Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
11 Μαΐ 2021
Πολιτισμός

Ευάγγελος Ζώτος:Η ανάγνωση μιας ιστορίας τρόμου είναι μια ξεχωριστή εμπειρία

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη

Στις 3 Απριλίου του 1986, είδε το πρώτο φως της ζωής του στην πόλη της Πρέβεζας ο Ευάγγελος Ζώτος. Η κλίση του στις θετικές επιστήμες φάνηκε από πολύ νεαρή ηλικία. Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Αστρονομία-Αστροφυσική. Σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητος ερευνητής στο πεδίο των εφαρμοσμένων μαθηματικών, μη-γραμμικής δυναμικής, γαλαξιακής δυναμικής και αστροφυσικής, έχοντας στο ενεργητικό του πάνω από εκατό δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά με κριτές.

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κύριε Ζώτο γεννηθήκατε στην όμορφη πόλη της Πρέβεζας. Τι συμβολίζει για εσάς ο τόπο σας;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΩΤΟΣ: Ο τόπος καταγωγής κάθε ανθρώπου είναι το σημείο αναφοράς του. Είναι εκεί που επιστρέφει κάθε φορά που θέλει να δημιουργήσει κάτι καινούριο. Αν και έζησα αρκετά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, λόγω σπουδών, μπορώ να πω πως τις καλύτερες ιστορίες μου τις εμπνεύστηκα και τις έγραψα, ενώ βρισκόμουν στην Πρέβεζα.

Μ.Γ.: Έχετε σπουδάσει Αστρονομία-Αστροφυσική. Τι σας έκανε να επιλέξετε τη συγκεκριμένη επιστήμη;

Ε.Ζ.: Από μικρό παιδί ακόμα ήμουν αρκετά περίεργος. Πάντα ήθελα να μαθαίνω πως λειτουργεί το κάθε αντικείμενο. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, οι απορίες μου γίνονταν ολοένα και πιο μεγάλες. Όταν ήμουν στο Γυμνάσιο, είχα ήδη αποφασίσει πως θέλω να σπουδάσω Φυσική και ειδικότερα Αστρονομία. Μόνο εκεί θα μπορούσα να βρω τις απαντήσεις που τόσο πολύ έψαχνα.

Μ.Γ.: Σήμερα είστε ανεξάρτητος ερευνητής στα πεδία των εφαρμοσμένων μαθηματικών, μη-γραμμικής δυναμικής, γαλαξιακής δυναμικής και αστροφυσικής ενώ παράλληλα είστε συγγραφέας. Πως συνδέονται αυτές οι ιδιότητες μεταξύ τους;

Ε.Ζ.: Πιστεύω ακράδαντα πως οι ιδιότητες αυτές συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, και θα εξηγήσω το λόγο. Ως γνωστόν, γράφω κυρίως ιστορίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας. Προσωπικά πιστεύω πως ο μέσος συγγραφέας δεν είναι σε θέση να χειριστεί σωστά δεύτερο είδος (επιστημονική φαντασία). Πώς είναι δυνατόν να περιγράψει κάποιος σωστά και ρεαλιστικά διαγαλαξιακά ταξίδια, χρονικά παράδοξα και μελανές οπές, δίχως να έχει τις βασικές γνώσεις Αστρονομίας; Επομένως, θεωρώ πολύτιμες τις γνώσεις μου πάνω στην Αστρονομία όσον αφορά στη συγγραφή επιστημονικής φαντασίας.

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε ν΄ ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Ε.Ζ: Όπως γράφω και στον πρόλογο του πρώτου μου βιβλίου, το 1994, όταν ήμουν ακόμα στο δημοτικό είχα δει μια παλιά ταινία κινουμένων σχεδίων, που περιείχε διαστημικές μάχες, καταστροφές πλανητών και άλλα στοιχεία διαστημικής όπερας. Αυτή η ταινία ήταν η σπίθα που άναψε το φυτίλι της συγγραφής μέσα μου. Από τότε άρχισα να σκέφτομαι ιδέες και να γράφω παρόμοιες ιστορίες, κάτι που κάνω ακόμα και σήμερα.

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Ιστορίες αίματος». Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης;

Ε.Ζ.: Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με οχτώ ιστορίες υπερφυσικού τρόμου, ενώ κάποιες από αυτές περιέχουν και στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.

Μ.Γ.: Ποια είναι τα μακρινά και επικίνδυνα μέρη στα οποία οδηγούν οι ιστορίες που αφηγείστε;

Ε.Ζ.: Θεωρώ πως ακόμα και τα πιο συνηθισμένα και φιλόξενα μέρη μπορούν ενδεχομένως να κρύβουν θανάσιμους κινδύνους. Από μια κλασική αίθουσα πανεπιστημίου, μέχρι ένα ήσυχο χωριό. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος ή τι είναι δίπλα σου και σε παραμονεύει.

Μ.Γ.: Τι είδους είναι τα «θανατηφόρα πλάσματα» που κατοικούν εκεί;

Ε.Ζ.: Αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα το ανακαλύψει σιγά, σιγά ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως τα πλάσματα που θα συναντήσει θα έκαναν ακόμα και τους Τζέισον Βόρχις, Μάικλ Μάγιερς και Φρέντι Κρούγκερ να κρυφτούν κάτω από τα κρεβάτια τους.

Μ.Γ.: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φοβηθείς» αναφέρετε στο οπισθόφυλλο. Σε ποιους αναγνώστες απευθύνεται το βιβλίο σας;

Ε.Ζ.: Το βιβλίο απευθύνεται αποκλειστικά σε αναγνώστες που αρέσκονται στον κλασσικό τρόμο που προκαλείται μέσα από το μπόλικο αίμα και τις ανατριχιαστικές περιγραφές. Αντιθέτως, αν κάποιος αρέσκεται στον λεγόμενο ψυχολογικό τρόμο, που συνήθως δεν περιέχει αιματηρές περιγραφές, τότε καλύτερα να επιλέξει κάποιο άλλο βιβλίο από το ράφι.

 

Μ.Γ.: Ποιο είναι το «ρίσκο» που αναφέρεται και πάλι στο οπισθόφυλλο και τι προσφέρει στον αναγνώστη το τέλος της συγγραφικής διαδρομής;

Ε.Ζ.: Η ανάγνωση μιας ιστορίας τρόμου είναι αναμφίβολα μια ξεχωριστή εμπειρία. Διαβάζοντάς την βιώνεις πράγματα και καταστάσεις που για κάποιους ίσως είναι εντελώς πρωτόγνωρες. Συνεπώς, πάντα υπάρχει το ρίσκο να τρομάξει κάποιος περισσότερο απ’ όσο μπορεί να αντέξει. Αυτός άλλωστε είναι και ο απώτερος στόχος του συγγραφέα. Να προκαλέσει τα πιο έντονα συναισθήματα στον αναγνώστη, μέσα από μερικές σελίδες κειμένου.

Μ.Γ.: Γιατί αποφασίσατε να συνδέστε τις ημερομηνίες 1 Απριλίου 1986, οπότε διαπράχτηκε κάποιος φόνος, με την 3 Απριλίου του ίδιου έτους που γεννηθήκατε εσείς;

Ε.Ζ.: Ειλικρινά δεν υπάρχει καμία προφανής σύνδεση. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εξομολογηθώ πως η σύντομη ιστορία για τα γεγονότα της 1ης Απριλίου 1986 δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αποκύημα της φαντασίας μου. Παρ’ όλα αυτά νομίζω πως είναι μια μικρή δόση τρόμου που προετοιμάζει κατάλληλα τον αναγνώστη για το τι θα ακολουθήσει.

Μ.Γ.: Τι οφείλει να προσέχει ένας συγγραφέας βιβλίων τρόμου;

Ε.Ζ.: Στο παρελθόν έχω διαβάσει αρκετές ιστορίες τρόμου που όμως δεν ήταν και τόσο τρομαχτικές. Επομένως, αυτό που εγώ θεωρώ πως πάντα πρέπει να προσέχει ένας συγγραφέας τρόμου είναι οι ιστορίες του να περιέχουν τη σωστή δόση τρόμου.

Μ.Γ.: Ως αναγνώστης, τι βιβλία επιλέγετε να διαβάζατε;

Ε.Ζ.: Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της έρευνας, δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο για ανάγνωση βιβλίων. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθώ να μοιράζω το χρόνο μου διαβάζοντας ιστορίες τρόμου αλλά και επιστημονικής φαντασίας, αν και οι τελευταίες είναι πιο δυσεύρετες.

Μ.Γ.: Έχετε επιρροή από άλλους συγγραφείς ή από ταινίες θρίλερ;

Ε.Ζ.: Όλοι οι συγγραφείς έχουν τις επιρροές τους. Εγώ μεγάλωσα στη δεκαετία του 90 σε ένα σπίτι που η τηλεόραση ήταν ανοιχτή σχεδόν όλη τη μέρα. Μπορώ λοιπόν, να πω με σιγουριά πως οι μεγαλύτερες επιρροές μου είναι οι ταινίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας από τις δεκαετίες του 80 και του 90. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όλες μου οι ιστορίες μου είναι χρονικά τοποθετημένες σε αυτές τις περιόδους.

Μ.Γ.: Τι να περιμένουμε συγγραφικά από εσάς στο εγγύς μέλλον;

Ε.Ζ.: Μέσα στους επόμενους μήνες ευελπιστώ να κυκλοφορήσει η τέταρτη συλλογή ιστοριών. Τα κείμενα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτό το διάστημα βρίσκομαι στο στάδιο των διορθώσεων.

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Ε.Ζ.: Και εγώ σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας στο έργο μου.

 

*Το βιβλίο «Ιστορίες Αίματος» του Ευάγγελου Ζώτου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.

 

 

Related posts