Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Αυγ 2022
SLIDER

Επιλογή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ρήτρα – Τα ψιλά γράμματα κάνουν τη διαφορά

Οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μας «βομβαρδίζουν» καθημερινά με προσφορές, καλές τιμές, τις καλύτερες της αγοράς. Οι υπάλληλοι των εταιριών που μας τηλεφωνούν μας δίνουν τιμές, ποσοστά και κέρδη για τον καταναλωτή. Εκατοντάδες γρήγορες λέξεις με νούμερα που και ο Αϊνστάιν θα δυσκολευόταν να συγκρατήσει. Ο στόχος είναι ένας. Να σε δελεάσουν οι προσφορές. Τι στην πραγματικότητα συμβαίνει. Οι διαφορές ανάμεσα στις εταιρίες παροχής ενέργειας είναι τόσο μικρές που δεν αξίζει τον κόπο να ακούσεις.

Αυτό που έχει σημασία για τον καταναλωτή είναι το ποσό που στο τέλος θα πληρώσει στον πάροχο. Η  ακρίβεια  «χτυπάει κόκκινο» το τελευταίο διάστημα. Τα τιμολόγια όλων των εταιριών  έχουν γονατίσει τους τους καταναλωτές. Η ρήτρα αναπροσαρμογής εξελίσσεται σε εφιάλτη.

Οι «παγίδες» είναι πολλές. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν  τα «ψιλά γράμματα» στις συμβάσεις των προσφορών από τους διάφορους παρόχους, πριν προβούν στην τελική επιλογή.

Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.) μιλώντας χθες το βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ είπε ότι οι καταναλωτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι από 1η Αυγούστου έως τις 31 Ιουλίου 2023, έχουν επέλθει βασικές αλλαγές στην λιανική αγορά ρεύματος.

Οι αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

Η μηνιαία πάγια χρέωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ.

Απαγορεύεται η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με την χονδρεμπορική αγορά.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί για 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα χωρίς καμιά επιβάρυνση, να αλλάξουν πάροχο ρεύματος.

Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης, συμβουλεύει  τους καταναλωτές να διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια που υπογράφουν.

Ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, εφιστά την προσοχή όλων  των πολιτών, ούτως ώστε στη σύναψη του συμβολαίου να μην «βαφτίσει» ο εκάστοτε πάροχος ρεύματος ως έκπτωση την κρατική επιχορήγηση, προκειμένου να προσελκύσει τον πελάτη.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται και για την τιμή του παγίου, καθώς πολλοί πάροχοι έχουν περάσει το πλαφόν των 5 ευρώ με συνέπεια  το κόστος να έχει φτάσει έως και 8 ευρώ. Η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη και υπόκειται στον νόμο Προστασίας του Καταναλωτή.

Ο καταναλωτής σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία και ύστερα θα επιληφθεί του ζητήματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι πάροχοι ενέργειας είναι οι χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις αλλά με υψηλό πάγιο, που πιθανόν ο καταναλωτής να μην προσέξει και τελικά  να μη έχει κανένα όφελος.

Επιπλέον, οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, παγίδα στην επιλογή του παρόχου ενέργειας αποτελούν κάποιες προσφορές, οι οποίες συνδέουν τις τιμές της κιλοβατώρας με την κατανάλωση. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, εάν υπάρχει κάποιο όριο που ξεπεράσουν οι καταναλωτές, έπειτα θα χρεωθούν για το σύνολο της κατανάλωσης που έκαναν, με την υψηλότερη χρέωση της υπέρβασης του εν λόγω ορίου.

Οι πάροχοι ενέργειας τείνουν να συνδέουν την χαμηλότερη τιμολόγηση με τη συνεπή πληρωμή, πράγμα που δεν συνιστά παρανομία, στην περίπτωση που δεν παραπλανάται ο καταναλωτής.

«Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τους πηχιαίους μεγάλους τίτλους που προβάλλουν οι πάροχοι ενέργειας για να τους προσελκύσουν», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Πηγή: ΕΡΤ

Related posts