Μπορεί να πέρασε η 25η Μαρτίου. Όμως έστω και καθυστερημένα ανακαλύψαμε την καταπληκτική ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Αντώνη Κουνάδη για την 25η Μαρτίου. Ανεξάρτητα αν πέρασε η ημέρα της γιορτής, η ομιλία αυτή πρέπει να μείνει αναρτηθεί για να την απολαύσουν όλοι οι Έλληνες!!!
Ομιλία για την 25η Μαρτίου στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών από τον πρόεδρο της κ. Αντώνη Κουνάδη
Κυρίες και κύριοι
Ο ετήσιος εορτασμός της επετείου της Ελληνικής επαναστάσεως συγχρόνως με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου συμβολίζει την έναρξη του υπό την Άγια Σκέπη Ιερού – υπέρ πίστεως και πατρίδος αγώνα των ηρώων – μαρτύρων της Εθνεγερσίας για την απελευθέρωση του Γένους ύστερα από 400 χρόνια δουλείας.
Ο συνεορτασμός αυτός αποτελεί άρρηκτο δεσμό μεταξύ της Επαναστάσεως και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που καταδεικνύει την ταυτότητα, συνοχή και προοπτική του Ελληνισμού. Ένας δεσμός αναγκαίος σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, λόγω της πρωτόγνωρης βαθειάς και πολύπλευρης κρίσης που μαστίζει την χώρα μας, καταρρέουσας μάλιστα εν καιρώ ειρήνης ﮲ κρίση οικονομική, πολιτική, κοινωνική, υπαρξιακή, η οποία είναι κρίση θεσμών και αξιών, οφειλόμενη όχι μόνον στην ολέθρια κακοδιαχείριση της χώρας μας εδώ και αρκετές δεκαετίες, αλλά προεχόντως στο σοβαρό έλλειμμα Ανθρωπιστικής Παιδείας.
Συνεχή και με αυξανόμενη ένταση είναι τα πλήγματα που δέχεται τελευταία η Ελληνορθόδοξη Παιδεία μας, ακρογωνιαίος λίθος της υπάρξεως, συνέχειας, προοπτικής και μεγαλουργίας του Ελληνικού Έθνους. Την 25η Μαρτίου, όπως έχει καθιερωθεί, εορτάζει και η Ακαδημία Αθηνών δεδομένου ότι η συντακτική απόφαση ιδρύσεώς της δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 18 Μαρτίου.
Ο πρώτος Κυβερνήτης και μέγιστος πολιτικός της νεωτέρας Ελλάδος, ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρούσε την Ελληνορθόδοξη Παράδοση ως εγγύηση για την προς τα πρόσω πορεία του Ελληνικού Έθνους για το οποίο το 1827 είχε δώσει τον ακόλουθο ορισμό: «Το Ελληνικόν Έθνος σύγκειται εκ των ανθρώπων, οίτινες από της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως δεν έπαψαν ομολογούντες την Ορθόδοξη Πίστη και την γλώσσα των πατέρων αυτών λαλούντες, και διέμειναν υπό την πνευματικήν ή κοσμικήν (δηλ. εθναρχικήν) δικαιοδοσίαν της Εκκλησίας των, όπου ποτέ της Τουρκίας και αν κατοικώσιν».
Έκτοτε, η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε δια νόμου ως επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας , εορταζόμενη κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή όχι μόνον για να μας υπενθυμίζει το ηθικό χρέος μας σ’ αυτούς που έχυσαν ποταμούς αίματος για να είμεθα σήμερα εμείς ελεύθεροι αλλά συγχρόνως και προς ενίσχυση της εθνικής συνοχής και ομοψυχίας του λαού μας. Πράγματι, με την Ελληνορθόδοξη Παιδεία και προεχόντως την Πρωτοβάθμια Σχολική , ενισχύεται η ηθική συνοχή και συνακόλουθα ο πατριωτισμός του λαού μας, ο δε εορτασμός των Εθνικών Επετείων και ο σεβασμός των Εθνικών Παραδόσεών μας έχουν εξέχουσα σπουδαιότητα για την συντήρησή του ως πηγής υψηλού φρονήματος και ομοψυχίας, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα με όσα πρωτόγνωρα βιώνουμε καθημερινά: κακοποίηση της γλώσσας μας, διαστρέβλωση της ιστορίας μας , κατάργηση των εθνικών παραδόσεων, βολές κατά του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού μας, παρά την Συνταγματική επιταγή για την υποχρέωση της Πολιτείας παροχής στους Έλληνες Εθνικής και Θρησκευτικής Αγωγής.
Εδώ και 10ετίες βάλλονται με αυξανόμενη ένταση τα βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητάς μας: γλώσσα, ιστορία, θρησκεία.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ερχόμενος στην Ελλάδα το 1825 εν μέσω εμφυλίων συρράξεων απαντά στην σχετική πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη ως εξής : «Οι Τούρκοι υποδούλωσαν και διέφθειραν το θνητό μέρος της Ελλάδας […] αλλά η ψυχή της, και δι’ εκείνης το πνεύμα του Έθνους έμεινε πάντα ελεύθερο και ανεξάρτητο […]. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να διαιρέσουν, να διχάσουν και να οπλίσουν τους Έλληνες, τον έναν εναντίον του άλλου. Αλλά εκείνοι, συσπειρωμένοι γύρω από την Εκκλησία, ενωμένοι με την σταθερή πίστη τους αντιτάχθησαν σθεναρά […] ισχυρά η Ελλάς δι’ εκείνης της απείρου δυνάμεως που δίνεται από τα εθνικά προτερήματα της ελληνικής φυλής, διήλθε τέσσερεις αιώνες διαφθοράς και πολλών άλλων δυστυχημάτων, χωρίς να παύσει ποτέ του να σχηματίζει Έθνος και να υποτάσσεται στους ιερούς νόμους του Θείου Νομοθέτου μας […]. Ορκιστήκατε πανδημεί να απελευθερωθείτε από τον Τουρκικό ζυγό!
Μείνετε ενωμένοι! Αποδείξτε στους Ευρωπαίους ότι η ίδια εθνική αρετή που οπλίζει τα χέρια σας, διευθύνει και στηρίζει τα συμβούλιά σας και τις αποφάσεις σας […]. Μείνετε ακλόνητοι […] διαφορετικά κινδυνεύετε να ερημώσετε παντελώς και εκείνη την μικρή γωνιά της γης που η Πατρίδα εμπιστεύτηκε στα όπλα σας. Ενώ ενωμένοι με όλες σας τις δυνάμεις ενώ, μπορείτε να πολεμήσετε και νικήσετε τους Τούρκους και την τρομερή δύναμη της διαφωνίας και της διχόνιας. Και τότε θα νικήσετε όλους εκείνους (τους Ευρωπαίους) που βοηθούν και τους Τούρκους και την διχόνοια για να σας καταστρέψουν».
Καταλήγει δε με την ακόλουθη εθνική έκκληση: «Η ελπίδα μου είναι στο Θεό, όπως και η δική σας. Η θεία Του Πρόνοια για τις διαφωνίες σας δεν θα σας συγχωρήσει ποτέ, όταν θα παραδώσετε εκ νέου την Πατρίδα στον παντελή όλεθρο ή στον ξένο δεσποτισμό. Όχι κύριοι! Εσείς θα σώσετε την Πατρίδα […]. Η θρησκεία σας, ως ο ζήλος σας και η τιμή σας αυτό εγγυώνται».
Όταν ο Τσάρος Νικόλαος προσπαθούσε να πείσει τον Καποδίστρια να μη δεχθεί την εκλογή του ως Κυβερνήτη της Ελλάδος και να επιστρέψει στα καθήκοντά του ως Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, εκείνος αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας « Η απόφασή μου Μεγαλειότατε είναι αμετάκλητη! Πάνω απ΄όλα ανήκω στην Πατρίδα μου, στην Ελλάδα. Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι μονάχος μου μπορώ να τη σώσω. […]. Πιστεύετε ότι θα εγκατέλειπα μία τόσο λαμπρή θέση, μία τόσο ένδοξη υπηρεσία και μία πλήρη εξασφάλιση στη Ρωσία, εάν δεν έννιωθα ότι με προστάζει το επιτακτικό χρέος των τραγικών καταστάσεων της χώρας μου και η έλλειψη ανθρώπων;».
Κια συνεχίζει «μεταβαίνω στην Ελλάδα, την πατρίδα ως Έλληνας. Και μόνο ως Έλληνας θα αγωνιστώ να την βοηθήσω (μαζί με τον μαρτυρικό και γενναίο λαό της! »Οι βαρυσήμαντες αυτές εκκλήσεις και παρεναίσεις του ανάνδρως δολοφονηθέντος Ιωάννη Καποδίστρια για ενότητα, ηθική συνοχή και ομοψυχία που απηύθυνε προς τον Ελληνικό λαό πριν από 193 χρόνια γίνονται σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρες με τα πρωτοφανή και άκρως ανησυχητικά φαινόμενα που βιώνει η χώρα μας.
Η οικονομική εξαθλίωση και ιδιαίτερα η σημερινή δυσμενής συγκυρία με τις ασύμμετρες εξωτερικές απειλές που δέχεται καθημερινά η χώρα μας, το οξύτατο μεταναστευτικό πρόβλημα σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των γεννήσεων, οι παράλογες και ανιστόρητες απαιτήσεις των βορείων γειτόνων μας και ιδιαίτερα η άφρονα γεωπολιτική που εφαρμόζουν οι προς ανατολάς γείτονές μας, καθιστούν εθνική επιταγή την συστράτευση των απανταχού της γης Συνελλήνων και όλων των δυνάμεων του Έθνους οικονομικών, πολιτικών, πνευματικών, κοινωνικών με στόχο την ενίσχυση της χώρας μας στους καίριους τομείς της Παιδείας, της Άμυνας και της Οικονομίας. Ευχαριστώ για την προσοχή σας.