Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
11 Δεκ 2019
Ελλάδα

Έχετε τεράστια ευθύνη για τη βία και τη ανομία, είπε στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της ΝΔ

Με φραστική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της βίας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντάς του ότι έχει την πολιτική ευθύνη για τη βία και την ανομία που επικρατεί.

«Η βία είναι μία και είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σας καλώ να πράξετε το αυτονόητο, όχι μόνο να καταδικάσετε τη βία από όπου κι αν προέρχεται, αλλά να το αποδείξετε στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια, απελευθερώστε τα κατειλημμένα κτήρια και δώστε τα στους πολίτες και τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες». Ο δήμαρχος Τήνου με οκτώ άτομα προσωπικό στο αστυνομικό τμήμα κατάφερε και συνέλαβε τον Ρουβίκωνα. Εσείς δεν θέλετε να το κάνετε, γιατί οι συγγένειες με τον χώρο είναι τέτοιες, που δεν σας το επιτρέπουν… Μωρό που μπουσουλάει, είπε ο κ. Τόσκας, ότι είναι ο Ρουβίκωνας, υποθέτουμε ότι η μαμά θα το βοηθήσει να περπατήσει με στοργή και προδέρμ».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της ΝΔ σημείωσε: «Δεν σας επιτρέπω να αφήσετε το παραμικρό υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε έκφραση βίας».

Κορυφώνοντας την επίθεσή του είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Εσείς κάψατε την Αθήνα, εσείς χαϊδεύατε τους αγανακτισμένους, εσείς προσθέτατε πάντα ένα αλλά, όταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δέχονταν επίθεση και δέρναν τους δικούς μας βουλευτές… Μη με κοιτάτε έτσι αμήχανα, έχετε τεράστια ευθύνη για τη βία και την ανομία».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ για το περιστατικό με τον κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και το έκανε για να αποκρύψει την καθολική αποτυχία του στα σοβαρά ζητήματα της οικονομίας.

«Η κυβέρνηση παρουσίασε αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη» είπε ο αρχηγός της ΝΔ

Συνολική κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδομώντας το αφήγημα περί καθαρής εξόδου.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για καθαρή έξοδο, ότι παρουσίασε ένα αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη και κατέληξε ζητώντας εκλογές για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. «Είσαστε αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και ανίκανοι στην πράξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το παραμύθι περί καθαρής εξόδου είναι το τελευταίο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι ήδη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω η ανάπτυξη για το 2018, ενώ σε όλη την τριετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η σωρευτική ανάπτυξη ήταν πολύ χαμηλότερη από της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Αντί να βάζετε χρήματα στην οικονομία για να πάρει μπροστά, τραβάτε χρήματα… Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι ότι τέσσερις στους δέκα Έλληνες θεωρούν τη φοροδιαφυγή θεμιτή πρακτική. Την ίδια στιγμή καταστρέφετε συνειδητά τη μεσαία τάξη. Το 42% του φόρου εισοδήματος το πληρώνουν όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ που είναι το 3% των φορολογουμένων» είπε χαρακτηριστικά.

Κριτική άσκησε και στο ολιστικό σχέδιο: «Εδώ και αρκετούς μήνες συζητάτε με τους εταίρους στα κρυφά, αυτό που λέτε “ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο” της κυβέρνησης. Δεν είναι παρά ένα αόριστο ευχολόγιο με κάποιες σωστές μεταρρυθμίσεις και πολλές ιδεοληπτικές εμμονές… Δεν έχουμε εικόνα αν αυτό είναι δικό σας σχέδιο ή αν έχει ξαναγραφεί από τους εταίρους. Δεν συνιστά όμως έναν χάρτη τολμηρών αλλαγών… Είναι αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Δεν λείπει μόνο το όραμα, αλλά και εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, θα βελτιώσουν το εισόδημα και θα παράγουν πλούτο».

Συνεχίζοντας την κριτική του ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Από χρηματοδότηση χωρίς μνημόνιο πήγατε σε μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Έχετε ήδη υπογράψει μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. Στα τέλη Αυγούστου τελειώνει ο ευρωπαϊκός δανεισμός, αλλά παραμένουν τα μέτρα και η αυστηρή εποπτεία… Η έξοδος στις αγορές μετά τη λήξη του μνημονίου μοιάζει με βόλτα σε ναρκοπέδιο… Ο χαμηλόμισθος των 620 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει το 2019 φόρους… Οι κίνδυνοι όμως υπάρχουν και από αυτό που η κυβέρνηση βαπτίζει έξοδο στις αγορές αλλά και από τις ουρές του μνημονίου. Η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα… Όταν μία χώρα σταματά να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια, οφείλει να το κάνει με συνθήκες ευνοικές. Εσείς βασίζεστε σε ένα απόθεμα ύψους 18 δισ ευρώ που προήλθε από υπερπλεονάσματα, από συντάξεις που δεν δίνετε, από οφειλές που δεν επιστρέφονται και από δημόσιες επενδύσεις που δεν υλοποιούνται. Την ίδια ώρα παραμένουν αναξιοποίητοι πόροι 28 δισ ευρώ…».

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο εξόδου από την παρατεταμένη κρίση, χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ που μπορεί να έλθει μόνο από κύμα επενδύσεων και πρέπει να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές, είπε ο αρχηγός της ΝΔ και συνέχισε: «Ο ΕΝΦΙΑ, που λέγατε ότι θα καταργηθεί με ένα βήμα και ένα άρθρο, θα παραμείνει στο ίδιο ύψος στα 2,6 δισ… Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σοκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης και εφάπαξ συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους».

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλά αμοιβόμενες δουλειές, ποιος θα βελτιώσει το εισόδημα της μεσαίας τάξης. «Εμείς θέλουμε εγγυημένο εισόδημα στο 1 δισ για 800.000 συμπολίτες. Θέλουμε παιδικούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία για όλους τους πολίτες» είπε.

«Ολόκληρη η χώρα απαιτεί ένα νέο περιβάλλον με μείωση φόρων, με επενδύσεις, με νέες δουλειές, θέλει μία άλλη ατμόσφαιρα από αυτή του ψέματος και του διχασμού. Η ανάπτυξη δεν ανθίζει με εγκληματίες στις γειτονιές και Ρουβίκωνες. Θέλει αίσθημα ασφάλειας για όλους τους πολίτες, γρήγορη και αποτελεσματική διοίκηση και δικαιοσύνη που απονέμεται γρήγορα» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής καταγγέλλοντας υπόγειες διαδρομές στο Σκοπιανό. Ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί για το «απαράδεκτο όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”». «Πέστε μας αν το έχετε απορρίψει ή αν το συζητάτε ακόμη μυστικά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του επαναφέροντας το αίτημα για εκλογές. «Οι Έλληνες θα επιλέξουν ποιος θα τους οδηγήσει με σχέδιο και ασφάλεια στην επόμενη ημέρα. Θέλουν ελπίδα. Εκλογές λοιπόν» σημείωσε και απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε: «Εκλογές, κ. Γεννηματά, εμείς τις ζητάμε δύο χρόνια, όπου θα αναμετρηθεί η ασφάλεια η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία, απέναντι στον λαϊκισμό και στα ψέματα. Συμφωνούμε όλοι ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και οι κάλπες είναι κάθαρση. Δώστε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να πάρει θέση. Ο ελληνικός λαός είναι σοφός και η εμπειρία των οκτώ χρόνων τον έχει κάνει σοφότερο…».


“Κατηγορίες στην κυβέρνηση για επιλεκτική ανοχή σε εκφράσεις βίας και ανομίας”

Επέμεινε στις αιτιάσεις του για επιλεκτική ανοχή της κυβέρνησης σε εκφράσεις βίας και ανομίας ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή.

Αναφερόμενος στην καταδίκη, από την πλευρά του πρωθυπουργού, των απειλών του Ρουβίκωνα εναντίον του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Καλοδεχούμενη η καταδίκη τής απειλής που δέχθηκα από τον Ρουβίκωνα… Λάθος στόχο διάλεξαν, γιατί σε εμένα και τη ΝΔ απειλές δεν περνάνε… Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εσείς κ. Τσίπρα δεν δώσατε τη σημασία που πρέπει στις αναρτήσεις που έκανε μετά τις άλλες του επιθέσεις ο Ρουβίκωνας. Πώς είναι δυνατόν σε μία ευνομούμενη πολιτεία να γίνονται ανεκτές αναρτήσεις, όπως αυτή εναντίον των δικαστών μετά την επίθεση στο ΣτΕ; Τους απειλούσε αποκαλώντας τους λαμόγια. Δίνετε επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες. Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν συμβιβάζονται, πρέπει να αποφασίσετε ποιο από τα δύο θα προστατεύσετε».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον πρωθυπουργό όσον αφορά τις αιτιάσεις του για σύνδεση της ΝΔ με την ακροδεξιά: «Έχετει άνεση στη διαστρέβλωση γεγονότων. Μας καταλογίσατε ότι στην περίπτωση Μπουτάρη πήραμε ίσες αποστάσεις, ενώ εμείς καταδικάσαμε τους δράστες της φασιστικής επίθεσης και τους πατριδοκάπηλους και ότι πρέπει να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν». Όσο για το ότι η ΝΔ έχει πολιτική συγγένεια με τη Χρυσή Αυγή, τόνισε ότι η κυβέρνση μαζί με τη Χρυσή Αυγή επιχείρησαν να αλλαξουν μαζί τον εκλογικό νόμο και ψήφισαν και άλλους νόμους.

Ακολούθως μίλησε για τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ: « …Κοιττάξτε λίγο προς τον συγκυβερνήτη σας. Θέλετε να πείτε ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένα κόμμα τού μετριοπαθούς φιλελεύθερου κέντρου. Ο κ. Πάνος Καμμένος δεν φαίνεται πρόθυμος τελευταία να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές. Ο κ. Καμμένος τοποθετείται δεξιά της ΝΔ. Όσο για τον κ. Ψωμιάδη καμία σχέση δεν έχει με τη ΝΔ και δεν ανήκει σε εμάς».

Επέμεινε στην κριτική του για την πΓΔΜο Σκοπιανό επισημαίνοντας: « …Όσο για το Σκοπιανό, είδατε το τυρί αλλά δεν είδατε τη φάκα. Το “Μακεδονία του Ίλιντεν”, το ίδιο το όνομα αποτελεί σύμβολο αλυτρωτικών διαθέσεων. Επειδή δεν απαντήσατε όταν σας ρώτησα, εικάζω ότι το ζήτημα αυτό είναι ακόμη στο τραπέζι. Υποθέτω ότι γι’ αυτό επικοινώνσαν μαζί σας ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η καγκελάριος της Γερμανίας… Όταν διαπραγματεύεστε μόνος σας βράδυ να προσέχετε. Αρκετή ζημιά έχετε κάνει στην οικονομία».

Όσον αφροά την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στο ιδιωτικό χρέος: «Το δημόσιο χρέος είναι σημαντικό, αλλά σημαντικό είναι για τους πολίτες και το ιδιωτικό χρέος. Οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές το 2014 ήταν 85 δισ., το 2017 είχαν φθάσει στα 132 δισ. Έχετε οδηγήσει την οικονομία σε απόλυτη ασφυξία. Το άθροισμα φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών είναι μη διαχειρίσιμο, γι’ αυτό και 2 εκατομμύρια Έλληνες χρωστάνε στην εφορία».

Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι λέει ψέμματα πως θα βγούμε από τα μνημόνια. «Σας ρωτώ, ο μηχανισμός αυξημένης εποπτείας είναι ίδιος με αυτόν που είχαν συμφωνήσει η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος; Όχι.» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Λέτε ψέμματα ότι εμείς θέλουμε προληπτική γραμμή στήριξης. Ποτέ δεν έχουμε ζητήσει προληπτική γραμμή. Είπαμε μόνο ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε συνθήκες για δανεισμό με χαμηλά επιτόκια… Ρωτάτε τι διαφορετικό υπάρχει στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Το διαφορετικό σε αυτές τις χώρες είναι ότι δεν είχαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μόνο σε εμάς συνέβη το ατύχημα».

«Αν πιστεύετε ότι υπάρχει καθαρή έξοδος, ελάτε στη Βουλή να νομοθετήσετε κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις και της μείωσης του αφορολόγητου» σημείωσε και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι λέει ψέμματα όταν υποστηρίζει ότι η πολιτική του έχει αριστερό πρόσημο και ευνοεί τους αδυνάτους.

Τέλος, ο αχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε στα εργασιακά τονίζοντας «κι εγώ πιστεύω στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις», ενώ για τον δημόσιο τομέα είπε ότι «αν δεν κάνουμε πρόσθετο συμμάζεμα του κράτους, δεν μπορούμε να κάνουμε μείωση της φορολογίας… Εσείς είστε η μετενσάρκωση όλων των δεινών που έφεραν τη χώρα στην χρεωκοπία».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts