωπο για 10 λεπτά. Λίγο πριν την ξεβγάλουμε κάνουμε ένα ελαφρύ πίλινγκ. Το επόμενο πρωί το πρόσωπο μας θα είναι πιο άσπρο και λιγότερο ερεθισμένο. Η διαδικασία γίνεται δύο φορές την εβδομάδα.

Φυσικό καθαριστικό: Βράζουμε 250 ml νερό. Σ’ ένα μπολ βάζουμε ένα φακελάκι πράσινο τσάι, ένα φακελάκι χαμομήλι , ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, ένα κουταλάκι της σούπας μηλόξυδο και το βρασμένο νερό. Τα αφήνουμε για 15 λεπτά και έτοιμο το μίγμα! Κάθε βράδυ καθαρίζουμε το πρόσωπο μας με αυτό. Φυλάμε το μίγμα στο ψυγείο.                                                   Φρέσκο γάλα: Κάθε βράδυ με βαμβάκι τοποθετούμε φρέσκο γάλα από το ψυγείο στο πρόσωπο μας και το αφήνουμε ως το πρωί.                                                                                         Tea tree: Με την βοήθεια της μπατονέτας τοποθετούμε τοπικά πάνω στα σπυράκια έλαιο tea tree το οποίο έχει αντιβακτηριακή δράση.                                                                             Μέλι και κανέλα:  Παρασκευάζουμε μια πάστα με ανάμειξη μέλι και κανέλα  σκόνη(από δύο κουταλάκια του γλυκού κάθε υλικό) . Βάζουμε αυτή τη κόλλα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και πλένουμε το επόμενο πρωί με ζεστό νερό. Επαναλαμβάνουμε για δύο εβδομάδες, τα σπυράκια θα εξαφανιστούν.                                                                                                           Όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιήσετε να θυμάστε ότι η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας και πάντα βρίσκεται λύση αρκεί να απευθυνθούμε στον κατάλληλο ειδικό.

Related posts