Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Μαΐ 2022
Πολιτισμός

Ευθύμιος Μικρόπουλος: Η σοφία εκφράζεται μέσα από την απλότητα

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο Ευθύμιος (Τίμος) Μικρόπουλος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Από το 1988 μέχρι και το 1999 έζησε στο εξωτερικό σπουδάζοντας Ιατρική και ειδικευόμενος στη Νευρολογία σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά. Είναι Διπλωματούχος του American Board of Psychiatry and Neurology. Πέραν και της εξειδίκευσής του στη Νευροφυσιολογία στο εξωτερικό, έλαβε με «Άριστα» τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής στην Ελλάδα, βάσει έρευνας σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Η κλινική του ενασχόληση ως Νευρολόγος βασίζεται σε δύο κύριους άξονες, ως προς την εμφάνιση και πορεία των παθήσεων: στον άξονα αλληλεπίδρασης γενετικής-επιγενετικής (DNA-περιβάλλον) και στον άξονα της ενότητας ψυχής και σώματος. Στο πλαίσιο αυτό ασχολείται με την έρευνα μιας επικαιροποιημένης θεώρησης της ίδιας της ψυχής, με βάση τη γνώση που παρέχουν τόσο οι θετικές επιστήμες (ιατρική, βιολογία, φυσική, πληροφορική) όσο και οι ανθρωπιστικές (θεολογία, φιλοσοφία).

Έχει εκδώσει δύο βιβλία, το 2018: το «ΑΦΘΑΡΤΑ & ΑΔΙΑΒΛΗΤΑ – Οκτώ Βιβλία Αλήθειας», που αποτελεί ανάπλαση του οκτάτομου έργου του Εμμανουήλ Παπαδογιάννη που είδε σταδιακά το φως από το 1995, και το «Ουράνια Θαύματα – Κρυμμένες Αλήθειες» («ΑΦΘΑΡΤΑ & ΑΔΙΑΒΛΗΤΑ – Το Ένατο Βιβλίο»).

Ζει στην Αθήνα με τη σύζυγο και τον γιό του. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κύριε Μικρόπουλε είστε γιατρός ειδικευμένος στη Νευρολογία σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά. Επίσης, είστε Διδάκτορας της Ιατρικής στην Ελλάδα, βάσει έρευνας σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Τι σας ώθησε να επιλέξετε την ιατρική και ειδικά τη Νευρολογία;

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΙΚΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αφενός είχα τα ερείσματα διότι είχα την τύχη να ασχολείται επιτυχώς σε αυτόν τον τομέα ο πατέρας μου, για 60 χρόνια τελικά! Αφετέρου είχα ακόμα μεγαλύτερη τύχη, διότι αυτό που επέλεξα βάσει πρώιμης γνωριμίας και έρευνας ήταν κάτι που αποδεικνύεται όσο περνάει ο χρόνος ότι μου ταιριάζει. Τελικά, συνέβαλαν DNA και περιβάλλον!

 Μ.Γ.: Εκτός από την ιατρική, αποφασίσατε να ασχοληθείτε και με τη συγγραφή. Ποιο ήταν το κίνητρο;

Ε.Μ.: Η συνοπτική αλλά και ουσιαστική απάντηση είναι ότι «με πήγε η ζωή». Ωστόσο, η συγγραφή δεν έχει βγει ακόμη, θα βγει όταν προλάβει στο μέλλον! Για την ώρα επιμελούμαι κείμενα άλλων που θεωρώ αξιόλογα. Πρόκειται για θησαυρούς γνώσης που εγώ προσωπικά παιδεύτηκα να συλλέξω και να επιβεβαιώσω διερευνητικά και βιωματικά. Έτσι, κίνητρό μου είναι αφενός να τους μοιραστώ και αφετέρου η χαρά της διευκόλυνσης απόκτησής τους από άλλους. 

Μ.Γ.: Πώς έτυχε να έρθετε σε επαφή με τα οχτώ βιβλία του Εμμανουήλ Παπαδογιάννη και τι διαπιστώσατε με την ανάγνωσή τους;

Ε.Μ.: Ήρθα σε επαφή κατόπιν σύστασης ενός καλού μου φίλου, ο οποίος θεώρησε ότι μέσα από το περιεχόμενο των βιβλίων θα μπορούσα να διευρύνω τις γνώσεις μου και να εμβαθύνω σε αυτές, προοδευτικά αντικαθιστώντας μύθους και δογματισμούς με αλήθειες. 

Μ.Γ.: Γιατί αποφασίσατε να προχωρήσετε στη συγγραφική ανάπλαση αυτών των βιβλίων;

Ε.Μ.: Ο Εμμ. Παπαδογιάννης που συνέγραψε μέρος των κειμένων και επιμελήθηκε την πρώτη έκδοση των οκτώ βιβλίων, από το 1995 ως το 1999, απεβίωσε το 2004. Ο πολυδιαβασμένος αυτός αρεοπαγίτης, αυστηρός ερευνητής της όποιας αλήθειας έπρεπε να διαλευκάνει, διερεύνησε και τελικά εμπιστεύτηκε το περιεχόμενο των ενορατικής προέλευσης κειμένων που μοιράστηκαν μαζί του δύο κυρίες, και οι δύο απόφοιτοι πανεπιστημίου, η μία καθηγήτρια πανεπιστημίου. Μέσα απ’ αυτό το έργο διευρύνθηκε και ο ίδιος πνευματικά, όπως και οι άλλοι συντελεστές του. Το ίδιο θα έλεγα ότι συνέβη και με μένα. Ειλικρινά, θεωρώ ότι αν δεν είχα ασχοληθεί εγώ με την επανέκδοση των κειμένων των βιβλίων, θα το έκανε κάποιος άλλος κάποια στιγμή. Χαίρομαι που «πρόλαβα»! Η ανάπλαση του κειμένου προέκυψε από την επιστημονική –πλέον και προσωπική μου– συνήθεια να στηρίζομαι χωρίς να επαναπαύομαι στα λεγόμενα ή γραφόμενα κανενός, όποιος και να είναι, για θέματα που με ενδιαφέρουν. Λεπτομερείς πληροφορίες για το δικό μου έργο επιμέλειας και ανάπλασης δίνονται στις σελίδες 19-26 του ΑΦΘΑΡΤΑ& ΑΔΙΑΒΛΗΤΑ – Οκτώ Βιβλία Αλήθειας και αφορούν και τα δύο βιβλία που εξέδωσα. 

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το Ένατο Βιβλίο της σειράς «ΑΦΘΑΡΤΑ & ΑΔΙΑΒΛΗΤΑ», το Ουράνια Θαύματα – Κρυμμένες Αλήθειες. Τι συναντάει ο αναγνώστης στις σελίδες του;

Ε.Μ.: Αν και η θεματολογία έχει τη βάση της στα πρώτα οκτώ βιβλία που περιέχονται πλέον ενωμένα σε έναν τόμο, τον ΑΦΘΑΡΤΑ & ΑΔΙΑΒΛΗΤΑ – Οκτώ Βιβλία Αλήθειας, υπάρχει επιλεκτική εμβάθυνση και διεύρυνση σε διάφορους τομείς. Ξεχωρίζει η εμβάθυνση στην ορθή εκπαίδευση και λειτουργία του νου μας, ως μέσο αντίληψης της πραγματικότητας που βιώνουμε στον χώρο και στον χρόνο.

 Μ.Γ.: Πολλές φορές η επιστήμη βρίσκεται σε κόντρα με τη θρησκεία. Υπάρχουν απαντήσεις γι’ αυτό το θέμα στο βιβλίο σας;

Ε.Μ.: Υπάρχουν και είναι πιο πολλές, σαφείς και άμεσες, απ’ ό,τι δύναμαι να εκθέσω εδώ για ένα τόσο εκτενές θέμα. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι η κόντρα αυτή υπάρχει σε κάθε επίπεδο της ζωής των ανθρώπων – εντός της επιστήμης και εντός του κάθε κλάδου της, εντός θρησκείας και μεταξύ θρησκειών, εντός κοινωνίας και κρατών, εντός της οικογένειας και εντός του εαυτού μας. Μήπως ισχύουν τα λεγόμενα των σοφών μας προγόνων που είπαν ότι το Σύμπαν λειτουργεί δια των αντιθέτων και ότι πατήρ πάντων πόλεμος; 

Μ.Γ.: Πόσο εύκολο είναι στον μέσο αναγνώστη να αφομοιώσει όσα αναφέρονται στο βιβλίο δεδομένου ότι πρόκειται για φιλοσοφικό δοκίμιο;

Ε.Μ.: Καταρχήν, θεωρώ τον ίδιο μου τον εαυτό μου μέσο αναγνώστη. Από εκεί και πέρα, στόχος της γλωσσικής ανάπλασης ήταν να απλοποιηθεί το κείμενο και για αναγνώστες σαν εμένα! Προφανώς, τα νοήματα και οι πληροφορίες είναι αλλού πανεύκολο να κατανοηθούν και αλλού πιο δύσκολο. Πρωταρχικό ζητούμενο να θέσουμε το εύκολο ή το ουσιαστικό; Η όποια δυσκολία έγκειται πιο πολύ στην έλλειψη βασικών γνώσεων από τους περισσότερούς μας ή στη διαδικασία διαλεύκανσης της σύγχυσης που έχουν προκαλέσει πολλά «εύκολα», που λέγονται και γράφονται «εύκολα» με πρωταρχικό στόχο το «εύκολο». Πάντως, τονίζω ότι δεν χρειάζεται κανείς να καταλάβει κάθε σημείο για να προχωρήσει στο κείμενο. Υπάρχουν, βέβαια, και πιο απλά βιβλία, αλλά θεωρώ ότι υπολείπονται σε πληρότητα. Ωστόσο, παρά την πολύχρονη μου ενασχόληση με τέτοια θέματα, συμφωνώ με τον προβληματισμό σας και ομολογώ ότι εξακολουθώ να θεωρώ τα περισσότερα φιλοσοφικά δοκίμια πολύ πιο δύσκολα στην ανάγνωση από αυτό το έργο. Εδώ θεωρώ ότι η σοφία εκφράζεται μέσα από την απλότητα, που με τη σειρά της αποδεικνύει τη σοφία.

 

Μ.Γ.: Ποια θεωρούνται «άφθαρτα και αδιάβλητα»;

Ε.Μ.: Τα γραφόμενα και η αλήθειά τους, το Ήθος σε όλες του τις εκδηλώσεις, οι διαχρονικές υψηλές αξίες που εξυψώνουν τον άνθρωπο. Κι άλλα πολλά!

 Μ.Γ.: Και ποια είναι τα ουράνια θαύματα;

Ε.Μ.: Πολλά! Προσωπικά, με εντυπωσιάζει ο συγκερασμός της ελεύθερης μας βούλησης, ως άνθρωποι, ή έστω της απόλυτης βουλητικής μας διάθεσης, με την Τάξη που διέπει το Σύμπαν, έτσι ώστε η φύση να εξακολουθεί σε κάθε επίπεδο να παρουσιάζει ιεραρχία στη δομή της και, τελικά, μεταξύ του τελευταίου μικροσκοπικού ατόμου της ύλης μέχρι του πιο μακρινού γαλαξία να υπάρχει συνδετικός κρίκος και οργάνωση σε τέτοιο βαθμό τελειότητας, ώστε να αποκλείεται το τυχαίο.

 Μ.Γ.: Πιστεύετε ότι η αλήθεια είναι μία ή υπάρχει η υποκειμενική αλήθεια;

Ε.Μ.: Πιστεύω ότι όπως και να απαντήσω το ερώτημά σας, η απάντηση θα υπολείπεται πολύ των όσων απαντώνται στο έργο και ότι για να είναι συνοπτική θα είναι δυσνόητη. Νομίζω ότι συνυπάρχουν η Μία Αλήθεια με τις πολλές υποκειμενικές αλήθειες.

 Μ.Γ.: Υπάρχουν κρυμμένες αλήθειες κι αν ναι θα βγουν στην επιφάνεια;

Ε.Μ.: Συνεχώς βγαίνουν, όλο και περισσότερες, από κάθε κοινωνία ανθρώπων και για όλα τα επίπεδα γνώσης. Το ουσιαστικό ερώτημα είναι, πόσοι ενδιαφέρονται να πιούν από το νερό, που είναι αστείρευτο και πλέον προσφέρεται απλόχερα και αδιάκριτα σε όλους; Αναμφισβήτητα, όλα όσα γνωρίζουμε δεν είναι, τελικά, παρά αποσπάσματα της μεγάλης συγκεκαλυμμένης Αλήθειας, που αποκαλύπτεται σταδιακά, ανάλογα με τη νοητική δεκτικότητα του ανθρώπου και της κάθε εποχής. Φυσικά, η Αλήθεια δεν πρόκειται να παραμείνει κρυφή. Για να δεχτούμε όμως την Αλήθεια, χρειαζόμαστε μεγάλη προετοιμασία και, κυρίως, μεγάλη νοητική ανάπτυξη.

 Μ.Γ.: Σε κάθε ερώτηση υπάρχει πάντα μια απάντηση;

Ε.Μ.: Ναι, και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ούτε τυχαίο ούτε και μοιραίο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε ή ότι αντέχουμε ή ότι μας «συμφέρει» να γνωρίζουμε κάθε απάντηση. Αν το συνειδητοποιήσουμε, θα απολαύσουμε ακόμα και τις αναπάντητες ερωτήσεις!

Μ.Γ.: Πού πιστεύετε ότι βασίζεται η ευτυχία;

Ε.Μ.: Στην εκπλήρωση των υγειών θέλω μας, αφού προηγηθεί η ανακατάταξη στην ιεράρχησή τους και ο εμπλουτισμός τους ώστε να μας καλύπτει ως ψυχοσωματικές οντότητες διαχρονικά.

 Μ.Γ.: Πόσο χρόνο σάς πήρε η συγγραφή των βιβλίων ΑΦΘΑΡΤΑ & ΑΔΙΑΒΛΗΤΑ;

Ε.Μ.: Όλη η ανάπλαση (μέρος μόνο της οποίας είναι η επιμέλεια) μού πήρε εμένα από το 2005 ως τώρα, με λίγα διαλλείματα αλλά και περιόδους πολύ εντατικής ενασχόλησης. Ας συλλογιστούμε πόσο χρόνο πήρε και στους πρωταρχικούς συντελεστές του έργου, περίπου από το 1991!

 Μ.Γ.: Σκοπεύετε να συνεχίσετε με τη συγγραφή βιβλίων κι αν ναι ποιο θα είναι το επόμενο θέμα που σκέφτεστε να καταπιαστείτε;

Ε.Μ.: Κάποτε στη ζωή ευελπιστώ να καταπιαστώ με τη συγγραφή ενός έργου από εμένα. Δεν είναι αυτοσκοπός. Για την ώρα, η δίψα μου για γνώση καλύπτεται με το παραπάνω από τα κείμενα αυτής της σειράς, την οποία διαβάζω ακόρεστα παρά τα χρόνια ενασχόλησής μου με τα γραφόμενα, και η οποία διαφαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί φέτος με το τελευταίο, το Δέκατο Βιβλίο.

 Μ.Γ.: Και μια τελευταία ερώτηση, τι σημαίνει για εσάς η ιατρική, τι η συγγραφή βιβλίων και πώς συνδυάζονται μεταξύ τους;

Ε.Μ.: Η επαφή με τους ανθρώπους διά της ιατρικής, ως ανάγκη θεραπείας από ασθένειες, εμπλουτίζει την κατανόηση της πραγματικότητας του κόσμου μας. Πάντως, θεωρώ ότι θα ήμουν επαρκώς ευτυχής με τον συνδυασμό ιατρικής και ανάγνωσης τέτοιων κειμένων, χωρίς τη δική μου ανάγκη επιμέλειας! Ο συνδυασμός είναι κοπιώδης, γίνεται συνήθως βραδινές ώρες μετά από καθημερινή εργασία και με στερεί από φίλους και οικογένεια λίγο περισσότερο από όσο θα θέλαμε όλοι! Όχι ότι δεν το απολαμβάνω, πάντως!

 Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Ε.Μ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ για την ενασχόλησή σας και την ευχή σας!!! Καλή μας δύναμη, σε όλους!

* Το βιβλίο κυκλοφορεί με σκληρόδετο εξώφυλλο σε μια πολυτελή έκδοση από τις Εκδόσεις bookdream.gr

 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.       

Related posts