Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Νοέ 2022
Ελλάδα

Η ελληνική σημαία υψώθηκε στην υψηλότερη κορυφή της Αλάσκας!

 

 

 

 

 

 

 

 

Την υψηλότερη κορυφή στην Αλάσκα κατέκτησαν για πρώτη φορά δυο Ελληνίδες. Το μοναδικό επίτευγμα τους, “ανακλάται” και στις δηλώσεις που έκαναν στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΠΕ).

«Το βουνό δεν θέλει δύναμη, θέλει ψυχή», όπως είπε η Χριστίνα Φλαμπούρη μια από τις δυο γυναίκες που έφεραν τα “γαλανόλευκα χρώματα” στην κορφή του όρους Ντενάλι.

Η συγκεκριμένη, πρόκειται για μια από τις 7 υψηλότερες κορυφές παγκοσμίως, σε ένα από τα δυσκολότερα βουνά στον κόσμο λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών και των τεχνικών δυσκολιών. Ωστόσο, οι δυο Ελληνίδες, η Χριστίνα Φλαμπούρη (μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών) κι η Βανέσα Αρχοντίδου (μέλος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου), στάθηκαν νικήτριες απέναντι σ’ αυτήν τη μεγάλη πρόκληση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η 29χρονη Χριστίνα, την όπλισαν η αγάπη της για τα βουνά, αλλά κυρίως το πείσμα της κι η θέλησή της να ξεπεράσει τους φόβους της, τα ύψη.

«Όσο κι αν ακούγεται περίεργο όλα ξεκίνησαν επειδή φοβόμουν τα ύψη και σε μια προσπάθειά μου για αναρρίχηση τα είχα πάει χάλια. Τότε αποφάσισα να μην το βάλω κάτω. Εδώ και τρία χρόνια ασχολούμαι με την ορειβασία κι όχι επαγγελματικά. Είμαι ιδιωτική υπάλληλος και παράλληλα σπουδάζω για το δεύτερο πτυχίο μου, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Χρειάζεται να έχεις επιμονή, να αγαπάς αυτό που κάνεις, να δουλέψεις και να έχεις πειθαρχία για την προετοιμασία. Και βέβαια να κάνεις θυσίες κι οικονομίες για να συγκεντρώσεις τα χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, παρόλο που η ίδια ήρθε αντιμέτωπη μ’ έναν σοβαρό τραυματισμό, μόλις λίγους μήνες πριν την πραγματοποίηση του πολυπόθητου στόχου, δεν δίστασε να τον φέρει εις πέρας.

«Το Ντενάλι (Denali) σε αξιολόγηση των 7 υψηλότερων κορυφών σε κάθε ήπειρο κι είναι στην ίδια κατηγορία σε δυσκολία με το Έβερεστ. Είναι το υψηλότερο βουνό στη Β. Αμερική. Δεν είναι τα 6.200 μέτρα ύψους που δυσκολεύουν τον ορειβάτη όσο οι τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν. Ο ορειβάτης καλείται να κουβαλήσει τον προσωπικό και τον ομαδικό εξοπλισμό. Εμείς κουβαλούσαμε πάνω από 40 κιλά κι εγώ είμαι μόνο 55 κιλά. Άρα θεωρώ ότι είναι το πρώτο εμπόδιο για τις γυναίκες να μην πηγαίνουν ή να μην τα καταφέρνουν και να τα παρατούν από την αρχή της προσπάθειας».

Τη δική της όμως δύναμη, όπως υπογραμμίζει η Χριστίνα Φλαμπούρη, την αντλούσε από τη βαθιά επιθυμία της:

«Παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να τα παρατήσω. Βέβαια υπήρξαν κάποιες “παγίδες” που έπρεπε να αποφύγουμε. Είχαμε έναν οδηγό που μας βοηθούσε να αποφύγουμε πιθανές χιονοστιβάδες, αλλά και τις ρωγμές, δηλαδή κενά, τρύπες που δημιουργούνται μέσα στον παγετώνα. Μια φορά μάλιστα περικυκλωθήκαμε από ρωγμές, δεν μπορούσαμε να κάνουμε βήμα, ορισμένοι από την ομάδα έπεσαν στο κενό και τραυματίστηκαν αλλά ευτυχώς όχι βαριά. Τότε ήταν η μοναδική στιγμή που νόμισα ότι είναι σα να συμμετέχω σε ταινία και δεν το ζω πραγματικά».

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημειώνεται ότι οι δυο γυναίκες συμμετείχαν σε αποστολή υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας κι Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Σ’ αυτήν συμμετείχαν ακόμη 2 ακόμη Έλληνες, ο Φώτης Γκούντας (μέλος του ΕΟΣ Αχαρνών) και ο Γιώργος Μαρίνος (μέλος του ΕΟΣ Καλαμάτας).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts