Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Ιούλ 2020
Υγεία

Ένας στους τρεις το 2030 θα πάσχει από διαβήτη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όταν σήμερα νοσεί από σακχαρώδη διαβήτη μόνο το μισό από αυτό το ποσοστό και απειλούμαστε με διπλασιασμό, τα μέτρα πρόληψης αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα, για κάθε φορέα υγείας, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Σήμερα νοσούν 366 εκατομμύρια άνθρωποι και μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα, θα φθάσουμε στα 550 εκατ. Τρία νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται κάθε 10 δευτερόλεπτα, περίπου 10 εκατ. ετησίως.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ελαττώσουμε τις πιθανότητες νόσησης από διαβήτη, αλλάζοντας ελαφρά τη διατροφή μας.

Η κατανάλωση ψαριών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακής νόσου . Τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά ψάρι – ως κύρια πηγή ζωικής πρωτεΐνης- έχουν μικρότερες τιμές γλυκόζης στο αίμα και μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, σύμφωνα με πολύ πρόσφατη ισπανική μελέτη( University of Valencia reported in the journal Nutrición Hospitalaria ).

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος κάνει το αντίθετο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, ενώ παράλληλα αυξάνει και το βάρος των ατόμων αυτών, κάτι που σαφώς συνδέεται αιτιολογικά με τον διαβήτη. Η μελέτη αυτή, που είναι μέρος της Predimed study (Prevention with a Mediterranean Diet), μας δείχνει κάτι που μας είναι ήδη γνωστό και αφορά στη σημασία της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου και φυσικά του μεταβολικού συνδρόμου, από όπου ξεκινούν όλα τα δεινά, του διαβήτη και της παχυσαρκίας συμπεριλαμβανομένων.

Όταν σε όλες σχεδόν τις δίαιτες αδυνατίσματος υπάρχει η σύσταση για κατανάλωση καθημερινά ψητού φιλέτου, καταλαβαίνουμε γιατί αυτό δεν είναι πάντα η σωστή λύση στο πρόβλημα των μεταβολικών νοσημάτων, μια και έχουμε πλέον σύνδεση αυτής της συνήθειας με μεγαλύτερο κίνδυνο όχι μόνο για ανάπτυξη διαβήτη, υπέρτασης , καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά το πιο σημαντικό και για μείωση του προσδόκιμου ζωής που πιθανόν οφείλεται στη μεγαλύτερη συχνότητα καρκίνου ή καρδιοπάθειας.

Επίσης, ακόμα ένα πρόσφατο καλό νέο (Νοέμβριος 2011) ανακοινώθηκε από την Warwick Medical School & University of Southampton, που μας λέει ότι, όταν μια έγκυος παίρνει βιταμίνες και διορθώνει τη δίαιτά της, προστατεύει το έμβρυο από τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιοπάθειας στο μέλλον. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι μητέρες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 έκαναν παιδιά με χαρακτηριστικά που έδειχναν ότι θα αναπτύξουν διαβήτη και καρδιοπάθειες αμέσως μετά τον τοκετό και στα 6 τους χρόνια. Βλέπουμε λοιπόν τη σημασία των ιχνοστοιχείων στην προστασία της υγείας των παιδιών ήδη από την ενδομήτριο ζωή .

Άλλο ενδιαφέρον εύρημα σχετικό με τις διατροφικές μας συνήθειες αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ.

Βρέθηκε λοιπόν ότι αν κάποιος πάρει με την τροφή του μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων χωρίς να πιει αλκοόλ, ο κίνδυνος να αναπτύξει διαβήτη αυξάνεται κατά 30%, ενώ, αν τη συνδυάσει με αυτό, σε μέτρια ποσότητα, ο κίνδυνος μειώνεται. Η σύσταση βεβαίως από τους συγγραφείς δεν είναι να ξεκινήσει κανείς να πίνει, αν δεν το έκανε μέχρι πριν, αλλά να ενθαρρύνεται μια δίαιτα χαμηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και υψηλή σε ολικής αλέσεως προϊόντα.

 

Πηγή: iatropedia

Related posts