Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Νοέ 2022
SLIDER

ΕΜΠΟΡΙΟ: Μια συγκλονιστική θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα Ανδρομέδα   

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

Με τον τίτλο «Εμπόριο», είναι το δεύτερο θεατρικό έργο της ομάδας Ανδρομέδα που παρακολουθώ και είναι η δεύτερη φορά που η συνολική εξαιρετική δουλειά με αφήνει άφωνη. Τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος σ΄ αυτήν την υπέροχη ομάδα!

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές από τη σύλληψη της ιδέας κάθε έργου τους μέχρι την υπόκλιση του τέλους. Ξεκίνησαν με το έργο «Γυναίκες από χώμα», που δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω, συνέχισαν με τη συγκλονιστική παράσταση «Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω» και αυτήν την περίοδο έχουν ανεβάσει την παράσταση «Εμπόριο».

Με τη σύλληψη της ιδέας, ο σκηνοθέτης Κοραής Δαμάτης κι όλη η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα πήραν κείμενα από μαρτυρίες θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, τα συνέθεσαν σύμφωνα με τις ανάγκες ενός θεατρικού έργου και ζωντανεύουν μπροστά στο θεατρόφιλο κοινό μια παράσταση που περιλαμβάνει την Εμπορία Ανθρώπων σχεδόν σε όλες της τις μορφές. Είμαι βέβαιη πως πρόκειται για μια διαδικασία επίπονη που απαιτεί τόλμη, θάρρος και ψυχικό σθένος για να προχωρήσει κάποιος σ΄ ένα έργο όπως αυτό, και η ομάδα «Αδρομέδα» τα διαθέτει.

Το έργο τοποθετεί τα θύματα σ΄ έναν δυστοπικό κόσμο όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταργηθεί. Από τη μια οι συστημικοί, δηλαδή όσοι συμπορεύονται με το σύστημα, κι από την άλλη οι έξω-συστημικοί που ζουν σε υπόγεια στρατόπεδα-πόλεις.

«…Με το δημιουργικό της έργο, από το 2018 έως σήμερα, η Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα, ανέδειξε κοινωνικά και ανθρωπιστικά προβλήματα αιχμής, που παρά τη σοβαρότητά τους, δυστυχώς, δεν συζητούνται επαρκώς στο δημόσιο λόγο.»

Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων

Λαθραία διακίνηση ανθρώπων, σεξουαλική εκμετάλλευση, εργασιακή εκμετάλλευση, επαιτεία, διακίνηση ναρκωτικών, παράνομοι γάμοι, παράνομες υιοθεσίες, αφαίρεση οργάνων, όλα αναδεικνύονται μέσα από το έργο, τη εμπνευσμένη σκηνοθεσία του οποίου υπογράφει ο Κοραής Δαμάτης.

«Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται ότι περίπου 2.5 εκατομμύρια είναι τα θύματα του trafficking παγκοσμίως» 

Τα στατιστικά στοιχεία μετατρέπονται σε ανθρώπους πάνω στη σκηνή και ζωντανεύουν μπροστά μας καταθέτοντας τις μαρτυρίες τους. Κι αυτά τα θύματα κατά τη διάρκεια της προσωπικής τους αφήγησης, μας κοιτάζουν στα μάτια διαπερνώντας κάθε κύτταρο αντίστασης και φτάνοντας στην καρδιά μας μ΄ ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Η απάντηση των θεατών δόθηκε μετά το τέλος της παράστασης όταν κανείς δεν είχε το κουράγιο να σηκωθεί από τη θέση του καθώς με την κάθε μαρτυρία αντιλαμβανόταν την απόσταση που κρατούσε από την ανθρώπινη εμπορία ακόμα κι αν βρισκόταν στη διπλανή πόρτα του σπιτιού του. Συνειδητοποιούσε ότι η Ανθρώπινη Εμπορία μας αφορά όλους.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι συγκλονιστικές! Είναι δεδομένο ότι ο ηθοποιός όταν βρίσκεται πάνω στη σκηνή, δεν παριστάνει τον ήρωα που υποδύεται, Είναι ο ίδιος ο ήρωας. Δύναμη κι αδυναμία, σθένος και παραίτηση, πάθος δίχως λύτρωση, λιγοψυχία και ανάκαμψη, όλα τα συναισθήματα των θυμάτων διαχέονται στην αίθουσα και κατακλύζουν τον θεατή με σκέψεις. Ιδιαίτερα τη στιγμή της τελευταίας ατάκας, όταν η ηθοποιός κοιτάζει κατάματα τους θεατές και τους απευθύνει το ερώτημα «Και τώρα; Τι;».

Με δεδομένο ότι σκοπός της παράστασης είναι η αφύπνιση και  η δράση, έχει θέση η τόλμη ανάμεσα στους τσακισμένους ανθρώπους; Αυτό θα το διαπιστώσετε παρακολουθώντας το έργο στο θέατρο Randar.

Φανή Γρύλλη – Ντίνα Κούκου – Απόστολος  Μπαχαρίδης – Σοφία Ρούβα – Αναστασία Τσούτση Νεκτάριος Φαρμάκης «φόρεσαν» τις ζωές των θυμάτων και υπό την άριστη καθοδήγηση του Κοραή Δαμάτη μας «ξεναγούν» στη δυστοπία του trafficking. Ως Μάρκος, Λουκάς, Χαναάν, Άννα, Μάρθα, Μιργιάνα έγιναν έρμαια της κοινωνικής ή της οικογενειακής εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, ο σκηνοθέτης, μ΄ ένα εξαιρετικό σκηνοθετικό εύρημα, παρουσιάζει (μαγνητοφωνημένα) τις θεωρητικές απόψεις των «ειδημόνων», την ίδια στιγμή που τα θύματα τις βιώνουν. Από πάνω η θεωρία που αναλύει εκ του ασφαλούς κι από κάτω η δυστοπία της πράξης καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν βρήκα κανένα απολύτως λάθος σ΄ αυτήν την παράσταση! Είναι όλα τακτοποιημένα και δοσμένα με τη συγκίνηση που απαιτείται από τους ηθοποιούς που μου έδωσαν την εντύπωση ότι βιώνουν το δράμα των θυμάτων του εμπορίου ανθρώπων.

Μην ξεχάσω να αναφερθώ στον  Παύλο Ιωάννου ο οποίος έχει επιμεληθεί τα σκηνικά και τα κοστούμια των ηθοποιών με τρόπο ώστε να παραπέμπουν στις συνθήκες διαβίωσης των θυμάτων. Εξαιρετική δουλειά σε ένα σύνολο χαρισματικών συντελεστών.

Δεν πρόκειται για μια παράσταση όπου θα διασκεδάσεις και θα γελάσεις. Πρόκειται για μια παράσταση που θα προβληματιστείς, και ίσως αφυπνιστείς για έναν αγώνα λύτρωσης των θυμάτων. Όσο «σκληρό» κι αν είναι το έργο «Εμπόριο» οφείλεις να το παρακολουθήσεις για ν΄ αντικρίσεις την αλήθεια κατάματα.

1109 – Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορεία Ανθρώπων 

«Μη γυρνάς την πλάτη. Μη μένεις αμέτοχος σε μιαν άρρωστη πόλη»

Κοραής Δαμάτης

Κλείνοντας, θα πω, ακόμα μια φορά, συγχαρητήρια στην  ομάδα «Ανδρομέδα» και σε όλους τους συντελεστές που τους περιέβαλλαν με πάθος, πιστότητα και σεβασμό στην απόδοση  των χαρακτήρων του έργου. Τα δυνατά συναισθήματα που γεννιούνται στον θεατή είναι η απόδειξη ότι δεν φτάνει να γνωρίζουμε την αλήθεια ως αριθμούς στατιστικής αλλά να βλέπουμε τα ανθρώπους που βρίσκονται πίσω απ΄ αυτούς.

Φεύγοντας, μην ξεχάσετε ν΄ αγοράσετε το πρόγραμμα της παράστασης. Αξίζει!!!!

Η παράσταση ΕΜΠΟΡΙΟ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Και με την υποστήριξη του Γραφείου του Εθνικού Εισηγητή, κ. Ηρακλή Μοσκώφ, για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, του Υπουργείου Εξωτερικών.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο

https://now24.gr/emporio-apo-ti-theatriki-omada-andromeda-sto-theatro-radar/?fbclid=IwAR2tuxb5jEXyiCJ4StseMc3StxngSRkF1vzSteFhZLHz0RPsi8u9irviliA

 

Related posts