Η επίσημη έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR) πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου στην Κέρκυρα. Στην εναρκτήρια εκδήλωση συμμετείχε πλήθος εκπροσώπων από τις δέκα χώρες που συμμετέχουν στη Στρατηγική (Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σαν Μαρίνο και Βόρεια Μακεδονία), αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας για την ανάπτυξη της Μακροπεριφέρειας.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό:
- Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας
- Η Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Βασιλική Παντελοπούλου
- Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σκάλκος
- Ο Διευθυντής Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Μακροπεριφερειών, INTERREG και Εφαρμογής Προγραμμάτων της της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Slawomir Tokarski
- Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ιωάννης Τρεπεκλής
- Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος
Η Ελληνική Προεδρία, που θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2025, έχει θέσει ως βασικές προτεραιότητές της:
- Υποστήριξη της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια
- Προώθηση της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2027
- Ενίσχυση της πράσινης μετάβασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων στη Γαλάζια Οικονομία και εξειδίκευση στα γαλάζια επαγγέλματα
- Προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της περιβαλλοντικής ποιότητας
Στην εκδήλωση η Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ, Βασιλική Παντελοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Μακροπεριφέρειας EUSAIR σε μία ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για την Ευρώπη, μία περίοδο που συμπίπτει με την ανανέωση των Ευρωπαϊκών θεσμών και στην οποία εντείνονται οι εργασίες προετοιμασίες για το μέλλον της Ευρώπης και της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2027, ενώ παράλληλα τρέχουν οι διεργασίες διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη βαθμιαία ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Στο επίκεντρο της Προεδρίας θα βρίσκεται η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, και η υλοποίηση ενός ενισχυμένου σχεδίου δράσης συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων προεδριών. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική Προεδρία σχεδιάζει να φιλοξενήσει τεχνικές συναντήσεις και εκδηλώσεις αφιερωμένες σε κάθε πυλώνα ξεχωριστά.
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ως αρμόδιο Υπουργείο συντονισμού, παρακολούθησης και υλοποίησης της Στρατηγικής, θα αξιοποιήσει τη σχετική εμπειρία, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις και τους στόχους της Πολιτικής Συνοχής για το μέλλον, προκειμένου να δημιουργήσει ένα βιώσιμο πλαίσιο συνεργασίας και ανάπτυξης της Μακροπεριφέρειας και να ενισχύσει τις κοινές δράσεις που θα συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική ευημερία των κατοίκων της.»