Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Νοέ 2020
Ελλάδα

Επιστολές από τα αρχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε εκδήλωση που έγινε στα Γρεβενά για την εκατονταετηρίδα από τη δολοφονία του εθνομάρτυρα, ανέγνωσε συγκινημένος επιστολές από το παρελθόν και συλλυπητήρια τηλεγραφήματα μέσα από τα αρχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που αποκαλύπτουν τη θλίψη του λαού και του κλήρου της εποχής για τον μαρτυρικό θάνατο του μητροπολίτη Αιμιλιανού Γρεβενών.

Είναι η πρώτη φορά που δίνονται στη δημοσιότητα οι επιστολές αυτές, όπως σημείωσε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Ο μητροπολίτης Αιμιλιανός δολοφονήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 1911, δεκαέξι μήνες μετά την ενθρόνιση του στη μητρόπολη Γρεβενών, όπου είχε έλθει μετά από εντολή του Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’. Οι δολοφόνοι σκότωσαν επίσης τον αρχιδιάκονο της μητρόπολης και έναν αγωγιάτη που τους συνόδευε. Τα ρούχα και οι αποσκευές του βρέθηκαν σε ένα δάσος κοντά στα Γρεβενά. Η σωρός του ανακαλύφθηκε την επομένη και οδηγήθηκε στην τελευταία της κατοικία, στο Βαρώσι.

Η κηδεία του μετατράπηκε σε πάνδημο συλλαλητήριο και η δολοφονία του συντάραξε τους εκκλησιαστικούς κύκλους αλλά και τον λαό, που απαιτούσε να βρεθούν οι δολοφόνοι. Ο μαρτυρικός θάνατος του μητροπολίτη έλαβε χώρα μόλις ένα χρόνο πριν την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό, σε μια περίοδο έντονων εθνικών και θρησκευτικών αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών εντός του πλαισίου της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μεταξύ αυτών, συγκλονίζει η επιστολή της πενθούσας μητέρας του μητροπολίτη, Θεανώς Λαζαρίδου, που εστάλη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Αιμιλιανού, στις 15 Οκτωβρίου 1911, από το Ικόνιο, τη γενέτειρα του εθνομάρτυρα μητροπολίτη:

«Καίτοι, ο φρικώδης φόνος του υιού μου Αιμιλιανού μητροπολίτη Γρεβενών εβύθισε εις άφατον πένθος την οικογένεια ημών, ουχί εκ του γεγονότος ότι εθυσιάσθη εν ασκήσει των πνευματικών αυτού καθηκόντων, παρηγορουμένη, υποβάλλω μετά κατ΄οδύνου ψυχής τη υμετέρα σεπτή Θειοτάτη Παναγιώτιτι, τας θερμάς ευχαριστίας μου επί ταις πατρικαίς υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής αυτού, δεήσεις και τη ανενδότω επιμονή αυτής προς ανακάλυψιν και τιμωρίαν των δολοφόνων του τέκνου μου».

Ανάμεσα στα τηλεγραφήματα που ανέγνωσε ο κ. Βαρθολομαίος ήταν και ένα που υπογράφουν τρεις μητροπολίτες, μεταξύ αυτών, ο Χρυσοστόμος Σμύρνης, που περίπου μια δεκαετία αργότερα, θα είχε αντίστοιχο τέλος.

«….Τοιούτοι ζηλωτοί, υπέρ πατρίας, ευσεβείας θάνατοι αποτελούσιν υπόθεσιν μεγάλης δόξης και ουχί άλγους…» τονίζουν οι τρείς μητροπολίτες.

Αγωνία για την τύχη του μητροπολίτη Αιμιλιανού, στις 3 Οκτωβρίου του 1911, εκφράζει η δημογεροντία Γρεβενών, καθώς τον θεωρεί «εξαφανισμένο» και μια μέρα αργότερα ανακοινώνει ότι ανακάλυψε προσωπικά του αντικείμενα και τις αποσκευές τους, αλλά όχι τις σωρούς των τριών.

«Υποτίθεται ότι εφονεύθησαν υπό αγνώστων. Εξετούμεθα τη διενέργεια των δεόντων» ζητά από την Οθωμανική κυβέρνηση, η δημογεροντία της πόλης.

Μόλις έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση, δεκάδες τηλεγραφήματα εστάλησαν στο Πατριαρχείο, ακόμη και από λαϊκούς για να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους, ενώ έγιναν έρανοι για να υποστηριχθεί η οικογένεια του μητροπολίτη.

Με επιστολή της, η εφορία του «Ζαππείου» παρθεναγωγείου κοινοποιεί προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την υποτροφία που παραχωρεί για δωρεάν σπουδές στη Σοφία Λαζαρίδου, αδελφή του εθνομάρτυρα. Από νέα επιστολή που ακολούθησε πληροφορούμεθα ότι η «ετέρα αδελφή» του εκλιπόντος Αιμιλιανού Ναταλία Λαζαρίδου προσελήφθη στο «εν Αθήναις Αρσάκειο Παρθεναγωγείο».

Ο κ. Βαρθολομαίος ανέγνωσε και τις επιστολές του τότε μητροπολίτη, της γενέτειρας του, της Ίμβρου, του Χρυσοστόμου (δεν ήταν ακόμη ενιαία μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου), ο οποίος ενημερώνει το Πατριαρχείο για το κάλεσμα που απηύθηνε προς τα τοπικά σωματεία για έρανο ώστε να τελεστεί «πάνδημον αρχιερατικόν μνημόσυνο» και μέρος του ποσού να κατευθυνθεί για την ανακούφιση των αναγκών της οικογένειας του θανόντος.

«Θα πρέπει οι κάτοικοι των Γρεβενών, οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας να είστε υπερήφανοι για τον εθνομάρτυρα μητροπολίτη Αιμιλιανό» υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος και ευχαρίστησε τον νυν μητροπολίτη Σέργιο για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει την εκδήλωση.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα στη μνήμη του εθνομάρτυρα Αιμιλιανού, με τη συμμετοχή της χορωδίας της Ευαγγελίστριας και τα χορευτικά συγκροτήματα μικρασιατών, ποντίων και του συλλόγου «Πίνδος» και στη συνέχεια ακρόαση από τον Πατριάρχη, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και συλλόγων.

Ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθησε στη συνέχεια σε δείπνο σε παραδοσιακό ξενώνα στο χωριό Μαυραναίοι, που παραχώρησε προς τιμήν του ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Δασταμάνης.

Related posts