Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Ιαν 2020
Κόσμος

Έως και πενήντα χρόνια φυλάκιση αντιμετωπίζει πληροφοριοδότης των “Drone Papers” στις ΗΠΑ

Κατηγορητήριο εκδόθηκε για τον πρώην αναλυτή των κρατικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Daniel Hale την Πέμπτη (9/5) σχετικά με την παροχή πληροφοριών για το ζήτημα της χρησιμοποίησης Drones-δολοφόνων από την Αμερικανική κυβέρνηση σε Σομαλία, Αφγανιστάν και Υεμένη.

Πιο αναλυτικά, τον Οκτώβριο του 2015, η ιστοσελίδα Intercept δημοσιεύει τα “Drone Papers”, τα οποία αφορούν την χρησιμοποίηση Drones εκ μέρους της κυβέρνησης Obama αποβλέποντας στο θάνατο ορισμένων “ανθρώπων-στόχων”. Ανάμεσα στον Ιανουάριο 2011 και τον Ιούνιο 2012, τρεις πολίτες των ΗΠΑ σκοτώθηκαν στην Υεμένη, ανάμεσα τους και ένας 16χρονος. Ο λόγος που η ιστοσελίδα Intercept προέβη στη δημοσίευση των στοιχείων που της δόθηκαν έγκειται στο γεγονός πως : “Ο Αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να αντιλαμβάνεται τη διαδικασία με την οποία οι άνθρωποι τοποθετούνται σε λίστες-θανάτου και δολοφονούνται”.

Αποτέλεσμα εικόνας για the drone papers

Όσον αφορά συγκεκριμένα την υπόθεση του Hale, τον Απρίλιο του 2013 και ενώ εργαζόταν στην National Security Agency των ΗΠΑ, συνάντησε έναν ρεπόρτερ. Τους επόμενους μήνες πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις με τον/την ρεπόρτερ , σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο. Τον Φεβρουάριο του 2014 λοιπόν ο Hale προβαίνει στην εκτύπωση έξι αρχείων από τον υπολογιστή του, τον οποίο χρησιμοποιούσε για τη δουλειά του και εμπεριείχε εμπιστευτικά έγγραφα. Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν από το site και πλέον ο Hale αντιμετωπίζει κατηγορίες, η ποινή για τις οποίες δύναται να φτάσει και τα 50 χρόνια φυλάκισης.

Ο νόμος με βάση τον οποίο κατηγορείται(Espionage Act), χρονολογείται από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο δικηγόρος του, δήλωσε επί του κατηγορητηρίου πως:  “Η υπόθεση του (Hale) είναι μέρος μιας συγχρονισμένης εκστρατείας ώστε να επανέλθει το Espionage Act και να στερηθούν από το κοινό πληροφορίες σχετικές με τα πιο αμφιλεγόμενα κυβερνητικά προγράμματα”. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κατηγορούμενος εργαζόταν στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ από το 2009 έως το 2013. Από το 2011 έως και το 2013, του ανατέθηκε η εργασία στην υπηρεσία εθνικής ασφάλειας (NSA) και χρησιμοποιήθηκε ως αναλυτής για λογαριασμό της προαναφερθείσας υπηρεσίας στο Αφγανιστάν.

Η δίκη του Hale λοιπόν, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο δικαστήριο της Ανατολικής Virginia, ένα δικαστήριο το οποίο έχει αποτελέσει συχνό προορισμό για ανθρώπους οι οποίοι έχουν προβεί (σε συνδυασμό με τους δημοσιογράφους) σε αποκαλύψεις σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μεταξύ των κατηγορουμένων, στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη από εισαγγελείς του προαναφερθέντος δικαστηρίου, είναι ο Julian Assange (WikiLeaks) και ο Edward Snowden (CitizenFour).

Αποτέλεσμα εικόνας για julian assange
O Julian Assange κατά την εκδίωξη του από την πρεσβεία του Ισημερινού (11/4/2019)

O εκδότης της ιστοσελίδας Intercept, Betsy Reed, τοποθετήθηκε σχετικά με την υπόθεση του Hale όσο και στη γενικότερη σημασία των εγγράφων σχετικά με τα προαναφερθέντα Drones: “Αυτά τα έγγραφα δείχνουν λεπτομερώς μια μυστική διαδικασία κατά την οποία άνθρωποι από όλο τον κόσμο στοχοποιούνται και σκοτώνονται, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών των ΗΠΑ, μέσω χτυπημάτων από Drones. Είναι ζωτικής σημασίας (σ.σ. τα έγγραφα) και οι ενέργειες της αποκάλυψης τους προστατεύονται από το πρώτο άρθρο του συντάγματος (First Amendment). Ο υποτιθέμενος whistleblower(δότης πληροφοριών) αντιμετωπίζει ποινή έως και 50 χρόνων στη φυλακή. Κανένας όμως δεν βρίσκεται υπόδικος για το θάνατο πολιτών από Drones”.  Το πρώτο άρθρο του συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, του πρώτου γραπτού συντάγματος ενός κράτους, προστατεύει την ελευθερία του λόγου. Τέλος, το 2015 δικαστήριο των ΗΠΑ είχε επιβάλλει ποινή τρεισήμισι χρόνων σε πρώην υπάλληλο της CIA, ο οποίος εθεωρείτο ύποπτος για την αποκάλυψη κυβερνητικών μυστικών σε ρεπόρτερ των New York Times. Το όνομα του είναι Jeffrey Sterling. Η υπόθεση αυτή αποτελεί απλώς ένα παράδειγμα ενός γενικότερου πλαισίου ποινικών διώξεων εις βάρος δοτών απόρρητων πληροφοριών (whistleblowers).

 

Related posts