Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
04 Οκτ 2024
SLIDER

Ευανθία Αδρασκέλα Στεργίου: Η Ελληνίδα μαγείρισσα που δωρίζει τα γλυκά της στο Düsseldorf

Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

Είναι πασίγνωστη και πολύ αγαπητή ως η καλοσυνάτη Ελληνίδα που μαγειρεύει στο σπίτι της και μετά πάει και μοιράζει τα φαγητά και τα γλυκά της.

Μιλήστε μας για σας και την οικογένειά σας.

Μεγάλωσα σε μια ηπειρωτική οικογένεια από την περιοχή των Ιωαννίνων και είμασταν πέντε κόρες. Η οικογένειά μου όμως μετακόμισε νωρίς στην περιοχή της Πάτρας, όπου τα αδέλφια της μητέρας μου ασχολούνταν με τα οικοδομικά.

Ο πατέρας μου ήταν χτίστης, η μητέρα μου δούλευε σαν μαγείρισσα σε γαλλική κατασκήνωση. Τόσο η μαμά και οι θείες μου, αλλά και οι αδελφές μου κι εγώ αγαπούσαμε πάντα την μαγειρική.

Γερμανικό cheesecake

Φτιάχναμε ζυμωτό ψωμί, ανοίγαμε μόνες μας το φύλο για τις πίτες, φτιάχναμε μόνες μας τον τραχανά και τις χυλόπιτες- γινόταν μόνιμα ένα πανηγύρι στο πατρικό μου σπίτι και περνάγαμε τόσο ζεστά και ωραία. Ανάβλυζε αγάπη το σπίτι μας και αυτό μετέδωσα και στις κόρες μου.

Στρώναμε μεγάλα καθαρά σεντόνια και τα απλώναμε να στεγνώσουν. Όλοι μαζί μιλούσαμε, γελάγαμε, τραγουδούσαμε… αξέχαστες στιγμές.

Το Πάσχα φτιάχναμε όλων των ειδών τα κουλουράκια και τα αφράτα τσουρέκια μας. Τα Χριστούγεννα με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες μας.

Ραβανί και καταΐφι χειροποίητα

Με τον άντρα μου, Χαράλαμπο, έχουμε τέσσερα παιδιά. Την Κατερίνα, τη Βασιλική, την Αθανασία και τον Περικλή. Η Κατερίνα είναι κτηνίατρος.

 Γλυκό δαμάσκηνων

Η Βασιλική έχει online εταιρία ειδών σπιτιού. Η Αθανασία ασχολείται με τη χονδρική πώληση γυναικείων ρούχων και ο Περικλής έχει δική του εταιρεία με χρώματα.

Η Βασιλική και ο Περικλής ζουν στο Augsburg όπου γεννήθηκαν. Η Αθανασία στο Βερολίνο και η Κατερίνα στο Neuß του Düsseldorf.

Πιτάκια γερμανική συνταγής με γέμιση μήλου

Τι έγινε όταν πήγατε στην Γερμανία;

Αυτή την παράδοση κράτησα και μετά την μετακόμισή μου στην Γερμανία. Με τις τρεις μου κόρες προσπάθησα να κρατήσω ακόμα και στην ξενιτιά την παράδοση ζωντανή. Και κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα πάλι όλοι μαζί, ενωμένοι, φτιάχναμε τις χυλόπιτες και τον τραχανά που έπαιρνα μαζί στην Γερμανία, γεύση πατρίδας βλέπετε!

 

Και στην Γερμανία όμως δεν άργησα να αρχίσω να μαγειρεύω και γερμανικά γλύκα. Πολλά και όλων των ειδών, μου άρεσε πάντα η ποικιλία στο τραπέζι. Τους δίνω κάθε φορά και μια ελληνική πινελιά και γίνονται πραγματικά υπέροχα. Να έρθετε να σας φιλέψω!

Στην Ελλάδα έκοβα τα πορτοκάλια και τα λεμόνια για τα γλύκα μου από τα δέντρα του κήπου μου. Εδώ στην Γερμανία παίρνω τα αχλάδια, μήλα, κεράσια και δαμάσκηνα από τα δικά μας δένδρα του κήπου μας και πάλι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την διαφορά στην γεύση που κάνει το να έχεις το δικό σου δεντράκι στον κήπο σου.

Κι επειδή και στην Ελλάδα ανέκαθεν μοίραζα τα γλυκά μας και τα ταψιά μας στην γειτονιά κάνω το ίδιο κι εδώ στην Γερμανία. Όπως ξέρετε η μέγιστη χαρά είναι στο να δίνεις. Δυστυχώς πολύ λίγοι το συνειδητοποιούν αυτό γιατί θα έκαναν πολύ ομορφότερες τις ζωές τους έτσι.

Η Ευανθία με την κόρη της Κατερίνα Besserer στο Neuss, Germany
Η Ευανθία με το σύζυγό της Χαράλαμπο στον κήπο του σπιτιού τους στο Neuss, Germany

Τι ρόλο παίζει το χαμόγελο στη ζωή σας;

Το χαμόγελο είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούμε να λάβουμε από τους συνανθρώπους μας. Όταν βλέπω τα χαμόγελα στα πρόσωπά τους δοκιμάζοντας τα γλυκά μου, αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για μένα. Συνεχίζω κατά κάποιον τρόπο έτσι και την οικογενειακή παράδοση.

Η αγάπη λειαίνει τις ανώμαλες επιφάνειες της ζωής μας και πώς;

Η αγάπη είναι βάλσαμο, είναι φάρμακο, είναι γιατρικό, είναι ζωή. Με αγάπη όλα ξεχνιούνται, όλα συγχωρούνται και παίρνουμε δύναμη για τη συνέχεια. Με την αγάπη τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αλλά και χωρίς αγάπη είναι όλα άδεια.

Ποια θυμάστε σαν την ωραιότερη περίοδο στη ζωή σας;

Κάθε περίοδος της ζωής μου είχε τις ομορφιές της. Δεν έχω παράπονο. Ευγνωμονώ το Θεό καθημερινά. Σίγουρα θα ξεχωρίσω την περίοδο που γεννήθηκαν γερά τα τέσσερα παιδιά μου και τα εγγόνια μου αργότερα. Και σίγουρα κάθε φορά που επιστρέφω στην Ελλάδα μας.

Τούρτα γενεθλίων για την εγγονή της στο Neuss, Germany

Η όλη κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία δυόμιση χρόνια αποτέλεσε το κίνητρο για συλλογισμούς πρωτόγνωρους. Οι δικές σας σκέψεις;

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια ήταν σκληρά, όχι τόσο για ανθρώπους της ηλικίας μου πιστεύω, όσο περισσότερο για τα νέα παιδιά. Όλη αυτή η κατάσταση επιβεβαίωσε πάλι αυτό που έλεγε ο πατέρας μου ότι τίποτα στην ζωή δεν είναι αυτονόητο και ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μας επιφυλάσσει το αύριο. Από την άλλη όμως ανέδειξε για άλλη μια φορά την τεράστια αξία της οικογένειας και των παραδόσεων. Το να κάνεις ένα απλό γλυκό μαζί με τα παιδιά σου ή τα εγγόνια σου είναι το πολυτιμότερο αγαθό: μοιράζεσαι την ίδια αγωνία αν πετύχει το γλυκό, την ίδια χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς και έναν κοινό σκοπό. Η λέξη-κλειδί εδώ είναι «μοιράζεσαι». Αισθάνεσαι σαν μέλος μιας ομάδας (και είσαι -ανήκεις) με κοινό στόχο και ανησυχίες κι αυτό σου δίνει πιστεύω δύναμη, αυτοπεποίθηση και χαρά για πιο μεγάλες δημιουργίες στη ζωή. Γιατί δεν αισθάνεσαι πια μόνος -ένα τεράστιο πρόβλημα της κοινωνίας μας. Ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι πίσω σου που θα σε κρατήσουν όταν σκοντάψεις και θα σε βοηθήσουν να ξανασηκωθείς.

Τίποτα στη ζωή δε διορθώνεται με το φόβο, το άγχος και τη στεναχώρια. Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους έχει κάνει άλματα παντού, εκτός του εξανθρωπισμού του δυστυχώς. Γι’ αυτό ας κάνουμε ο καθένας ό,τι μπορεί και μπορούμε. Μην ξεχνιόμαστε: Το «μετά» δεν είναι δικό μας.

Συνταγές:

Μηλόπιτα

Συστατικά:

6 μήλα

100 γραμμάρια ζάχαρη

Μια μύτη κανέλα

Για τη ζύμη:

500 γραμμάρια αλεύρι

200 γραμμάρια βούτυρο

150 γραμμάρια ζάχαρη

2 αυγά

1 βανίλια

1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

Τη μισή ζύμη τη βάζουμε στην βουτυρωμένη βάση, μετά το μίγμα με τα μήλα και την άλλη μισή από πάνω.

Ψήνουμε την μηλόπιτα στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά στους 150 βαθμούς με αέρα ή ψήσιμο κλασικό στους 180 βαθμούς.

German cheesecake: Kasecuchen

1000 γραμμάρια quark (curd cheese/soft white cheese) ή whole milk ricotta ή μυζήθρα ανάλατη

250 γραμμάρια βούτυρο

2 βανίλιες πουτίγκας

1 βανίλια κανονική

4 αυγά

1 μπέικιν πάουντερ

Τα ανακατεύουμε και σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί στους 160 βαθμούς τα ψήνουμε για 1 ώρα.

Η κυρία Ευανθία με χαρά θα ήθελε να μοιραστεί με τους αναγνώστες του κήρυκα τις συνταγές της.

Τηλ: +491 5208303484

Μπορείτε να την βρείτε μετά τις 6 μμ (ώρα Γερμανίας).