Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Σεπ 2019
Πολιτισμός

Ερωτόκριτος : Μια καλή παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε


Μόνο για δέκα παραστάσεις θα παίζει το έργο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ στο θέατρο Φούρνος. Στην πρεμιέρα που έγινε στις 5 Φεβρουαρίου η προσέλευση του θεατρόφιλου κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Όσοι αγαπάτε το θέατρο μπορείτε να δείτε το έργο αυτό κάθε Πέμπτη στις 18.15.
Το αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου παρουσιάζεται υπό την σκηνοθετική ματιά του Μενέλαου Τζαβέλα κι ένα επιτελείο συντελεστών που εξασφαλίζουν την επιτυχία, χαρίζοντάς αλησμόνητες στιγμές στον θεατή αλλά και στην ιστορία του θεάτρου.
Ο Ερωτόκριτος, το σημαντικότερο έργο του Β. Κορνάρου, ένα έμμετρο επικό ερωτικό δράμα, θεωρείται από τα κορυφαία έργα της εποχής και αποτελεί κλασικό λυρικό έργο εξαιρετικής ομορφιάς περιλαμβάνοντας πλήθος κρητικών ιδιωματισμών. Η έμμετρη μυθιστορία γράφτηκε στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο από τους οποίους οι 12 τελευταίοι αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή. Θέμα του ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα ενώ θίγει θέματα τιμής, φιλίας, γενναιότητας, κουράγιου, πίστης… Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Κρητικής λογοτεχνίας που πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει επίκαιρο και δημοφιλές χάρη στο περιεχόμενό του και στις μουσικές μελοποιήσεις του.
Οι στίχοι του Κορνάρου επιλέχθηκαν και επανατοποθετήθηκαν με ανακατανομή ή αναδιάταξη ώστε να δημιουργηθεί μία παράσταση μιάμισης ώρας για πέντε έως έξι ηθοποιούς επικεντρωμένη στην ερωτική ιστορία του έργου και όχι στο επικό στοιχείο που συμπυκνώθηκε στα απολύτως απαραίτητα για την εξέλιξη της ιστορίας. Παράλληλα, και πάλι με ανακατάταξη των στίχων, δημιουργήθηκαν διάλογοι θεατρικοί ανάμεσα στους ήρωες και ενσωματώθηκαν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Ερωτόκριτου. Σκεφτείτε το έργο να διασπάται σε στίχους και να ανασυντίθεται με επιλογή κάποιων από αυτούς ώστε να εκπληρωθούν οι παραπάνω συμβάσεις χωρίς να αλλάξει όμως η δομή, η πλοκή και η ανάπτυξη της πρωτότυπης ιστορίας.
Συντελεστές Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας, Β. Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Σερεπίσος, Θεατρική προσαρμογή: Τζένη Κουκίδου, Σίσσυ Καπετάνου ,Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Μενούνος, Κοστούμια: Μάκης Καρράς, Σύμβουλος παράστασης: Όλγα Μουργελά, Φωτισμοί: Απόστολος Τσατσάκος, Φωτογραφία – Κινηματογράφιση: Νίκος Χαρίτος, Μακιγιάζ: Όμιλος Ξυνή
Ερμηνεύουν: Νέλλη Γκίνη [Φροσύνη], Σταύρος Μαρκαλας [Ερωτόκριτος], Σίσσυ Καπετάνου [Αρετούσα], Κωνσταντίνος Τσιομίδης [Ποιητής], Κωνσταντίνος Τζέμος [Ηράκλης], Κωνσταντίνος Τραφαλής [Πολύδωρος].
Ζωντανή μουσική: Κρητική λύρα: Γιώργος Σαμπαριώτης, Λαούτο: Μανώλης Αρβανίτης, Ακουστική κιθάρα: Γιώργος Γκαϊτατζής.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Περιφέρειας Κρήτης, UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων.Στο θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168 Εξάρχεια, 2106460748
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12 ευρώ, Φοιτητικό, ατέλειες, σύλλογοι, εκπαιδευτήρια 8 ευρώ, Κάρτα ανεργίας 5 ευρώ. Τηλ. Χορηγός ETV

Related posts