Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Δεκ 2023
Τεχνολογία

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκαν τα αμφιλεγόμενα άρθρα 11 και 13 για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν εχθές (26/3) την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, ένα κείμενο που αναμενόταν με ανυπομονησία από τα μέσα ενημέρωσης και τους καλλιτέχνες, αλλά καταπολεμήθηκε από τις αμερικανικές πλατφόρμες και τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Ίντερνετ.
Από τους 658 ευρωβουλευτές, που ήταν παρόντες στην ολομέλεια στο Στρασβούργο, 348 είπαν ναι στη μεταρρύθιμιση, 274 αντιτάχθηκαν σ’ αυτή και 36 απείχαν.
«Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί φόβοι για το τι μπορούν να κάνουν ή να μην κάνουν οι χρήστες — τώρα έχουμε σαφείς εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης (…) και τη δημιουργικότητα στο Ίντερνετ», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άντρους Άνσιπ εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
Η μεταρρύθμιση αυτή με τα οικονομικά διακυβεύματα, η οποία παρουσιάσθηκε από τον Άνσιπ τον Σεπτέμβριο 2016, έγινε στόχος μιας άνευ προηγουμένου άσκησης πιέσεων από την πλευρά των υποστηρικτών, όπως και των αντιπάλων της, που κινητοποιήθηκαν μέχρι και την τελευταία ημέρα.
Το κείμενο έχει στόχο να προσαρμόσει στην ψηφιακή εποχή την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, που χρονολογείται από το 2001, μια εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε το YouTube, που ανήκει σήμερα στη Google.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το techgear , το Άρθρο 11 επιτρέπει στους εκδότες (π.χ. ιστοσελίδες) να χρεώνουν τις μεγάλες πλατφόρμες όπως το Google News για να εμφανίζουν τις ειδήσεις τους, ενώ το Άρθρο 13 επιτρέπει σε πλατφόρμες όπως το YouTube να επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς σχετικά με το upload περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Εκ πρώτης αναγνώσεως, αμφότερα μοιάζουν ως λογικές αποφάσεις, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν πολύ άσχημη τροπή. Για παράδειγμα, το Άρθρο 13 θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία συγκεκριμένων “φίλτρων upload” που θα σαρώνουν το περιεχόμενο των χρηστών προτού αυτό ανέβει σε κάποια πλατφόρμα και θα αφαιρούν οτιδήποτε προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα (π.χ. memes, GIFs). Η νομοθεσία δεν αναφέρει, βέβαια, κάτι τέτοιο, αλλά οι πολέμιοι του Copyright Directive θεωρούν ότι αυτή θα είναι η κατάληξη έτσι ώστε οι πλατφόρμες να αποφύγουν τυχόν πρόστιμα από τις Αρχές. Οι υπέρμαχοι από την άλλη δηλώνουν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι απλά υπερβολή και ότι μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχουν κανόνες που προστατεύουν την παρωδία.

Σε αυτό το σημείο οι ειδικοί δηλώνουν ότι οποιαδήποτε εισαγωγή κάποιου τέτοιου φίλτρου δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά και πιθανότατα θα είναι εντελώς αναποτελεσματική. Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος ανάπτυξης μιας τέτοιας τεχνολογίας, επομένως, το νομοσχέδιο ίσως φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό που θέλει να πετύχει.

Σε ό,τι αφορά το Άρθρο 11 και τον “φόρο του link“, το νομοσχέδιο επικεντρώνεται κυρίως σε υπηρεσίες τύπου Google Search και Google News που εμφανίζουν μικρές προεπισκοπήσεις (snippets) των άρθρων. Η Google έχει αναφέρει ότι εάν οι εφημερίδες αποφασίσουν να ζητήσουν αποζημίωση για αυτού του είδους το υλικό, τότε θα αναγκαστεί να τα αφαιρέσει όλα από το Google Search και να κλείσει οριστικά το Google News.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ασάφεια ως προς το ακριβές περιεχόμενο των ψηφισμένων άρθρων όμως πρόκειται σαφώς για μια απόφαση που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το διαδίκτυο. Κατά πόσο θα υπερισχύσει η “τάξη” ή η “λογοκρισία” στο διαδίκτυο, θα το αποδείξει το πέρας του χρόνου σταδιακά.

ΠΗΓΈΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Techgear.gr 

Related posts