Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
12 Αυγ 2020
Media

Εργαζόμενοι στην ΕΡΤ: Δεν θα κάνουν βίντεο κλαμπ το ραδιομέγαρο

 

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προτάσεών τους για την ΕΡΤ παραχώρησαν σήμερα στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι της εταιρείας, παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων από μεγάλα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ.

Την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου από πλευράς της κυβέρνησης για το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης επισήμανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Γιουκάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα νομικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης, αγνοώντας και τη σχετική διαταγή του ΣτΕ. Όπως είπε, η ζημία για το Δημόσιο από το κλείσιμο της ΕΡΤ – αποζημιώσεις εργαζομένων, εκκρεμότητες, ποινικές ρήτρες κ.α. – υπερβαίνουν τα 300 εκ. ευρώ, ποσό που θα επιβαρύνει τον ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό.

«Δεν θα κάνουν βίντεο κλαμπ την ΕΡΤ» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερο λόγο για τη συμπαράσταση της κοινωνίας στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της τις δύο τελευταίες εβδομάδες με ευθύνη των εργαζομένων. Κάλεσε τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Παντελή Καψή σε διάλογο χωρίς τετελεσμένα για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ και δήλωσε τη βούληση των εργαζομένων της ΕΡΤ να συνεχίσουν να διαφυλάττουν και να περιφρουρούν τη δημόσια περιουσία. Ακόμα, ο κ. Καλφαγιάννης έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις οικονομικές απώλειες του δημοσίου από την αθέτηση συμφωνιών για τη μετάδοση αθλητικών γεγονότων από την ΕΡΤ μετά το κλείσιμό της, οι οποίες θα επιβαρύνουν τον Έλληνα πολίτη.

Χαιρετισμό στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, αλλά και στην έμπρακτη συμπαράσταση της ελληνικής κοινωνίας, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος μετέφερε και τη διαμαρτυρία των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων δημοσιογραφικών οργανώσεων για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Όπως είπε «η σκοταδιστική αυτή απόφαση έριξε μαύρο στην ΕΡΤ, αλλά όχι στις ψυχές του κόσμου», χαρακτήρισε το παράδειγμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ως αντίσταση στις πολιτικές του μνημονίου και εξέφρασε την ευχή για εύρεση λύσης, που θα λαμβάνει υπόψη «τα τρία γράμματα που είναι χαραγμένα στις καρδιές των Ελλήνων: ΕΡΤ!».

Η διευθύντρια προγράμματος της ΕΡΤ Πανδώρα Μουρίκη, αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία στις αρνητικές συνέπειες που έχει για την ελληνική κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Όπως είπε, δεν έχει δοθεί απάντηση σε 650 παραγωγούς για τη νέα τηλεοπτική περίοδο, ενώ καταστροφικές είναι οι συνέπειες για τους συντελεστές παραγωγών που είχαν ήδη συνεργασία με την ΕΡΤ. Αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή, αφού η ΕΡΤ υπήρξε όχι μόνο συνεπής ως προς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία χρηματοδότησή της, αλλά και βασικός πυλώνας πολύπλευρης στήριξης του ελληνικού κινηματογράφου.

Στις ετήσιες απώλειες για το Δημόσιο ύψους 2 εκ. ευρώ από την καταγγελία των συμβάσεων για τη μεταφορά, διανομή και εκμετάλλευση του δορυφορικού σήματος της ERTworld αναφέρθηκε ο πρώην Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης, υπογραμμίζοντας ότι 9,8 εκ ευρώ από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ για το Αρχείο της ΕΡΤ – πρόταση που βρισκόταν στη φάση της προέγκρισης – χάνονται οριστικά. Ακόμα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αδυναμίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα για την αδειοδότηση παρόχων δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς και στον κίνδυνο αφαίρεσης συχνοτήτων και κατάργησης του προγράμματος της ERT HD.

Ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΕΡΑ Νίκος Τσιμπίδας τόνισε ότι η ΕΡΤ αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό, παρόμοιας αξίας με την παιδεία και την υγεία, το οποίο ενισχύει απευθείας η ελληνική κοινωνία με το ανταποδοτικό τέλος. Όπως είπε, σε μια εποχή που αυτές οι αξίες βάλλονται, με απώτερο σκοπό την αποδυνάμωση του κράτους δικαίου, η κοινωνία αντιδρά με αφορμή την ΕΡΤ στις απόπειρες απαξίωσης, συρρίκνωσης ή ιδιωτικοποίησης κάθε δημόσιου αγαθού.

Τη συνέντευξη συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Δάρρας, που καλωσόρισε τους παρισταμένους «σε μια ΕΡΤ ανοιχτή και εν λειτουργία», ενώ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησαν οι ομιλητές, καθώς και ο εργατολόγος – πληρεξούσιος δικηγόρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Δημήτρης Περπατάρης και η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΝΕΤ στην ΕΣΗΕΑ Μάχη Νικολάρα.

Related posts