Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιούλ 2024
Κόσμος

Έξι από τα επτά παιδιά της χήρας μητέρα Vikie Shanks είναι αυτιστικά

 
 autistic-children-2
Elira MpregkouΑπο την Ελίρα  Μπρέγκου
Με επτά παιδιά, εννέα γάτες και δύο σκυλιά κάτω από την ίδια στέγη, η ζωή της Βίκυ Σανκς είναι ένα χάος . Παρόλα αυτά η ίδια δηλώνει ότι δεν θα την άλλαζε με τίποτα.
Πέντε από τα παιδιά της είναι αυτιστικά, ενώ η 25άχρονη Jamie έχει αυτιστικές τάσεις. Επιπλέον, η 22άχρονη Kacie, είναι σοβαρά δυσλεκτική, και η 15άχρονη Pippa με τον 18άχρονο Osborn έχουν εγκεφαλική παράλυση. Εδώ προσθέτουμε ότι ο πατέρας των παιδιών, ο Παύλος, αυτοκτόνησε το 2007 αφήνοντας πίσω χρέη άνω των 1.000.000 λιρών.
«Το 1984, όταν πρωτογνώρισα τον Παύλο, είχα μαγευτεί από το χιούμορ και την ομορφιά του. Ήταν χαρισματικός άνθρωπος», δήλωσε η Βίκυ για τον πρώην σύζυγο της: «Όταν αγοράσαμε το σπίτι στο Warwickshire και με την μεσιτική επιχείρηση μας να ευδοκιμεί η καθημερινότητα μας κυλούσε ευχαρίστα. Ώσπου ήρθαν τα προειδοποιητικά σημάδια της κατάθλιψης του Παύλου. Άρχισε να θυμώνει εύκολα. Μια φορά, όταν κατά λάθος τον αποκάλεσα με το όνομα του πρώην μου εκείνος θύμωσε τόσο πολύ μέχρι, που έσπασε και το κρεβάτι μας.»
Το 1990 οι δυσκολίες στην σχέση του ζευγαριού κλιμακώθηκαν, με αποτέλεσμα οι δυο τους αποφάσισαν να χωρίσουν. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για τη Βίκυ, η οποία παρά τις πολυκυστικές ωοθήκες, μένει έγκυος. Αν και η ίδια είχε δήλωση ότι δεν ήθελε παιδιά, συμφώνησε να προχωρήσει στην εγκυμοσύνη, πιστεύοντας ότι ο ερχομός ενός παιδιού θα μπορούσε να σώσει τη σχέση τους.
autistic-children-5Ο ερχομός του πρώτου παιδιού πυροδότησε την εμμονή του Παύλου για περισσότερα μωρά. Η δεύτερη κόρη τους ήρθε μαζί με την τελετή του γάμο τους, και αμέσως μετά ακλούθησαν τα δίδυμα. Παρόλα αυτά η σχέση του ζευγαριού παρέμεινε τεταμένη σπρώχνοντας την Βίκυ με τα μούτρα στη μητρότητα.
«Η συμπεριφορά των παιδιών ήταν προκλητική, αλλά επειδή δεν είχα ποτέ καμία επαφή με άλλα βρέφη, υπέθεσα ότι τα παιδικά ξεσπάσματα τους ήταν φυσιολογικά» ομολόγει η Βίκυ, «Όταν πρωτάρχισα να υποψιάζομαι τον αυτισμό αμέσως ρώτησα το γιατρό μας, και εκείνος απλώς είπε, «Ω, ναι, νομίζω ότι έχω ακούσει για τον αυτισμό».»
autistic-children-3Με έξι αυτιστικά παιδιά, χωρίς την υποστήριξη των ειδικών, η ζωή του ζευγαριού μετατράπηκε σε αγχωτική. Αρχικά, όλα τα παιδιά κρατιόταν από το καροτσάκι, έπειτα ο Osborn περιπλανιόταν μακριά και η Lorie με την Mirie  χόρευαν συνεχώς. Η Nikita, από το πίσω κάθισμα του αυτοκίνητου, χωρίς προειδοποίηση, γρονθοκοπούσε ή κλωτσούσε την μάμα της, έπειτα τραβούσε τη ζώνη ασφαλείας γύρω από το λαιμό της μητέρας της, τόσο σφιχτά που σχεδόν την στραγγάλιζε.
Η συμπεριφορά των παιδιών προκαλούσε αρνητικά σχόλια στους γνωστούς και άγνωστους οι οποίοι έλεγαν ότι τα παιδιά είναι «εκτός ελέγχου» και η Βίκυ είναι μια «κακιά μητέρα». Κανείς δεν μπορούσε να κατανοήσει τότε ότι η ακραία συμπεριφορά των παιδιών δεν ήταν εσκεμμένη και ότι οι άτακτες πράξεις τους ήταν μια άβουλη αντίδραση του εγκέφαλού τους.
Στο στάδιο αυτό, ο Παύλος φτάνει στο έλεος της ψυχικής ασθένειας του και γίνεται παρανοϊκός. Κρυφά έφτιαξε ένα υπόστεγο στον κήπο και μετακόμισε εκεί, μάλιστα κρατούσε και ημερολόγιο όπου τεκμηρίωνε την κάθε του κίνηση. Καθημερινά, γλιστρούσε κρυφά μέσα στο σπίτι για να τους παρακολουθεί όλους πίσω από τις κουρτίνες. Ήταν επιθετικός στη συμπεριφορά του αν και δεν κτύπησε ποτέ κανέναν. Ωστόσο, περιστασιακά ήταν αγαπητός και διασκεδαστικός.
Το 2007, οι κακές επιχειρηματικές αποφάσεις του Παύλου φαλίρισαν το μεσιτικό γραφείο τους, με αποτέλεσμα, εκείνος να βυθιστεί όλο και περισσότερο στην κατάθλιψη.
Ένα πρωί τα παιδιά βρήκαν το σημείωμα αυτοκτονίας του. Στη συνέχεια η αστυνομία βρήκε το σώμα του μέσα στην λίμνη. Είχε χρησιμοποιήσει ένα οδοντωτό μαχαίρι κουζίνας για να κόψει τις φλέβες και το λαιμό του, αμέσως μετά είχε πέσει στο νερό, ενδεχομένως, για να ανακουφιστεί.
autistic-children-4Η επιστολή αυτοκτονίας του Παύλου αποτελούνταν από 13 σελίδες και γράφτηκε κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων, οπότε ήταν σαφώς ότι σχεδίαζε για καιρό την αυτοκτονία του.
Τα παιδιά βίωσαν τη θλίψη με διαφορετικούς τρόπους μόνο που η 5άχρονη, Pippa το έζησε πιο έντονα. Όλοι ένοιωθαν ενοχές που δεν μπορούσαν να εμποδίζουν το θάνατό του μπαμπάς τους, ο οποίος τους έλειπε παρότι γνώρισαν ότι η ζωή τους ήταν καλύτερη χωρίς αυτόν τριγύρω.
«Οι πρώτοι οκτώ μήνες μετά το θάνατο του Παύλου ήταν εξαντλητικοί και δεν νομίζω ότι θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς τους φίλους μας. Εν τω μεταξύ, ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατέβαλε μερικά από τα χρέη που μας άφησε ο σύζυγος μου. Επίσης εγώ άρχισα να εργάζομαι καθημερινά για να καλύψω τα υπόλοιπα χρέη», είπε η Βίκυ Σανκς.
Η ρουτίνα της πολυμελούς οικογένειας βασιζόταν σε ραντεβού με ιατρούς, 18 συναντήσεις την εβδομάδα, με φυσιοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και λογοθεραπευτές. Αξίζει να προσθέσουμε τα ογκώδη ψώνια στο σουπερμάρκετ – τα παιδιά κατανάλωναν 20 λίτρα γάλα και 30 αυγά την εβδομάδα, ενώ η Βίκυ μαγείρευε σε καζάνι.
Σήμερα, ως ενήλικοι νέοι, τα παιδιά της 58άχρονης Σανκς μπορούν να χειριστούν τον αυτισμό τους καλύτερα. Για παράδειγμα, όταν ο Osborn θυμώνει, απομακρύνεται και η ιδιοσυγκρασία της Νικήτας είναι διαχειρίσιμη. Ο θάνατος του μπαμπά τους συνέτεινε  στο να μπουν στην σειρά, . Οι ίδιοι, έχουν αποφασίσει να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.
Τα πέντε μεγαλύτερα κορίτσια συνδράμουν σε μια νικηφόρο επιχείρηση φροντίδας των παιδιών, η οποία ταιριάζει με τις σπουδές τους, και τρία από τα παιδιά εργάζονται σε εστιατόριο. Όλοι συμβάλλουν στους λογαριασμούς του σπιτιού και αισθάνονται σαν να ζουν σε ένα μεγάλο φοιτητικό σπίτι.
Η Βίκυ γνωρίζει ότι όλα τα παιδιά της κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα φτερά και θα πετάξουν έξω από τη φωλιά, γι ‘αυτό επιθυμεί μια μέρα να συναντήσει ένα νέο σύντροφο. «Μερικές φορές, χρειάζομαι απλά μια αγκαλιά και κάποιον να μου πει πως, όλα θα πάνε ΟΚ.» δηλώνει η ίδια.
Σήμερα η Βίκυ ασχολείται με την αλλαγή αντιλήψεων της ψυχικής υγείας και την απομυθοποίηση του αυτισμού. Μάλιστα, έχει γράψει και βιβλίο για τις προσωπικές εμπειρίες της. Η οικογένειά της είναι η απόδειξη ότι ο αυτισμός δεν είναι το τέλος του κόσμου και δεν είναι «ασθένεια» ή κάποια ετικέτα για να καθορίσει τους ανθρώπους.
«Ο αυτισμός δεν υπήρξε ποτέ παράγοντας ανικανότητας ή αυτό-έκφρασης για τα παιδιά μου. Αντιθέτως τους δραστηριοποίησε πέρα από κάθε προσδοκία. Κοιτώντας μπροστά στο μέλλον, θα ήθελα να αλλάξω ριζικά την κοινή γνώμη περί Αυτισμού για να καλυτερεύω την ζωή όλων όσους επλήγησαν απ αυτό.» δηλώνει η Βίκυ Σανκς.