Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Οκτ 2020
Κόσμος

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 4.000 οι νεκροί στην πόλη Τακλομπάν

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνο Ακουίνο αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για την επιτάχυνση της διανομής της βοήθειας και επίσης δέχεται σκληρή κριτική για τις ασάφειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, ιδίως στην Τακλομπάν πρωτεύουσα της πλέον καταστραμμένης επαρχίας Λέιτε.
Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον ακριβή αριθμό των νεκρών από τον καταστροφικό τυφώνα που σάρωσε τις Φιλιππίνες. Ο επίσημος αριθμός είναι 2.357 θύματα αλλά φαίνεται ότι διπλασιάστηκε μέσα στη νύχτα σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές για τους νεκρούς στην πόλη Τακλομπάν. Σε έναν πίνακα ανακοινώσεων στο δημαρχείο της πόλης αναφέρεται ότι οι νεκροί είναι 4.000 από 2.000 που ήταν μόλις μια ημέρα πριν.
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνο Ακουίνο αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για την επιτάχυνση της διανομής της βοήθειας και επίσης δέχεται σκληρή κριτική για τις ασάφειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, ιδίως στην Τακλομπάν πρωτεύουσα της πλέον καταστραμμένης επαρχίας Λέιτε. Ο δήμαρχος της πόλης Άλφρεντ Ρομουαλντέζ είπε ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα και τα πτώματα τους να χάθηκαν όταν τα κύματα σαν τσουνάμι χτύπησαν στις παράκτιες περιοχές. “Μια γειτονιά είχε πληθυσμό μεταξύ 10.000 και 12.000 ανθρώπους και τώρα είναι εντελώς έρημη”, είπε .
Η αναφορά για τον αριθμό των θυμάτων στον πίνακα ανακοινώσεων του δημαρχείου της Τακλομπάν είναι η πρώτη δημόσια παραδοχή ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών πιθανόν να υπερβεί κατά πολύ την εκτίμηση που έκανε ο πρόεδρος Ακουίνο για 200 έως 2500 νεκρούς. Την Τρίτη, ο Ακίνο είπε ότι οι εκτιμήσεις των 10.000 νεκρών από τοπικούς αξιωματούχους είχαν υπερεκτιμηθεί και προκλήθηκαν από τον «συναισθηματικό τραυματισμό τους». Μάλιστα ο περιφερειακός αρχηγός της αστυνομίας Ελμέρ Σόρια ο οποίος μίλησε πρώτος για 10000 νεκρούς απομακρύνθηκε από τη θέση του. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι ο Σόρια πρόκειται να μεταφερθεί στην έδρα της αστυνομίας στη Μανίλα και ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο Σόρια απομακρύνθηκε από τη θέση του την Πέμπτη εξ αιτίας των αναφορών για τους 10000 νεκρούς .Ο επικεφαλής των δημοτικών υπηρεσιών στην Τακλομπάν Τέκσον Τζον Λιμ ο οποίος την περασμένη Κυριακή εκτίμησε και αυτός τον αριθμό των νεκρών σε 10.000 δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ακουίνο μπορεί σκόπιμα να υποβαθμίζει τον συνολικό αριθμό των απωλειών. «Φυσικά δεν θέλει να δημιουργήσει μεγάλο πανικό έτσι ώστε η ζωή να συνεχιστεί», είπε.
Οι διασωθέντες έχουν αυξηθεί αλλά είναι όλο και πιο πολύ απελπισμένοι και οργισμένοι με το ρυθμό της διανομής της βοήθειας , η οποία “παρεμποδίζεται” από την αδυναμία λειτουργίας της τοπικής κυβέρνησης, τις γενικευμένες λεηλασίες, την έλλειψη καυσίμων για τα οχήματα διάσωσης αλλά και την αδυναμία να απομακρυνθούν οι τόνοι των συντριμμιών που πνίγουν τους δρόμους. Οι νεκροί εξακολουθούν να θάβονται αλλά πολλά πτώματα παραμένουν ακάλυπτα στις άκρες του δρόμου ή κάτω από τα ερείπια των σπιτιών.Ο αριθμός των αγνοουμένων σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό παρέμεινε την Πέμπτη στους 22.000. Σε αυτούς μπορεί να περιλαμβάνονται άτομα που έχουν ήδη εντοπιστεί.
Διεθνείς παράγοντες ζητούν επείγουσα αποστολή βοήθειας και χαρακτηρίζουν την κατάσταση μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. «Υπάρχει απόλυτη καταστροφή. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και ζητούν τροφή, νερό, στέγη, αναλώσιμα υλικά και πληροφορίες για τους αγαπημένους τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι- μουν σε δημοσιογράφους την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λετονία .
Το κύριο συνεδριακό κέντρο στην Τακλομπάν το Αστροντόμ, έχει γίνει ένα προσωρινό σπίτι για εκατοντάδες ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες απόλυτης αθλιότητας . Οικογένειες μαγειρεύουν γεύματα μέσα στην δυσωδία των σκουπιδιών και των ούρων . Τα συντρίμμια παραμένουν σκορπισμένα κατά μήκος των δρόμων και οι δυσκολίες αυξάνονται από τα λιμνάζοντα νερά. Οι επιζώντες σχηματίζουν μεγάλες ουρές κάτω από τον καυτό ήλιο και στη συνέχεια υπό καταρρακτώδη βροχή, για να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα από την μοναδική πηγή ενέργειας, μια γεννήτρια . Άλλοι άρχισαν να επισκευάζουν τις μοτοσικλέτες και τα σπίτια τους. Ένας διασώστης καθαρίζοντας συντρίμμια κοντά σε ένα τοίχο έγραψε με σπρέι: « Χρειαζόμαστε τρόφιμα». Έξω από την Τακλομπάν άρχισαν οι μαζικές ταφές όπου περίπου 300 πτώματα τοποθετήθηκαν σε ένα ομαδικό τάφο την Πέμπτη.
Η τοπική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σε παράλυση διαθέτοντας μόλις 70 εργαζόμενους σε σύγκριση με τους 2.500 που είχε κατά κανόνα. Πολλοί σκοτώθηκαν άλλοι τραυματίστηκαν, άλλοι έχασαν τις οικογένειες . Περισσότεροι από 920.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τις αναφορές των Ηνωμένων Εθνών ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια. «Είναι αλήθεια , υπάρχουν ακόμη περιοχές που δεν ήταν σε θέση να φτάσει βοήθεια εκεί οι άνθρωποι βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη» δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μανίλα η Βαλερί Άμος επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ. «Ελπίζω ότι στις επόμενες 48 ώρες, αυτό θα αλλάξει σημαντικά» συμπλήρωσε.

Related posts