Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
12 Αυγ 2020
Πολιτισμός

Το Ελληνικό «θαύμα» της Μελβούρνης

             

 

 

 

 

Του Γιάννη Κουτσοκώστα

Το Ελληνικό της Ελλάδας και το Μπουλίν της Αυστραλίας δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, πέραν του ότι είναι δύο προάστια δύο μεγαλουπόλεων. Της Αθήνας το Ελληνικό, της Μελβούρνης το Μπουλίν. Στο Ελληνικό χρειάστηκε να περάσουν 15 ολόκληρα χρόνια εγκατάλειψης για να καταφέρει ένα ολόκληρο κράτος, μόλις τώρα, να αποφασίσει και να οριστικοποιήσει ένα σχέδιο ανάπλασης στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, που θα δώσει άλλη όψη στην παράκτια ζώνη της Αττικής και θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ενώ στο μακρινό Μπουλίν, η Ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης έχει καταφέρει μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, όχι απλά να σχεδιάσει αλλά και να αρχίσει να υλοποιεί ένα μεγαλεπήβολο έργο ανάπλασης και δημιουργίας για τις ανάγκες της ομογένειας. 

  Ασφαλώς τα μεγέθη είναι διαφορετικά. Όπως και οι δυσκολίες και οι  συνθήκες στην Ελλάδα και στην Αυστραλία. Δεν παύει όμως όλα αυτά -τηρουμένων των αναλογιών- να αποδεικνύουν διαρκώς πως και γιατί διαπρέπουν οι Έλληνες της διασποράς και να επιβεβαιώνουν μια γενική αρχή: πως  όταν οι δυνατότητες αξιοποιούνται σωστά, με πρόγραμμα, σχέδιο και μεράκι, μπορούν να προκύπτουν θαύματα.

  Ένα τέτοιο «θαύμα» υλοποιεί στο προάστιο Μπουλίν της Μελβούρνης η Ελληνική κοινότητα της Αυστραλιανής μεγαλούπολης. Το αποκαλούν «Νέο Ελληνικό Κέντρο στον Yarra” και στόχο έχει να συγκεντρώσει και να στεγάσει όλες τις υπάρχουσες διοικητικές υπηρεσίες της κοινότητας, τις κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, που εξυπηρετούν τις ανάγκες των 300.000 και πλέον Ελλήνων μεταναστών δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Ο Πρόεδρος Β. Παπαστεργιάδης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης μιλούν με υπερηφάνεια  για ένα κέντρο παγκοσμίων διαστάσεων το οποίο όταν ολοκληρωθεί και  λειτουργήσει θα είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο των Ελλήνων της διασποράς.

  Σχεδιασμένο από τον Μπ. Καβελλάρη, έναν από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της Αυστραλίας, το Νέο Ελληνικό Κέντρο θα στεγάσει υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωµένων, σχολικές μονάδες, που σήμερα λειτουργούν σε νοικιασμένα κτίρια, χώρους ψυχαγωγίας, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για συνέδρια και εκθέσεις, χώρους όπου θα λειτουργεί ένα ελληνικό χωριό  καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αθλοπαιδιών για τα Ελληνόπουλα της ομογένειας και όχι μόνο.

   Το εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο κέντρο γίνεται πραγματικότητα χωρίς έξωθεν βοήθεια αλλά με ίδια κεφάλαια και με χρηματοδοτικούς πόρους, που έχει εξασφαλίσει η Ελληνική κοινότητα. Η οποία φιλοδοξεί να το μετατρέψει σε κυψέλη δημιουργίας για τον Ελληνισμό της Μελβούρνης, να τον ενώσει ακόμα περισσότερο και να ενισχύσει τη φωνή του στην Αυστραλία και όχι μόνο. 

                   Ανοίγει στη Μελβούρνη η Εθνική Βιβλιοθήκη 

    Μια φωνή που θα δυναμώσει σημαντικά μετά τη συμφωνία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Με αυτή τη συμφωνία οι Έλληνες της Μελβούρνης θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις ψηφιακές υπηρεσίες και στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ο Πρόεδρος Β. Παπαστεργιάδης και ο Γ.Γ της κοινότητας Κ. Μάρκος, που μετείχε στις συζητήσεις με τον Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φ. Τσιμπόγλου δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τη συμφωνία, η οποία όπως λένε  δημιουργεί νέα δεδομένα στον Ελληνισμό της Αυστραλίας καθώς ανοίγει νέο δίαυλο επικοινωνίας της ομογένειας με το εθνικό κέντρο, δυναμώνει τους δεσμούς των ομογενών με την πατρίδα και θα βοηθήσει αποφασιστικά μαθητές και φοιτητές, Έλληνες και Αυστραλούς στις σπουδές τους. 

  Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Πίσω από όλα αυτά υπάρχει ψυχή, μεράκι και σχέδιο. Υπάρχουν άνθρωποι δραστήριοι, μετανάστες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, που διαπρέπουν στην Αυστραλία. Μαζί τους διαπρέπει και η ελληνική κοινότητα, η οποία όχι μόνο διατηρεί την εσωτερική της συνοχή αλλά ενισχύει τους δεσμούς της με την Ελλάδα και γίνεται η φωνή της, στη χώρα των καγκουρό. Και όχι μόνο. Πολυάριθμη και δυναμική, παίζει σημαντικό ρόλο και επηρεάζει την κοινωνία της Αυστραλίας οικονομικά, πολιτιστικά, ακόμα και πολιτικά.

 

Related posts