Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
10 Αυγ 2022
Πολιτισμός

Εύη Δουργούτη: Το βιβλίο στην παιδική ηλικία είναι το καλύτερο παιδαγωγικό εργαλείο

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Εύη Δουργούτη γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1992 στο Σουφλί όπου ζει με τον σύζυγο και τις δυο κόρες τους. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Δημιουργικής Γραφής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Από πολύ μικρή αγαπούσε τη λογοτεχνία και πειραματίστηκε με διάφορες μορφές γραπτού λόγου. Διηγήματά της συμμετέχουν σε συλλογικές εκδόσεις, ενώ τα μυθιστορήματά της, «Ο χορός της φωτιάς» και «Μια στιγμή ακόμα» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πνοή. Το «Μη θυμώνεις, βρε Θυμούλη!» είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο και κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Πνοή. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Εύη, σε γνωρίσαμε ως συγγραφέα σε μυθιστορήματα ενηλίκων και ξαφνικά σε βλέπουμε να γράφεις παιδικά βιβλία. Πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη μέσα σου;

ΕΥΗ ΔΟΥΡΓΟΥΤΗ: Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα παραμύθια μου –γιατί έχω γράψει κι άλλα, τα οποία δεν αποκλείω να κυκλοφορήσουν μελλοντικά– γράφτηκαν πριν τα μυθιστορήματα, στα φοιτητικά μου χρόνια. Κάποια εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των θεμάτων που δίδαξα στις πρακτικές μου ασκήσεις και κάποια ήταν απλά έμπνευση της στιγμής. Υπάρχουν και κάποια που έγραψα αργότερα, παράλληλα με τα μυθιστορήματα, για τις κόρες μου! 

Μ.Γ.: Ποιο είδος πιστεύεις ότι σου ταιριάζει περισσότερο και ποιο θεωρείς πιο δύσκολο;

Ε.Δ.: Νομίζω πως μου ταιριάζει το μυθιστόρημα. Πιο δύσκολο θεωρώ το ιστορικό μυθιστόρημα γιατί απαιτεί σωστή γνώση του ιστορικού θέματος που πραγματεύεται, επομένως και περισσότερο χρόνο και προσοχή. Τα λάθη στα ιστορικά θέματα δεν συγχωρούνται εύκολα. 

Μ.Γ.: Τι θέλεις να επιτύχεις, σε σχέση με τα παιδιά, μέσα από τα βιβλία σου;

Ε.Δ.: Αυτό που στοχεύω είτε αφορά τα δικά μου παιδιά, είτε τους μαθητές μου –που βλέπω σαν παιδιά μου– αλλά και στους μικρούς μου αναγνώστες, είναι να είναι καλοί άνθρωποι. Πρώτο μου μέλημα είναι να αποκτήσουν αρχές που θα τους ακολουθούν μια ζωή, όπως ο σεβασμός, η συνεργασία, η κατανόηση, η πίστη στον εαυτό τους κ.λπ. Γι’ αυτό και στα παραμύθια που έχω γράψει, προσπάθησα να δώσω ένα παιδαγωγικό τόνο, να τους μείνει κάτι στο τέλος που ίσως τους φανεί χρήσιμο σε κάποια στιγμή της ζωής τους. 

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο παιδικό βιβλίο σου με τίτλο «Μη θυμώνεις, βρε Θυμούλη» επίσης από τις εκδόσεις Πνοή. Σε τι αφορά το βιβλίο σου; 

Ε.Δ.: Αυτό το παιδικό μου βιβλίο πραγματεύεται το συναίσθημα του θυμού. Αρχικά, δείχνει πως το συναίσθημα του θυμού είναι φυσιολογικό. Όλοι θυμώνουν. Αυτό όμως που πρέπει να προσέχουν όλοι είναι να ελέγχουν τον θυμό τους και να μην τον αφήνουν ανεξέλεγκτο γιατί βλάπτουν πρώτα τον εαυτό τους κι έπειτα τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. 

Μ.Γ.: Ο Θυμούλης και ο Ξεθυμούλης είναι δίδυμα αδέρφια. Ήθελες μέσα από την ιστορία σου να τονίσεις πόσο διαφορετικοί χαρακτήρες μπορεί να είναι δυο αδέρφια και μάλιστα δίδυμα που μεγαλώνουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες; Και πού μπορεί να οφείλεται αυτό;

Ε.Δ.: Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Εννοείται ότι και τα αδέρφια είναι διαφορετικά μεταξύ τους παρ’ όλο που έχουν ίδια ερεθίσματα από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Το να χρησιμοποιήσω τα δίδυμα στην ιστορία μου έγινε εντελώς αυθόρμητα. Ωστόσο ήταν τελικά η καλύτερη αντίθεση για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών και να εξελιχθεί η ιστορία περνώντας τα μηνύματα που είχα κατά νου. 

Μ.Γ.: Πώς νιώθει ο Θυμούλης όταν είναι θυμωμένος. Στενοχωρεί τον αδερφό του αλλά ποια είναι τα δικά του συναισθήματα;

Ε.Δ.: Ο Θυμούλης σφίγγει τα δόντια, αναψοκοκκινίζει και νιώθει την καρδιά του να χτυπάει γρήγορα. Σίγουρα και ο ίδιος στεναχωριέται γι’ αυτό που νιώθει και θέλει να μάθει να το διαχειρίζεται. 

Μ.Γ.: Τι είδους βοήθεια χρειάζεται για να ξεπεράσει τον θυμό του;

Ε.Δ.: Πολλή αγάπη και υπομονή! 

Μ.Γ.: Πόσο σημαντική είναι η σχέση που δένει δυο μικρά αδέρφια μεταξύ τους;

Ε.Δ.: Κατά τη γνώμη μου, πάρα πολύ σημαντική. Ο αδερφός ή η αδερφή του καθενός μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος για ολόκληρη τη ζωή! 

Μ.Γ.: Εκτός από τη διαχείριση του θυμού, ποια άλλα μηνύματα μεταφέρεις στα παιδιά μέσα από το βιβλίο;

Ε.Δ.: Όπως προείπα, αρχικά θέλω τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι το συναίσθημα του θυμού είναι φυσιολογικό και να μη νιώθουν τύψεις για το θυμό τους. Έπειτα να κατανοήσουν ότι παρ’ όλο που είναι φυσιολογικό, πρέπει να μάθουν να τον ελέγχουν. Κι έπειτα πως η αγάπη είναι η καλύτερη λύση για όλα! 

Μ.Γ.: Μπορούν τα παιδιά μέσα από ένα βιβλίο να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά τα αρνητικά συναισθήματα;

Ε.Δ.: Σίγουρα! Το βιβλίο στην παιδική ηλικία είναι το καλύτερο παιδαγωγικό εργαλείο γιατί περνάει τα μηνύματα που θέλει με πολύ ευχάριστο τρόπο. 

Μ.Γ.: Πόσο απαραίτητα είναι τα βιβλία στην παιδική ηλικία;

Ε.Δ.: Πάρα πολύ! Το βιβλίο αναπτύσσει τη φαντασία του παιδιού, διδάσκει έμμεσα και ευχάριστα και χτίζει στέρεες βάσεις για το μέλλον. 

Μ.Γ.: Τα παιδικά βιβλία πρέπει να είναι διδακτικά ή απλώς ευχάριστα;

Ε.Δ.: Θα πρέπει να συνδυάζουν και τα δύο. 

Μ.Γ.: Τι οφείλει να προσέχει ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων;

Ε.Δ.: Να είναι πολύ προσεκτικός στα πρότυπα συμπεριφορών που προβάλλει.

Μ.Γ.: Στη σημερινή εποχή του διαδικτύου, τα περισσότερα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία, είναι κολλημένα στο διαδίκτυο. Ποια είναι η άποψή σου για τις σχέσεις των παιδιών με το περιβάλλον τους; Χαλαρώνουν οι σχέσεις τους με τους γονείς, τους φίλους κ.λπ;

Ε.Δ.: Προσωπικά, δεν μου αρέσει καθόλου η εικόνα των κολλημένων στο διαδίκτυο παιδιών. Το φυσιολογικό είναι να παίζουν κι όχι να κάθονται μπροστά σε μία οθόνη. Νομίζω ότι αυτό επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία τους, κάνοντάς τα νευρικά με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι σχέσεις με γονείς και φίλους. 

Μ.Γ.: Τι είδους πρότυπα πιστεύεις ότι έχουν τα σημερινά παιδιά;

Ε.Δ.: Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν τα social media και όλα όσα αυτά προβάλλουν. Στόχος όλων μας, γονιών και εκπαιδευτικών, είναι να προφυλάξουμε την παιδική τους ηλικία αφήνοντάς τα να ζήσουν την αθωότητα που τόσο θα τους λείψει στο μέλλον!

 Μ.Γ.: Ποια είναι η γνώμη σου για το ελληνικό παιδικό και εφηβικό βιβλίο;

Ε.Δ.: Οι Έλληνες συγγραφείς είναι ταλαντούχοι. Υπάρχουν πολλά διαμαντάκια που περιμένουν να τα ανακαλύψει το παιδικό και εφηβικό κοινό!

 Μ.Γ.: Σ’ ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και σου εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σου.

Ε.Δ.: Κι εγώ ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι με τη σειρά μου υγεία κι ό,τι καλύτερο!

*Το παιδικό βιβλίο «Μη θυμώνεις, βρε Θυμούλη» της Εύης Δουργούτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε στον τραπεζικό χώρο. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός. Τον Ιούνιο 2021 κυκλοφόρησε  το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ από τις εκδόσεις Ωκεανός.    

Related posts