Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιούλ 2024
Πολιτισμός

Εντυπωσίασε με τα ελληνικά της η Βικτώρια Χίσλοπ στη συνέντευξη για το νέο  βιβλίο της

 Εντυπωσίασε με τα ελληνικά της η Βικτώρια Χίσλοπ στη συνέντευξη για το νέο  βιβλίο της «Όσοι αγαπιούνται» 

Από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Η είδηση στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ψυχογιός, δεν ήταν μόνο η αναφορά στο βιβλίο «Όσοι αγαπιούνται». Η είδηση ήταν ότι η συγγραφέας μίλησε για το βιβλίο της στα …ελληνικά.

Η Βικτώρια Χίσλοπ η οποία διαμένει το μισό χρόνο στη χώρα μας, έμαθε τη ελληνική γλώσσα και στη συνέντευξη μίλησε ελληνικά.

Η έμπνευση για το περιεχόμενο του βιβλίου ξεκίνησε από τη Μακρόνησο και την πολιτική ιστορία της. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στην αιτία που της προκάλεσε την έμπνευση για τη συγγραφή του βιβλίου «Όσοι αγαπιούνται».

 

«Όλα άρχισαν με την πρώτη ματιά μου στη Μακρόνησο. Η πρώτη φορά που την είδα ήταν από απόσταση. Είδα μια σκιά στον ορίζοντα. Ρώτησα  κι έμαθα ότι επρόκειτο για νησί, όπου φυλακίζονταν δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές. Το νησί σήμερα είναι  ακατοίκητο. Από εκείνη τη στιγμή ήξερα πως ήθελα να μάθω περισσότερα γι΄ αυτό το νησί που έχει κάτι μοναδικό. Όταν απομακρύνθηκα μου γεννήθηκε η απορία, γιατί σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, υπήρξε τόσο έντονο μίσος ανάμεσα σε δεξιούς και αριστερούς. Αποφάσισα να ψάξω την απάντηση.

Η αντίσταση των αριστερών προήλθε από την φτώχεια των εργατών οι οποίοι προσπάθησαν να αποκτήσουν ανθρώπινα δικαιώματα. Από τη δικτατορία του Μεταξά και μετά η διάσταση μεταξύ αριστερών και δεξιών άρχισε να βαθαίνει μέχρι που κατέληξε στον εμφύλιο πόλεμο.

Ήθελα να επισκεφτώ τη Μακρόνησο αλλά δεν ήταν καθόλου εύκολο. Όμως διάβασα βιβλία, είδα ταινίες, συνάντησα ένα ζευγάρι που ήταν κρατούμενοι στη Μακρόνησο και μίλησα μαζί τους.

Τον Αύγουστο του 2015 ξεκίνησα από το Λαύριο μ΄ ένα μικρό βαρκάκι. Κατάφερα να ικανοποιήσω την επιθυμία μου να επισκεφτώ τη Μακρόνησο. Συνάντησα κτίρια εγκαταλειμμένα, θέατρο, σπηλιές, κέντρα απομόνωσης.

Το μυθιστόρημα «Όσοι αγαπιούνται» αφορά την ιστορία μιας κανονικής οικογένειας στην Αθήνα του 1930 και φτάνει ως το σήμερα. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Θέμις, η μικρότερη από τα παιδιά της οικογένειας.

Ο εμφύλιος πόλεμος έκανε τους πάντες να γίνουν θύματα με τεράστιες απώλειες. Τελική διαπίστωση είναι ότι σ΄ έναν εμφύλιο δεν υπάρχουν νικητές. Μόνο η αγάπη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σωθούν.

Η συγγραφέας Victoria Hislop μη την συγγραφέα Μαίρη Γκαζιάνη

Όταν έγραφα για την περίοδο πριν την κατοχή, είχα την εικόνα του παιδιού που σκοτώθηκε σε μια εργατική διαδήλωση και την έμπνευση του Ρίτσου να γράψει τον «Επιτάφιο». Κατά την έρευνά μου διάβασα το ποίημα κι αποφάσισα ότι ο καλύτερος τίτλος για το βιβλίο ήταν δυο λέξεις από έναν στίχο του «Επιταφίου». Ο στίχος αναφέρει «Όσοι αγαπιούνται και νεκροί ποτέ τους δεν πεθαίνουν». Το ποίημα είναι διαχρονικό και συνδέεται με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Για τη συγγραφή του βιβλίου έκανα μεγάλη έρευνα. Διάβασα πολλά βιβλία, επισκέφτηκα πολλούς τόπους όπως τα Καλάβρυτα, την Καισαριανή, το Τρίκερι, την Μακρόνησο και είδα με τα μάτια μου μια γνήσια δήλωση μετανοίας.

Το βιβλίο θέλει να μιλήσει για τα προσωπικά τραύματα κάθε ανθρώπου, τραύματα ψυχής, τραύματα μνήμης, σωματικά τραύματα. Επιδιώκει να αποκαλύψει τη φρίκη του πολέμου κι όχι να δικαιώσει τις ενέργειες οποιασδήποτε πλευράς».

Σε ερώτηση γιατί επιλέγει τα βιβλία της να έχουν σημείο αναφοράς την Ελλάδα απάντησε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. «Στην Αγγλία δεν είχαμε κατοχή, δεν είχαμε εμφύλιο. Δεν ξέρω τι θα έπρεπε να γράψω για την Αγγλία, δεν έχω ιδέες, δεν έχω έμπνευση καθόλου».

Όσον αφορά την ισορροπία που κράτησε στο βιβλίο γράφοντας για έναν εμφύλιο απάντησε ότι, η Θέμις είναι το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου, ηρωίδα και αντιηρωίδα ταυτόχρονα.

«Δεν γεννήθηκε κομμουνίστρια, έγινε στη συνέχεια όταν αντιμετώπισε ένα τραγικό γεγονός, τον θάνατο της φίλης της λόγω φτώχειας. Δεν είχε ούτε λίγο φαγητό  για να συντηρηθεί. Όταν είχα να αντιμετωπίσω τους στρατιώτες στη Μακρόνησο σκεφτόμουν όσα είχαν πράξει οι κομμουνιστές».

Στο τέλος ανέφερε :

«Είμαι υπερήφανη γι΄ αυτό το μυθιστόρημα γιατί όταν το έγραφα πονούσα. Όμως  υπάρχει ένα αισιόδοξο τέλος».

Το όνομα Θέμις που επέλεξε η Βικτώρια Χίσλοπ δεν ήταν τυχαίο. Η Θέμις ήταν η θεά της δικαιοσύνης και το ζητούμενο της ηρωίδας ήταν η δικαιοσύνη και η ισότητα, το δικαίωμα στο φαγητό και στην ελευθερία. Αυτές ήταν η αξίες που την έσπρωξαν ν΄ αγωνιστεί μέσα από τις τάξεις του κομμουνισμού κι όχι το ίδιο το κομμουνιστικό σύστημα.

Το βιβλίο «Όσοι αγαπιούνται» της Βικτώριας Χίσλοπ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.