Επιστροφή στην κορυφή
Τρίτη, 21 Αυγ 2018
 
 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών ανακάλυψαν μια νέα πρωτεΐνη με ογκοκατασταλτική δράση.

Παρασκευή, 13 Ιούλιος 2018 - 18:34

-a Μέγεθος κειμένου +A

Πρόσφατα ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών ανακάλυψαν μια νέα πρωτεΐνη με ογκοκατασταλτική δράση.

Geminin είναι το όνομα της πρωτεΐνης, όπου για πρώτη φορά αποδεικνύεται πως γίνετε να καταπολεμήσει τους καρκινικούς όγκους.

Μέχρι σήμερα είχε εξακριβωθεί η συνδρομή της στη γονιδιωματική σταθερότητα.

Σε παλαιότερες μελέτες, η έλλειψη της συγκεκριμένης πρωτεΐνης Geminin, έχει επίδραση στην αντιγραφή και στις βλάβες του DNA, ενώ αυξημένη έκφρασή της έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπινους καρκίνους.

Η ελληνική ερευνητική ομάδα, διενεργώντας πειράματα σε ποντίκια, αδρανοποίησε την πρωτεΐνη Geminin από τα κύτταρα τους και προκάλεσε χημική καρκινογένεση στον πνεύμονα και στο παχύ έντερο.

Στη συνέχεια διαπίστωσαν, πως τα ποντίκια που δεν είχαν τη Geminin ανέπτυξαν περισσότερους σε αριθμό καρκινικούς όγκους, συγκριτικά με ποντίκια που έφεραν φυσιολογική την έκφρασή της.

Οι Έλληνες ερευνητές παρατήρησαν πως κατά τη διάρκεια της καρκινογένεσης στον πνεύμονα, η επιβίωση ποντικών που δεν είχαν τη Geminin ήταν σημαντικά μειωμένη.

Ο Σταύρος Ταραβήρας Καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Πατρών και επικεφαλής της έρευνας εξηγεί:

«Ανακαλύψαμε μια αυξημένη έκφραση δεικτών που σχετίζονται με τη γονιδιωματική αστάθεια, που είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό του καρκίνου. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα πως η Geminin έχει και ογκοκατασταλτική δράση που διαφυλάσσει τη σταθερότητα του γονιδιώματος, ενώ η υπερέκφρασή της σχετίζεται επίσης με τη γονιδιωματική αστάθεια».Μοιράσου το…!
Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: