Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Φεβ 2020
Ελλάδα

Επαναστατικός Αγώνας: Αυτή η δίκη είναι πολιτική

«Αυτή η δίκη είναι πολιτική, στην οποία δικάζονται επαναστάτες που θέλουν να ανατρέψουν τον καπιταλισμό», υποστήριξε ο κατηγορούμενος ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» Νίκος Μαζιώτης, κατά την τοποθέτησή του ενώπιον του δικαστηρίου.
Η δίκη για τον “Ε.Α.”, ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου και συνεχίστηκε χθες με τις τοποθετήσεις των κατηγορουμένων επί του κατηγορητηρίου στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Μαζιώτης υποστήριξε μεταξύ άλλων: “Αυτή η δίκη είναι πολιτική, στην οποία δικάζονται επαναστάτες που θέλουν να ανατρέψουν τον καπιταλισμό. Το δικαστήριό σας είναι Ειδικό Δικαστήριο, τη σύσταση του οποίου επέβαλαν Αμερικανοί και ‘Αγγλοι. Κρίθηκε ανεπαρκές το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, που δικάζει και πολίτες. Μας αναγνωρίζετε έμμεσα ως πολιτικούς αντιπάλους. Αντίστοιχα, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ λοιδορήθηκαν και καταδιώχθηκαν ως συμμορίτες“.

Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΡΟΥΠΑ

Η Παναγιώτα Ρούπα, από την πλευρά της, είπε μεταξύ άλλων: «Από μόνο του το κατηγορητήριο αποδεικνύει ότι πρόκειται για πολιτική δίκη και ότι εμείς είμαστε πολιτικά υποκείμενα με πολιτικούς στόχους. Δεν παραδέχεστε ότι ο Επαναστατικός Αγώνας είναι μια οργάνωση που πρεσβεύει μια άλλου τύπου κοινωνική οργάνωση (…). Αν κατάφερνε ο Επαναστατικός Αγώνας να ανατρέψει το σύστημα, αν ήμασταν νικητές, θα μας αναγνωρίζατε ως πολιτικά όντα. Είναι η κουλτούρα του νικητή, οι αξίες της κοινωνίας είναι ποιος νικάει. Ο Επαναστατικός Αγώνας είναι μία καθαρά πολιτική οργάνωση με βαθιά πολιτικά και ταξικά χαρακτηριστικά (…). Πιστεύω θα καταδικαστούμε και για την αρχηγία (σ.σ. η ίδια, ο Μαζιώτης και ο Γουρνάς βαρύνονται για τη διεύθυνση της οργάνωσης) και για τις ενέργειες. Έχετε εντολή να μας καταδικάσετε και να μας ρίξετε εκατοντάδες χρόνια“.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΡΝΑΣ

Ο Κώστας Γουρνάς υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Δεν έχω ν’ απολογηθώ για τίποτα, δεν είμαι εγώ ο εγκληματίας ή ο τρομοκράτης. Θεωρώ πως οι ενέργειες της οργάνωσης ήταν πραγματικά επωφελείς για την κοινωνία. Το δικαστήριό σας είναι ταξικό και δικάζει με το δίκαιο του ισχυρού. Είμαστε δύο εμπόλεμες δυνάμεις. Σκοπεύετε να μας λοιδορήσετε. Στην ταξική σύγκρουση, που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα εντός και εκτός της αίθουσας, εμείς θα νικήσουμε».

ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ»

«Αρνούμαι στο σύνολο και επιμέρους το κατηγορητήριο. Η δίωξή μου οφείλεται στην πολιτική μου ταυτότητα και στο ότι είμαι αναρχικός», είπε ο Χριστόφορος Κορτέσης, ενώ και ο Ευάγγελος Σταθόπουλος δήλωσε: «Αρνούμαι τις κατηγορίες, η δίωξή μου είναι πολιτική».

Ο Σαράντος Νικητόπουλος υποστήριξε: «Από την πρώτη στιγμή αρνούμαι τις κατηγορίες. Η δίωξή μου είναι πολιτική και οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, από την εφηβεία μου, είμαι συνεπής στις απόψεις μου για τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Είμαι μπροστά σας με ένα αβάσιμο και διάτρητο κατηγορητήριο. Αυτό που δικάζετε είναι το εξής: Υπερασπίζομαι τους αγώνες μου στον αντιεξουσιαστικό χώρο, υπερασπίζομαι τη δράση μου με τον σύντροφο και φίλο μου Λάμπρο Φούντα. Τρομοκρατία είναι η φτώχεια και η πείνα».

Ο Κωνσταντίνος Κάτσενος αρνήθηκε τις κατηγορίες και τη συμμετοχή του στην οργάνωση. Η Μαρία Μπεραχά είπε: «Αρνούμαι τις κατηγορίες, δεν είμαι μέλος της οργάνωσης, η δίωξή μου είναι εκδικητική, επειδή είναι σύζυγός μου ο Κώστας Γουρνάς».

Μετά τις τοποθετήσεις των κατηγορουμένων ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νίκος Δάβρος, τους είπε: «Θέλω να ξέρετε ότι αν από τη διαδικασία κάποιοι αποδειχθούν αθώοι, αυτό όχι μόνο θα το πούμε, αλλά και θα το φωνάξουμε ότι είναι αθώοι».

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης
• απόπειρες ανθρωποκτονιών
• εκρήξεις
• προμήθειες
• κατασκευές και κατοχές εκρηκτικών υλών
• διακεκριμένες φθορές

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, “πράξεις της οργάνωσης είχαν στόχο να καταστρέψουν θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένες δομές της χώρας και να βλάψουν κομμάτι του πληθυσμού“.

Related posts