Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Σεπ 2022
Blender

«Φίλοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου»

Από την Εύα Σκαπετουλιά.

Ήμουν δευτέρα Λυκείου όταν για πρώτη φορά έγινα μάρτυρας μιας διένεξης δύο φίλων στο προαύλιο του γυμνάσιου. Το σχολείο όπου πήγαινα ήταν ενιαίο και αυτό που ένωνε το λύκειο με το γυμνάσιο ήταν μια τσιμεντένια σκάλα. Εκεί λοιπόν καθόμουν μετά το τέλος της γυμναστικής για να πάρω μια ανάσα, ώσπου ακριβώς απέναντι μου ήρθαν δύο κοπέλες ύστερα από τον εκκωφαντικό ήχο του κουδουνιού για το διάλειμμα  και  άρχισαν να ανεβάζουν τόνους. Το βλέμμα μου χαμήλωσε για να μην κοιτάζω ενοχλητικά όπως οι υπόλοιποι φίλοι τους αλλά και άγνωστα σ αυτές παιδιά επειδή έκαναν φασαρία. Συνέχισα να ακούω. Το θέμα του καυγά ήταν πως η μία εκ των δύο είχε κάνει σχέση με το αγόρι που είχε ερωτευτεί παραμελώντας την κολλητή της φίλη.

Χαμογέλασα χωρίς να καταλάβω το «γιατί;» εκείνη την στιγμή. Βάζοντας τα ακουστικά μου  ανέβηκα τη σκάλα, μονολόγησα με σιγουριά: « παιδικά  πράγματα!» . Πίσω όμως είχα αφήσει μια σκηνή που θα την έβρισκα πολλές φορές μπροστά μου, στην ενήλικη ζωή .

Τα πράγματα έχουν ως εξής… εσύ αγαπημένε μου αναγνώστη/στρια είσαι δοτικός άνθρωπος  και πιστός φίλος . Αντίθετα, ο καλός σου φίλος  μόλις βρήκε έναν σύντροφο που του δίνει ακριβώς τα ίδια με εσένα αν όχι περισσότερα . Έτσι, σε  παραμέρισε όπως θα έκανε ένα μικρό παιδί στα παλιά παιχνίδια του. Έχετε δει ποτέ την χαρά ενός παιδιού όταν ο νονός του, του κάνει δώρο το παιχνίδι που ο γονιός στην πραγματικότητα σφύριξε ότι του αρέσει εκείνη την περίοδο; Το συναίσθημα του γονιού βλέποντας να ρίχνει κάτω το δικό του παιχνίδι για να αρπάζει με λαχτάρα το καινούριο του νονού είναι αυτό! το ίδιο συναίσθημα με το δικό σου. Η καρδιά σφίγγεται αλλά το χαμόγελο χαράζεται στα χείλη  παρόλο που τα εύσημα τα παίρνει ο νονός.  Τι κι αν έχεις δώσει αγάπη και φροντίδα… δεν το έχει λογαριάσει όσο του συντρόφου του, δεν είναι σαν το δικό σου.

Ξέρεις… δεν φταίει εκείνος που σε παραμέλησε… στην πραγματικότητα εσύ ευθύνεσαι. Τίποτα από αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν εσύ δεν το είχες επιτρέψει. Είσαι ένας άνθρωπος που λέει με  πράξεις και με λόγια: « Η επιθυμία σου είναι επιθυμία μου!», « Το παλτό μου είναι και δικό σου!» , «Ο χρόνος μου είναι και δικός σου!». Η μοναξιά όμως είναι ολοκληρωτικά  δική σου. Σ’ αυτή την ευγενική χειρονομία που φαίνεται να θυσιάζεις τα πάντα για εκείνον βρίσκεται μια προσμονή πως ο άλλος θα σε σεβαστεί και θα σε υπολογίσει χωρίς να καταχραστεί την υπομονή και την αντοχή σου.  Στην πραγματικότητα εκπόρθησες την ζωή σου και έδωσες τα ινία σε εκείνον… οπότε τι πειράζει αν  ήρθε σε ένα προγραμματισμένο ραντεβού για λίγα λεπτά  γιατί μετά είχε να δει   τον σύντροφο του ή αν σου συμπεριφέρεται άκομψα όταν είναι μαλωμένοι; Εσύ έδωσες το ελεύθερο. Μείνε τώρα να κοιτάζεις την άδεια καρέκλα.

Οι παλάμες σου λίγο-λίγο σφίγγουν! Αναπόφευκτα αρχίζεις και νιώθεις πως καταχράστηκε  την εμπιστοσύνη που έδειξες ως προς την φιλία που θα είχατε, πως επωφελήθηκε από την καλοσύνη σου και πως μονίμως ήσουν εκεί για κάθε τι στραβό που τους συνέβαινε, αρχίζεις ολοένα  και μνησικακείς. Απορρίφθηκες ως άτομο, πάρε το  απόφαση! κανείς δεν θέλει για παρέα ένα τόσο εύκολο παιχνίδι. Έστω ότι καυγαδίσατε και εξομολογήθηκες πως νιώθεις τον τελευταίο καιρό… ξέρεις τι θα συμβεί; Μα φυσικά εσύ θα υποχωρήσεις και πάλι πρώτος! Τα κατάφερε πάλι ο άτιμος/η να σε τουμπάρει ή μήπως το είχε ήδη κάνει; Εσύ παιδί μου είσαι ανεκτικός, είσαι πάνω από «τέτοια» συναισθήματα». Πάμε πάλι απ’ την αρχή … Όλα παίζονται ανάμεσα σε σένα και στον εαυτό σου. Κοίταξε τον στον καθρέφτη και για πρώτη φορά δες τον! Πες αλήθειες…


Εύα Σκαπετουλιά (euask1997@gmail.com)

Related posts